De rättigheter du faktiskt har när du köper en begagnad bil

Konsumenträttigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Vad köper du second hand betyder det för dina rättigheter(Bild: Steve Lewis)



Begagnade bilar toppar min lista över de vanligaste konsumentklagomålen.



Jag hör skräckhistorier varje vecka, så här är en guide till dina rättigheter - oavsett om din gamla banger kommer från en återförsäljare eller en privat säljare:



Bilförsäljare

Lagen ger mycket mer skydd när du köper från en återförsäljare, i motsats till en privat säljare.

Återförsäljare är skyldiga att förbereda bilen innan den erbjuds den till försäljning.

Detta innebär att verifieringen av den registrerade körsträckan är korrekt. De måste också följa den nya lagen om konsumenträttigheter 2015 för fordon som köpts efter 1 oktober 2015 och lagen om försäljning av varor 1979 för alla köpta innan dess.



Enligt båda lagarna måste nya eller begagnade fordon vara:

  1. Av tillfredsställande kvalitet - Det betyder att det ska vara av en standard som en rimlig person kan förvänta sig, med hänsyn till faktorer som ålder, värde, historia, körsträcka och märke.

    Ett gammalt fordon med hög körsträcka förväntas inte vara lika bra som ett nyare fordon med låg körsträcka.

    Men endera bör vara trafiksäker, pålitlig och i ett skick som överensstämmer med dess ålder och pris.



  2. Ändamålsenlig - Det betyder att du måste kunna använda fordonet för ändamål du normalt förväntar dig - inklusive ett särskilt ändamål du berättar för återförsäljaren om innan du köper.

  3. Som beskriven - Fordonet måste matcha återförsäljarens beskrivning.

Läs mer

Hur man sänker kostnaden för körning
Hypermiling - Hur man använder 40% mindre bränsle Telematik - vad det är och hur det fungerar 6 saker att kontrollera INNAN du får en MoT De billigaste bilarna du kan köpa

När saker går fel

Enligt den nya lagen efter 1 oktober 2015 har du rätt till automatisk återbetalning om fordonet visar sig vara felaktigt inom de första 30 dagarna efter att du köpt det.

Om ett fel uppstår efter 30 dagar men innan sex månader har gått har du rätt till reparation, utbyte eller återbetalning.

Under denna period, om du inte har kommit överens om något annat, har återförsäljaren en möjlighet att reparera eller byta ut det defekta fordonet. Därefter har du rätt till återbetalning.

Efter sex månader åligger det dig att bevisa att fordonet var defekt vid leveransen.

Läs mer

Tricken till billigare bilförsäkring
Bästa tiden att förnya din policy Kameran som kan minska din försäkring 6 hemligheter med billig bilförsäkring Bilförsäkringsjämförelse förklarad

Privata säljare

Detta är ett av de mest riskfyllda sätten att köpa en bil. Om något går fel med det har du inte så mycket rättsligt skydd som om du köpte från en återförsäljare.

Den enda juridiska skyldigheten är att bilen måste matcha beskrivningen, vara trafiksäker och säljaren måste vara ägare.

Du ansvarar för att bilen är av tillfredsställande kvalitet och ändamålsenlig innan du köper den.

Det är därför viktigt att få en mekaniker att kontrollera bilen innan du köper den.

Du måste också göra kontroller och sökningar för att säkerställa att körsträckan är korrekt och att fordonet inte är stulet eller föremål för finansiering.

Se Även: