Vad händer med expats efter Brexit? Reglerna förklarades när gruppen sparkade ut från Spanien

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Nya strikta regler har kommit till spel som kommer att drabba tusentals britter som bor i Europa.



Efter Brexit-åtgärderna har redan en grupp brittiska expats sparkats ut ur Spanien bara några minuter efter att de anlände dit.



Det finns också farhågor för tusentals pensionärer som redan bor i Spanien, men det är inte det enda landet som påverkas av förändringarna.



Reglerna har att göra med utlänningar som bor i europeiska länder och som Storbritannien har lämnat EU innebär det att det skydd som britterna tidigare gett inte längre kvarstår.

Det har hävdats att några brittiska expats har begravat huvudet i sanden & apos; trots att man varnade för förändringarna.

Det har kommit obekräftade rapporter om att polisen i Costas är redo att starta 500 & olagliga & apos; Brittiska medborgare medan britter som bor i andra EU -länder kommer också att möta utmaningar.



Här tittar vi på de nya reglerna och vad det betyder för dig.

storebror kändis 2013 tävlande

Har du eller någon du känner påverkats av Brexit -reglerna i Spanien? Kontakta oss på webnews@NEWSAM.co.uk



Britternas ansikte startas ut ur Spanien

Britternas ansikte startas ut ur Spanien (bild) (Bild: Europa Press via Getty Images)

emily blunt och michael buble


Vilka är några av de nya reglerna som påverkar brittiska ex-pats?

Brittiska utomlands, inklusive turister och andrahandsägare, får inte längre tillbringa mer än 90 dagar i EU utan vistelse, från och med den 1 april.

De som misslyckas med att ansöka om uppehållstillstånd eller får avslag måste lämna den 31 mars eller anses vara en illegal invandrare.

För alla framtida ex-pats har varje nation ett skräddarsytt krav på uppehållstillstånd som nu gäller för britter som medlemmar utanför EU och det kan ta månader att få ett beslut.

Men dessa är inte de enda reglerna som orsakar problem för vissa britter.

Ett av de andra kraven i Spanien innebär att expats som tjänar mindre än 21 000 pund om året också kan utsättas för utvisning.

Detta kommer potentiellt att påverka tusentals brittiska pensionärer som bor där, vars enda inkomstkälla är Storbritanniens statspension på drygt 6 500 pund per år.

Spanien har också lanserat ett nytt system för registrering av permanenta utländska invånare med biometriska kort som kallas TIE men på grund av så många förfrågningar har processen upphört.

Och i Frankrike har britterna fått höra att de måste byta sitt brittiska körkort för ett franskt om ett par månader, annars kommer de inte att kunna köra lagligt.

Situationen kompliceras ytterligare av resebegränsningarna som för närvarande läggs på länder på grund av coronaviruspandemin, där många europeiska länder står inför en tredje infektionsvåg.

Utlänningar som tjänar mindre än 21 000 pund om året kan utsättas för utvisning (bild)

Utlänningar som tjänar mindre än 21 000 pund om året kan utsättas för utvisning (bild) (Bild: Getty Images)

Reglerna gäller uppehållstillståndet för utlänningar som bor i europeiska länder

Reglerna gäller uppehållstillståndet för utlänningar som bor i europeiska länder (bild) (Bild: AFP via Getty Images)

Varför händer det nu?

När Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020 fastställde ett utträdesavtal villkoren för Storbritanniens avgång och övergångsperioden slutade den 31 december 2020.

Detta innebar att EU: s rörelsefrihetslagar inte längre skulle gälla.

Eftersom sådana britter inte längre har rätt till samma behandling som när Storbritannien fortfarande var en del av Europeiska unionen, inklusive rätten att bo och arbeta utomlands.

geri och mail b

Onsdagen den 31 mars var det viktiga datumet eftersom det var 90 dagar efter övergångens slut och därför skulle första gången britterna påverkas av den nya 90 dagars vistelsegränsen.

Med hänvisning till situationen i Spanien sade en talesman för den brittiska ambassaden i Madrid: 'När en planerar att resa från Storbritannien till Spanien måste en brittisk medborgare se till att de uppfyller både kraven för att lämna Storbritannien och de som ska komma in i Spanien med tanke på att de inte är desamma.

'Från och med den 31 mars beviljas inträde till Spanien endast för de passagerare som kan visa att deras resa är nödvändig, liksom de som redan är lagligt bosatta i Spanien.

'I slutändan fattas beslutet om huruvida tillträde till Spanien ska beviljas av spanska gränsmyndigheter.'

Britter som bor i EU -länder borde ha ansökt om ny uppehållsstatus före den 1 januari 2021 (bild)

Britter som bor i EU -länder borde ha ansökt om ny uppehållsstatus före den 1 januari 2021 (bild) (Bild: AFP via Getty Images)

Kan Brit expats fortfarande bo utomlands?

Om en britt blev lagligt bosatt i EU före den 1 januari 2021 får de stanna kvar.

bästa under ögonkrämen för väskor

Personer med lagligt uppehåll kan fortsätta ha i stort sett samma rättigheter till arbete, studier och tillgång till offentliga tjänster och förmåner som innan Storbritannien lämnade EU.

Om du har bott i ett EU -land i mindre än fem år kommer du att kunna stanna så länge du uppfyller ett av uppehållsvillkoren.

Varje land har olika krav och du kan ta reda på vad de är på den brittiska regeringens webbplats här .

Du måste tillbringa minst 6 månader under en 12 -månadersperiod i ditt EU -land för att behålla dina uppehållsrättigheter.

rejäl italienskt bröd tunnelbana

Britter som vill flytta utomlands och bli expats i EU efter Brexit kan fortfarande göra det men kommer att tycka att det är en mer komplicerad process än tidigare.


Spanien har den högsta befolkningen av britter i Europa

Spanien har den högsta befolkningen av britter i Europa (Bild: AFP via Getty Images)


Hur många britter påverkas och i vilka länder?

De nya reglerna påverkar expats som bor i alla 27 EU -länder.

Det finns cirka 1,3 miljoner människor födda i Storbritannien som bor i EU -länder från och med FN -siffror 2019, men det kan mycket väl ha ändrats nu, särskilt sedan Brexit blev lag.

Det största antalet finns i Spanien, med 302 000 följt av Irland, med 293 000; Frankrike har 177 000; Tyskland 99 000 och Italien 66 000.

Den fullständiga listan är följande; Österrike, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien , Slovenien, Spanien och Sverige.

Vem kan du prata med om du behöver råd?

För mer information och för att ansöka om uppehållstillstånd i ett EU -landsbesök här .

Se Även: