Sällsynta mynt du kan hitta i din förändring - de mest värdefulla £ 1, £ 2, 50p, 20p och 5p mynt som finns

Tjäna Pengar

Ditt Horoskop För Imorgon

    Finns det en förmögenhet i ditt extrabyte eller gömmer du dig bakom soffan?



    Kommer du ihåg att 20p -myntet utan datumet som sålde för hundratals pund? Eller 2p -myntet som fortfarande säljs för en liten förmögenhet?



    Då och då är det en mediestorm som ser att britterna strävar efter sina plånböcker för att reda ut sina förändringar och leta efter mynt som är värda mycket mer än värdet som stämplas på dem.



    Tror du att du kan ha en i plånboken? Här är de mest värdefulla just nu - enligt experterna.

    Är ditt mynt på £ 2 värt en förmögenhet?

    Samväldet £ 2

    Ett speciellt mynt som präglats för att fira Commonwealth Games i Nordirland 2002 är en av de sällsynta £ 2 som finns, eftersom färre än 500 000 präglades. De kan sälja online för allt mellan £ 15 och £ 25.



    Mynt 'Typo' Guy Fawkes

    Den kungliga myntan släppte ett 50 -årsjubileum 2005 på 400 -årsjubileet för krutplanen, men några av dem hade ett lite pinsamt stavfel och läste 'Pemember, pemember den femte november'. De säljer online för mellan £ 5 och £ 7, vanligtvis.

    Charles Dickens £ 2

    Dessa släpptes 2012 för att fira den berömda författarens 200 -årsdag, med myntets baksida med titlarna på hans mer kända böcker. Dessa kan nu sälja online för cirka £ 4, ibland mer om de är i särskilt gott skick.



    Ta reda på mer om de mest värdefulla £ 2 -mynten och kolla priserna för sällsynta 2 mynt på ebay .

    De värdefulla 50ps

    OS -simmare 50p

    Som nämnts av Philip har det ursprungliga olympiska vattenmyntet med de vågiga linjerna över simmarens ansikte blivit mycket samlbart eftersom bara 600 släpptes innan designen ändrades.

    600 är en liten, liten mängd i myntinsamlingsvärlden och därför byter dessa mynt händer för upp till 800 £.

    Kew Garden 50p

    Myntet med 50 pennor stämplat med Kew Gardens Pagoda är relativt sällsynt, med bara 210 000 präglade jämfört med en standardmyntning på cirka 5 miljoner. Det betyder att de kan sälja för £ 30- £ 50 om du hittar en samlare. Vid sin högsta efterfrågan sålde de online för så mycket som £ 120.

    Peter Rabbit 50p

    Dessa charmiga Beatrix Potter -mynt släpptes endast till ett begränsat antal attraktioner och National Trust -fastigheter och Royal Mint har inte avslöjat exakt hur många det har präglats.

    Vissa säljer online för mellan £ 5 och £ 15, även om vissa säljare fräckt försöker sälja dem för några hundra. Specialutgåvor med ett utbud av Beatrix Potter -djur i färg finns fortfarande tillgängliga via Royal Mint för £ 55.

    Euro 50 p

    Ett 50p-stycke från 1992 med 12 stjärnor och som representerar EG: s inre marknad kan sälja för cirka £ 50- £ 55 online. Det här är de gammaldags klumpiga 50 pennorna så det är osannolikt att du dyker upp i din förändring, men det kan vara värt att kolla några långsiktiga pennburkar för.

    WWF 50p

    Detta minnesmynt säljs för mer än £ 10, även om det har varit i omlopp ett tag och inte längre är i (bokstavligt) nyskick.

    terry wogan ryggskada

    Var försiktig när du köper eftersom några av dessa standardmynt annonseras till massivt uppblåsta priser. Men några av de sällsynta utgåvorna säljer för hundratals pund - så titta noga när du jämför.

    Hitta mer sällsynta 50p -mynt och kolla priserna för värdefulla 50p mynt på ebay .

    De mest värdefulla mynten på £ 1

    (Bild: PA)

    Lanseringen av det nya myntet på £ 1 innebar att det finns väldigt få värdefulla versioner där ute.

    Men det betyder inte att det inte finns några.

    De två viktigaste sakerna att se upp för är så kallade 'provmynt' - dessa skickades ut tidigt till butiker och företag så att de kunde kontrollera alla sina automater och kassor fungerade korrekt med den nya designen.

    Du kan upptäcka dem efter datum - om du ser ett mynt med ett 2015 eller 2016 datum kan du gå vidare till en vinnare.

    Hitta en av dessa och du går vidare till en vinnare (Bild: Change Checker/Smart Throw)

    Det andra värdefulla myntet är att söka efter misstag.

    Vi har blivit medvetna om några exempel på hur nya serier på £ 1 har stämplats på gamla £ 1 -ämnen.

    Den första som kom fram, säljs för £ 205 på eBay efter att ha fått 22 bud

    Hitta mer sällsynta nya mynt på £ 1 kolla priserna för £ 1 mynt på ebay .

    Koppar

    Det föreslogs nyligen att Storbritannien helt enkelt kan sluta använda slantar i framtiden, eftersom de faktiskt är värdelösa.

    Det finns dock några koppar som är långt ifrån värdelösa.

    Silver 2p

    (Bild: PA)

    Vallmo samlare fick ett 2p mynt som de antog var falskt eftersom det var silver. Det visade sig emellertid vara ett otroligt sällsynt och värdefullt ”myntningsfel”, där en tom 10p av misstag kastades som en 2p.

    Legionen auktionerade ut det för mer än 1400 pund - men givaren märkte nog inte ens.

    'Ny pence' två pence

    Alla 2p -mynt som präglades före 1982 säger 'ny pence', medan de som är stämplade efter det datumet borde säga 'två pence'.

    Ett tidigt fel innebär emellertid att ett antal 2p -mynt från 1983 fortfarande visar & quot; nya pence & quot; vilket betyder att mynt med det året stämplat kan sälja för flera hundra pund.

    Läs mer om sällsynta 2p -mynt och hur ett litet fel kan göra dem värda en förmögenhet.

    Sällsynta 10p -mynt

    Se alla 26 nya & apos; alfabetet i begränsad upplaga & apos; 10p myntdesigner - från A till Ö

    Visa galleri

    Den ursprungliga 10p utfärdades första gången 1968 som ett större silvermynt. År 1992 gjordes 10p mindre, lättare och i allmänhet bekvämare - det är de som klassas som lagligt betalningsmedel idag.

    I mars 2018 introducerade Kungliga myntan en samling med 26 & amp; alfabet & apos; 10p -mynt i omlopp - tryckte ursprungligen ut 2,6 miljoner av dem, var och en representerar en annan brittisk tradition.

    Detta inkluderade postkontoret, zebraövergångar och till och med cricket - men myntsexperter på Ändra kontroll tror att fem av dem kommer att bli de mest populära och därför svåraste att få tag på.

    Deras lista över sådana att titta på inkluderar:

    • J för James Bond

    • E för engelsk frukost

      greggs rullekorv pris
    • F för fish and chips

    • T för tekanna

    • L för Loch Ness Monster

    Du kan ta reda på mer i vår sällsynta alfabetmyntguide. Här är hur länge Change Checker tror att det kommer att dröja innan du hittar en.

    Den odaterade 20p

    tjugo pence bitar (Bild: PA)

    År 2008 tryckte Royal Mint cirka 250 000 20 pence bitar utan datum på dem.

    Mynten är lagliga betalningsmedel och kan därför användas för att köpa en Freddo (förutsatt att du har ytterligare 5p). Det är dock bättre att inte sälja dem eftersom de fortfarande hämtar så mycket som £ 100 online.

    Sällsynta 5p -mynt

    Den nya 5p var en av de första av en ny myntras som introducerades 1990, betydligt mindre och lättare än det gamla myntet som den ersatte - den präglades i massiva antal.

    Under det första året slogs mer än en miljard in, och efterföljande myntningar var i hundratals miljoner.

    Men även om det betyder att de flesta är värda, ja, 5p, finns det två värdefulla

    5p -mynt från 1993

    Om du ser 1993 på ett 5p -mynt, behåll det. Det är det enda året tiotals miljoner inte producerades, inga släpptes för allmän spridning och färre än 60 000 tillverkade för årliga uppsättningar.

    Tyvärr kommer du inte att gå i pension på de pengar du tjänar på att hitta en - med de senaste exemplen som säljs på eBay för högst 13,50 pund - men det är fortfarande mycket mer än 5 p.

    Sällsynta 5p felmynt från 2008

    2008 var inte ett bra år för Royal Mint. Det är året då de berömda släppte 250 000 datumfria 20ps.

    Det är också året då ett okänt antal 5ps träffades där ryggen är upp och ner jämfört med fronten.

    Dessa är otroligt sällsynta och säljs för mer än £ 50 online , så det är alltid värt att kolla dem.

    Ta reda på mer sällsynta 5p -mynt och hur värdefulla de är.

    Är minnesmynt värda det?

    BILDTEXT: Nytt kungligt bröllop £ 5 mynt KREDIT: upphovsrätt okänd

    För speciella tillfällen, årsdagar och liknande släpper Royal Mint minnesmynt .

    Dessa går inte i omlopp och säljer ofta nya för stora mängder.

    Tyvärr går de inte heller ofta i värde särskilt mycket - med 2005 sålde prins Harry för närvarande för totalt 5,50 pund för ett mynt på £ 5 i ett presentationspaket .

    Sällsynta mynt kommer 2018

    Royal Mint Beatrix Potter -mynt: Deras vackra historier - och hur mycket de är värda Visa galleri

    Under de senaste åren har versioner i begränsad upplaga på 50 ps och 2 mynt försvunnit nästan lika snabbt som de har kommit, när samlare skyndade sig för att samla dem alla.

    Men om du vet vad du letar efter kan du ha större chans att hitta en. Här är vår lista över sådana att titta på:

    • Dr Frankensteins monster £ 2 -mynt - Det har gått 200 år sedan Mary Shelley publicerade sin korta roman om skapandet av nytt liv, och denna specialutgåva på 2 pund mynt kommer att fira legendens födelse.
    • 100 år av kvinnor som röstade 50p - Folkrepresentationslagen antogs 1918, för exakt ett sekel sedan, vilket gav kvinnor över 30 rösträtt. Denna årsdag kommer att firas med ett brittiskt 50p -mynt 2018.
    • Slutet på 'kriget för att avsluta alla krig' 2 mynt - Kungliga mynten släpper ett mynt på 2 pund till minne av 100 -årsjubileet för första världskrigets vapenstillestånd, när slutligen vapnen upphörde och tystnaden föll över slagfältet på västfronten.
    • Födelsen av myntet RAF £ 2 - I år är det också 100 år sedan Royal Air Force grundades och för att hedra det släpper Royal Mint ett speciellt mynt från Royal Air Force £ 2.
    • Peter Rabbit och vänner - Denna samling fortsätter för tredje året i rad, med Royal Mint kommer att släppa ytterligare fyra Peter Rabbit -inspirerade mynt i silver och färg. Detta kommer att innehålla ännu en Peter Rabbit, följt av Flopsy Bunny, Mrs Tittlemouse och en hjälpsam mus från ‘The Tailor of Gloucester’. Allt kommer att finnas tillgängligt att köpa på Royal Mint webbplats .

    Se mer i vår guide om mynt att titta på i år.

    Läs mer

    Sällsynta pengar: Har du någon av dessa?
    Sällsynta 1p -mynt Den ultimata guiden till sällsynta mynt Mest värdefulla 2 mynt Sällsynta 50p -mynt

    Är du orolig kan jag inte komma ihåg dessa

    Om du inte är villig att skriva ut och bära den här artikeln i din plånbok finns det ett annat alternativ.

    De ChangeChecker webbplats kan du snabbt identifiera mynt och deras brist - samt se vanliga blogginlägg om mynt som har blivit populära bland samlare.

    Hur ofta blir mynt i omlopp plötsligt & värdefulla & apos ;?

    Det finns några olika sätt att göra detta på, förklarar Philip Mussell, direktör för Coin News.

    'Det ena är när ett misstag görs av Royal Mint, till exempel en 20p utan datum, till exempel eller ett 2p -mynt från 1983 som av misstag tryckts med den gamla formuleringen & apos; New Pence & apos ;. Misstag är i högsta grad samlingsbara.

    'Andra samlarobjekt är redesigner eller begränsade upplagor. Till exempel släpptes nyligen en olympisk 50p med en simmare.

    'Den första präglingen hade en simmare med vågor som döljer hennes ansikte men designern ville inte det, så de dolade hennes ansikte och gjorde det klart från vågiga linjer. Det är nu ganska samlingsbart. '

    Vad ska jag göra om jag hittar ett samlingsmynt?

    (Bild: Getty)

    Tiden att sälja är vanligtvis när mediestormen bryter och värdet - och efterfrågan - skjuter upp.

    'Det du måste förstå är hur stor efterfrågan det finns, hur många samlare vill ha en? Ta Kew Gardens -mynt, till exempel uppskattar de att det finns 200 000 där ute .

    ”Hur många samlare vill ha dem? Förmodligen inte 200 000 - efterfrågan är högst i början eftersom det är då dessa samlare letar efter dem. När de väl har en, vill de inte ha en till; det är inte så insamling fungerar.

    Mycket sällsynta mynt som 1983 2p är så sällsynta att de mycket väl kan gå upp, åtminstone genom inflation. Men de andra mynten vill du antagligen agera snabbt om du vill sälja, tillägger Philip.

    Hur upptäcker jag de värdefulla mynten?

    Det enklaste sättet är att bara hålla ögonen öppna och läsa om dem.

    'Det kan vara stora nyheter när ett mynt med ett misstag upptäcks, det gör tidningarna. Men du kan ta reda på mer om de mynt som folk vill ha genom att läsa Myntnyheter eller följa oss på Twitter @coinsandmedals.

    'Ju mer du läser om dem, desto mer sannolikt är det att du upptäcker dem.'

    Se Även: