Sällsynta 1p -mynt - har du en slant värd en förmögenhet?

Tjäna Pengar

1 öre

Restauranger kan tvingas överlämna vartenda öre till personalen(Bild: Getty)Denna artikel innehåller affiliate länkar, vi kan få en provision på eventuell försäljning vi genererar från den. Läs mer


Det är ganska sällsynt att faktiskt spendera dina slantar dessa dagar - en regeringsstudie påpekade att 60% av 1p -mynt används bara en gång innan de faller ur cirkulation.Siffror från Gocompare.com visar att färre än en britt av tre (32%) faktiskt använder kopparmynt - vi andra bär dem inte eller spenderar dem.


usman v masvidal brittisk tid

De flesta människor lägger helt enkelt sina kopparmynt i en burk - med en genomsnittlig burk som nu innehåller £ 15,40 i kopparmynt.

Och unga britter är mycket mer benägna att tänka dåligt om kopparmynt - varannan av 12 medger att de kastar dem i papperskorgen.Det har blivit så dåligt för 1p och 2ps att regeringen på allvar funderar på att skrota dem för gott - med Bank of England har det också bra med detta aning.

Men du kan göra ett stort misstag genom att ignorera dem - efter bara en säljs på eBay för £ 50 .


1971 New Penny 1p -mynt

(Bild: )

Redan 1971 introducerade Royal Mint det moderna 1p -stycket. Det slog till och otroliga 1,5 miljarder av dem bara under det första året.

Sedan dess har de genomgått väldigt få förändringar. Porträttet av drottningen har uppdaterats fyra gånger, medan baksidan har haft 3 versioner totalt.

Varje version har präglats minst en miljarder gånger - vilket betyder att det är otroligt svårt att spåra de värdefulla.

Knepigt - men inte omöjligt. För det finns en hel del som samlare fortfarande är villiga att betala en rättvis släng över 1p för att få tag på.

Så här kan du upptäcka dem.

122 nummer kärlek

Otroliga 1 521 666 250 'Nya' 1p -mynt slogs 1971 när Storbritannien flyttade till en decimalvaluta.

Du skulle tro att det skulle betyda att de fortfarande är ganska vanliga - men du skulle ha fel.

På grund av hur vi behandlar våra koppar blir de misshandlade, trasslade, kastade och faller ur cirkulation snabbt.

Den ursprungliga designen - med 'New Penny' på baksidan och Arnold Machin -porträttet av drottningen på framsidan - användes oförändrat i 10 år, men det är de ursprungliga 1971 -mynten som är värda pengarna.

Folk har listat dem för hundratals pund på eBay, men det högsta någon har betalat för en nyligen är den lägre - men fortfarande imponerande - £ 50.

Myntet i koppar från 1992

(Bild: Getty Images)

Den första stora förändringen av 1p -myntet kom 1982 - när orden på baksidan växlade från 'New Penny' till 'One Penny'.

Den andra stora förändringen kom 1985, när ett nytt porträtt av drottningen av Raphael Maklouf lades fram.

Varken rör entusiastiska samlare mycket, men 1992 hände något annat - även om det är nästan omöjligt att upptäcka med ögat.

Under de 20 åren efter decimaliseringen 1971 hade priset på koppar stigit medan pundet sjönk.

Eftersom 1p -mynt gjordes av 97% koppar (tillsammans med 2,5% zink och 0,5% tenn) innebar det att det 1992 inte längre var ekonomiskt att göra slantar av den metallen.

'Med metallpriserna stigande på världsmarknaderna ändrades sammansättningen av 1p-mynt från brons till kopparpläterat stål', förklarar Royal Mint-museet.

Här är din löneökning ... 8p

Inte längre koppar (Bild: Gareth Fuller/PA Wire)

Men inte alla 1p-mynt som slogs 1992 var kopparpläterat stål. 78 421 gjordes av brons innan bytet skedde.

Det är det minsta antalet av någon slantyp som någonsin slagit - och mycket lägre än den mycket eftertraktade Kew Gardens 50p.

Tillsammans med bronsmynten slogs 254 miljoner stål 1ps 1992 - vilket skulle göra att upptäcka dem ett problem, förutom en sak.

'Som ett resultat av deras stålkärna är 1p-mynt i kopparpläterat magnetiskt', förklarar Royal Mint-museet.

Så om du hittar en 1p från 1992 och inte kan hämta den med en magnet, går du vidare till en vinnare.

Mathew Horne och James Corden

Sällsynt 1p med krabba

Pennies

Alla mynt är inte värda 1p (Bild: Getty)

Guernsey började utfärda 1p Guernsey -mynt 1971 med krabbor på baksidan.

Medan det är normalt på ön är krabba 1p -delen sällsynt på fastlandet och det betyder att de säljer för bra på ebay.

Förutom en krabba på baksidan finns det en Guernsey -kam på framsidan bredvid drottningens porträtt, och texten runt henne lyder 'Elizabeth II Bailwick of Guernsey'.

Mynten är fortfarande i omlopp - och säljs för cirka 99p online. Det är ingen förmögenhet, men är mycket mer än deras nominella värde.

Gibraltar 1p -mynt med Barbary -agerhöns, apor eller maskor på baksidan

Guernsey är inte ensam om att ha lokala versioner av mynt - det gör Girbralter också.

Det utomeuropeiska territoriet har producerat 1 ps med fåglar på baksidan (Barbary Partridge för att vara exakt), apor och med en mace.

Tyvärr säljer ingen av dem för mycket mer än 99p, men det är fortfarande en god vinst på 1p -nominella värde.

1933 Lavrillier Pattern Penny

(Bild: AH Baldwin och söner)

Den dyraste gamla slanten som någonsin sålts för hela 72 000 pund för ett par år sedan.

Lavrillier Pattern Penny 1933 slog världsrekord för koppar- eller bronsmynt som såldes på auktion när hammaren gick ner kl. AH Baldwin och söner i London den 4 maj.

Varför så värdefull? Jo, 1933 öre är tydligen extremt sällsynta ändå. The Royal Mint producerade ett överskott av mynt 1932, vilket innebär att inga fler valutaversioner producerades året efter.

Rekorden fördes inte bra, men man tror att det inte gjordes mer än sju slantar med datumet 1933 - och de var för & ceremoniella och rekordändamål & apos ;.

Av de sju placerades tre under grundstenarna i byggnader och lämnade bara fyra tillgängliga.

Tjuvar stal uppsättningen mynt deponerade under grundstenen i Church of St Cross, Middleton, nära Leeds och som ett resultat blev det en andra uppsättning - begravd under grundstenen i St Mary's Church, Hawksworth Wood, Kirkstall, Leeds - var tas bort på biskopens anvisningar och säljs.

Så vitt vi vet är den tredje slanten fortfarande på plats.

Ytterligare en slant lagras på Royal Mint Museum, medan British Museum och University of London också har en. Tre är i privata samlingar.

Detta speciella 1933 -mynt fick bud från hela världen som ett resultat av dess sällsynthet.

studentfinansiering deadline 2020 coronavirus

Myntet är det som är känt som en 'mönster' -version - snarare än de andra sju valutaversionerna - och presenterades som en prototyp, men gick aldrig in i produktion.

Striden kom slutligen till bara två telefonbud, som kämpade med det i över fem minuter innan hammaren kom ner.

Läs mer

Sällsynta pengar: Har du någon av dessa?
Sällsynta 1p -mynt Den ultimata guiden till sällsynta mynt Mest värdefulla 2 mynt Sällsynta 50p -mynt