Mest värdefulla och sällsynta 50p -mynt i omlopp - det är dags att kontrollera din förändring

Kunglig Mynta

Ditt Horoskop För Imorgon

Vi har alla hört talas om £ 5 sedlar med värdefulla serienummer och den sällsynta runda kilo , men hur är det med de dolda skatten på 50p?



Det har gått 52 år sedan 50-talet först kom i omlopp, och sedan det lanserades 1969 har vi sett dussintals variationer av det sjusidiga myntet som kommer in i våra fickor.



En av de sällsynta av dem alla - Kew Gardens design - är värt upp till £ 400 på auktionssajter (i nyskick) men det är inte den enda som samlarna är villiga att betala mycket mer än bara nominellt värde för.



Om du kan få tag på ett av de ursprungliga Peter Rabbit -mynten från 2016 - tittar du på ett engångsbelopp upp till 500 £.

Enligt myntsexperterna på ChangeChecker , ju lägre myntnummer, desto mer värdefullt kan myntet vara - och just nu finns det fem 50p -utgåvor i omlopp som klassas som & apos; knappa & apos; och 61 fler som klassas som potentiellt värdefulla.

För att hjälpa har ChangeChecker skapat ett knapphetsindex som spårar alla 66 cirkulerande 50p -mynt baserat på deras värde.



Här är de som experter tror kan vara värda mest under kommande år.

Hur ofta blir mynt i omlopp & apos; värdefulla & apos ;?

Allt beror på hur många som är i omlopp (Bild: ChangeChecker)



'Det finns några olika sätt att göra detta', förklarar Philip Mussell, chef för Myntnyheter .

'Det ena är när ett misstag görs av Royal Mint, till exempel en 20p utan datum, till exempel eller ett 2p -mynt från 1983 som av misstag tryckts med den gamla formuleringen & apos; New Pence & apos ;. Misstag är i högsta grad samlingsbara.

'Andra samlarobjekt är redesigner eller begränsade upplagor. Till exempel släpptes nyligen en olympisk 50p med en simmare.

'Den första präglingen hade en simmare med vågor som döljer hennes ansikte men designern ville inte det, så de dolade hennes ansikte och gjorde det klart från vågiga linjer. Det är nu ganska samlingsbart, tillade Mussell.

1. Kew Gardens 50p

Detta mynt släpptes för att fira 250 -årsjubileet för grundandet av Kew Gardens (Bild: PA)

Kew Gardens 50p toppar CoinCheckers lista över knapphetsindex.

Det är stämplat med Kew Gardens Pagoda och med bara 210 000 präglade jämfört med en standardmyntning på cirka fem miljoner, klassas det som mycket sällsynt.

Det betyder att de kan sälja för allt över £ 30 om du hittar en samlare.

Hur mycket det är värt: På eBay har vi spårat mynt som säljer för så mycket som £ 400.

2. Judo Olympic 50p

(Bild: The Royal Mint)

'Olympic Sports 50p -serien var en uppenbarelse i myntinsamling - för många representerar det början på deras intresse för mynt i cirkulation i Storbritannien och tusentals mötte utmaningen att hitta dem alla från deras förändring', förklarar ChangeChecker.

Det finns 29 olympiska mynt, men Judo -upplagan klassas som den sällsynta (även om fortfarande över 1 miljon slogs).

chris love island shower

Det finns 1 161 500 i omlopp just nu.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för runt £ 25.

3. Brottning OS 50p

2012 släppte Kungliga mynten 29 minnesmynt på 50p som representerar de olympiska och paralympiska spelen, och Judo -versionen är inte den enda upplagan som anses vara värdefull.

Roderick Enriquez, en grafisk formgivare från London, valde att designa Wrestling 50p -myntet eftersom det är en så historisk sport, och en som spelade en viktig roll i de olympiska och paralympiska spelen. Det finns uppskattningsvis 1 129 500 i omlopp för närvarande.

Hur mycket det är värt: Detta mynt har tidigare sålts online för cirka £ 16.

4. Fotbolls -OS 50p

London 2012 Sports Collection består av 29 50p -mynt som representerar de 29 olympiska sporterna (Bild: The Royal Mint)

Football 50p -myntet designades av journalisten Neil Wolfson och skapades för att inkapsla fotboll i en enkel bild. Eftersom offsidsregeln är en flerårig pratpunkt är bilden utformad för att väcka diskussion, vilket var det Wolfson siktade på.

Hur mycket det är värt: Vi har sett dessa mynt sälja för cirka £ 45 online.

5. Triathlon Olympic 50p

Triathlonmyntet av Sarah Harvey visar en löpare, cyklist och simmare. Royal Mint -siffror visar att det finns 2 179 000 i omlopp.

Hur mycket det är värt: Det högsta priset vi har sett dessa sälja för är £ 27.

6. Tennis 50p

Detta mynt släpptes året innan Andy Murray slog Roger Federer till en guldmedalj i OS 2012, och visar en av landets mest älskade sporter - och är en del av den fantastiska OS -samlingen.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för runt £ 21.

7. Bordtennis 50p

Bordtennis 50p utfärdades som ett av de 29 olympiska mynten för att fira spelevenemanget i London 2012, där varje 50p har en annan sport.

Bordtennis gjorde sin olympiska debut i Seoul 1988. Sedan dess har Kina vunnit 16 av de 20 guldmedaljerna, inklusive alla fem i herrarnas dubbelspel och damsingel.

Bordtennis 50p designades av Alan Linsdell, en pensionerad illustratör som är ett stort fan av sporten. Myntet har två bordtennisfladdermöss som korsar varandra med bordet i bakgrunden. Det finns 1 737 500 av dem i omlopp.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för cirka £ 10.

8. Målboll 50p

Spelas konkurrenskraftigt i mer än 100 länder och är en av de mest populära paralympiska sporterna.

Jonathan Wren, frilansande animatör från Buckinghamshire var designer av denna 50p. Det finns 1 615 000 av dem i omlopp.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för runt £ 21.

9. Rullstol Rugby 50p

År 2011 lanserades ett nytt Wheelchair Rugby 50p -mynt som en del av kollektionen i OS 2012 i London 2012.

Detta mynt kallas också Paralympic basketball 50p. Det finns 1 765 000 av dem i omlopp.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för runt £ 20.

10. Rodd 50p

Rodd är en av Storbritanniens mest framgångsrika olympiska sporter, och den enda där lag GB har vunnit medalj vid varje spelevenemang sedan 1984.

The Rowing 50p designades av David Podmore, en grafisk formgivare från East Yorkshire. Han har ett starkt typografiintresse och en stor beundran för sporten - båda återspeglas i hans design. Det finns 1 717 000 av dem i omlopp.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för cirka £ 14.

11. Skytte 50p

Olympiska skjutarrangemang är indelade i tre kategorier; Hagelgevär, pistol och gevär. Storbritannien tog en enda guldmedalj i spelen 2012.

Den vinnande designern för Shooting 50p var Pravin Dewdhory som drog inspiration till sin design från grafiken som användes i London 2012 -märket. Det finns 1 656 000 av dem i omlopp.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för cirka 23 £.

12. Handboll 50p

Handboll spelas på en inomhusplan mellan två lag om sju, med målet att kasta bollen i motståndarens mål med bara dina händer.

Detta mynt designades av Natasha Ratcliffe - konstnären och skulptören bakom rullstolsrugbymyntet. Det finns 1 676 000 av dem i omlopp.

Hur mycket det är värt: På eBay har detta mynt bytt händer för cirka £ 16.

Fler 50p -mynt som kan vara värdefulla - har du några?

Slaget vid Hastings 50p

Myntet skapades för att komma ihåg den dag då kung Harold II besegrades av Vilhelm erövraren (Bild: PA)

Battle of Hastings 50p -mynt är ett av de mest eftertraktade i omlopp, men det är inte tekniskt sällsynt. Det skapades för att komma ihåg den dag då kung Harold II besegrades av Vilhelm erövraren, vilket ledde till kollapsen av den engelska armén.

Myntet, som firar slaget 1066, trycktes av Royal Mint 2016 när det kom i omlopp.

Hur mycket det är värt: Det finns cirka 6,7 ​​miljoner av dem - och har varit kända för att sälja för så mycket som 2500 pund.

Olympic Swimmer Aquatics 50p

Det ursprungliga olympiska vattenmyntet med de vågiga linjerna över simmarens ansikte har blivit ett samlarobjekt eftersom bara 600 släpptes innan designen ändrades.

Bara 600 är en liten, liten mängd i myntinsamlingsvärlden och därför byter dessa mynt händer för upp till 800 £.

Hur mycket det är värt: Det handlas för närvarande för cirka £ 25 på eBay.

Euro 50 p

Detta 50p-stycke från 1992 med 12 stjärnor och som representerar EG: s inre marknad har varit känt för att sälja för cirka £ 50- £ 55 online.

Det här är de gammaldags klumpiga femtio pennbitarna, så det är osannolikt att någon kommer att dyka upp i din förändring, men det kan vara värt att kolla några långsiktiga pennburkar för.

Hur mycket det är värt: Detta mynt har varit känt för att sälja för cirka £ 57 online.

WWF 50p

Detta minnesmynt säljs för mer än £ 10, även om det har varit i omlopp ett tag och inte längre är i nyskick.

Var försiktig när du köper, eftersom några av dessa standardmynt annonseras till massivt uppblåsta priser.

Hur mycket det är värt: Detta förtjusande mynt byter för närvarande händer för cirka £ 79 online.

Peter Rabbit 50p mynt

Royal Mint Beatrix Potter -mynt: Deras vackra historier - och hur mycket de är värda Visa galleri

I mars 2016 kom ett parti Peter Rabbit -mynt i omlopp i Lake District och några andra brittiska platser till minne av den ikoniska författaren Beatrix Potters verk.

År 2017 släppte Royal Mint ytterligare fyra i samlingen för att bara köpa online. Detta följdes av flera fler under 2018 för att markera författarens födelsedag och ytterligare en uppsättning 2019. Alla finns i silver och färg.

östeuropeiska dating uk

Men hur mycket är de värda?

Beatrix potter 50ps värd £ 500

På eBay såldes ett ocirkulerat 2016 Peter Rabbit -mynt i färg för £ 595 vilket gör det till det mest värdefulla av dem alla, i en annan eBay -lista såldes det för £ 535.

I färg handlas hela 2016 -kollektionen för upp till £ 999. Samlare betalar också för färgversioner av Peter Rabbit för 930 pund.

2016 års silverbevis med orden & apos; Beatrix Potter & apos; i sig är också mycket efterfrågad - och säljs för cirka £ 250 online.

Läs mer

Sällsynta pengar: Har du någon av dessa?
Sällsynta 1p -mynt Den ultimata guiden till sällsynta mynt Mest värdefulla 2 mynt Sällsynta 50p -mynt

Fru Tiggy Winkle 50p

Femtio pence bitar med den ikoniska karaktären av fru Tiggy-Winkle utfärdades av Royal Mint 2016 när de första Beatrix Potter-mynten släpptes för att fira 150 år sedan författarens födelse.

Fru Tiggy Winkle var en igelkottstvätt som bodde i en liten stuga i Lake District.

Hur mycket är det värt: Det högsta det har sålts för hittills är cirka £ 100 i färg.

Ekorre Nutkin 50p

Dess knapphet bygger till stor del på det faktum att det inte är många som äger dem och de är mycket efterfrågade (Bild: The Royal Mint)

Den andra satsen med Beatrix Potter -mynt innehöll en av de otäckaste av hennes karaktärer, Ekorre Nutkin.

Slagen i sterlingsilver till bevisstandard, speglade Royal Mint -gravören Emma Nobles design akvarellstilen i originalillustrationerna. Myntet kommer med ett häfte inspirerat av Beatrix eget verk och presenteras i ett modernt Perspex -presentationsfodral.

Hur mycket är det värt: Fånga den i färg och du kan hämta upp till £ 112, men i silver byter den händer för högst £ 56.

Tom Kitten 50p

(Bild: The Royal Mint)

Den elfte av de små berättelserna, ”The Tale of Tom Kitten”, ser Tom och hans systrar, Moppet och Mittens, klädda för ett besök av deras mammas gäster.

Efter att ha skickats till trädgården för att roa sig, misslyckas kattungarna avskyvärt med att hålla sina kläder rena och städade, så småningom förlorar de dem till de förbipasserande Puddle-Ducks.

Hur mycket är det värt: Ett av de mest eftertraktade, 2017 års Tom Kitten 50p -mynt såldes för 600 £ i september.

Läs mer

Sällsynta pengar: Har du någon av dessa?
Sällsynta 1p -mynt Den ultimata guiden till sällsynta mynt Mest värdefulla 2 mynt Sällsynta 50p -mynt

Jemima Puddle Duck 50p

(Bild: ROYAL MINT)

Jemima Puddle Duck -minnesmyntet har ansetts vara & värdefullt & apos; ända sedan Kungliga myntan meddelade att endast 2,1 miljoner gick i omlopp när samlingen släpptes 2016.

Det motsvarar en för varje 31 personer i Storbritannien. Det kan jämföras med 8,8 miljoner 50p-mynt med Tiggy-Winkle på och 9,6 miljoner med Peter Rabbit.

Hur mycket är det värt: Jemima Puddle-duck säljer för cirka £ 275 i färg på eBay.

Hur är det med Snowman 50p?

Myntet lanserades för att fira 40 år sedan publiceringen av den tidlösa klassikern

På andra håll har myntsamlare upptäckt ett sällsynt fel på en ny 50p som lanserades för att fira 40 -årsjubileet för Snögubben i november förra året.

The Royal Mint, tillsammans med Penguin Ventures, släppte 15 000 silverbeständiga The Snowman femtio pence bitar alla med Raymond Briggs ikoniska skapelse under hösten - och de sålde slut inom några minuter online.

Men nu hämtar de mer än dubbelt prislappen £ 60 online tack vare ett fel i myntproduktionen.

Och Benjamin Britten 50p?

50 penn mynt

50 penn mynt (Bild: PA)

2013 lanserades denna 50p för att markera 100 -årsjubileet för den brittiska kompositören Benjamin Britten.

Myntet var det första brittiska 50p någonsin som visade både datum och valör på framsidan. Den designades av konstnären Tom Phillips och innehåller orden & apos; blow bugle blow & apos; och & apos; ställ de vilda ekon som flyger & apos; liksom kompositörens namn i en stav - en referens till hans ikoniska verk.

Hur mycket är det värt? Du hade tur att få dubbla än nominellt värde för detta mynt på eBay. På grund av det höga antalet siffror säljs den endast för £ 1 -märket.

Är Battle of Britain 50p värt något?

Myntet skapades för att komma ihåg den dag då kung Harold II besegrades av Vilhelm erövraren (Bild: PA)

Battle of Britain 50p lanserades 2016 för att fira 75 -årsjubileet - och det fick snabbt fäste runt om i världen.

Det finns flera versioner av den: den silverbeständiga upplagan, den lysande okirkulerade versionen och standard 50p med det nya porträttet av drottning Elizabeth II.

Myntet visar tre brittiska piloter springa mot stridsflygplan, medan nazistiska bombplaner avbildas flyga över huvudet.

Ett Royal Mint -fel i produktionen kan dock göra ett antal av dem potentiellt värdefulla.

Detta mynt släpptes med tre olika framsidor, en med Ian Rank-Broadley-porträttet av drottningen och två med Jody Clark-porträttet.

En av Jody Clark -versionerna hade en valör och den andra inte.

Det är inte klart hur många av dessa mynt som är i omlopp, men de utan valör tenderar att hämta mer.

Hur mycket är det värt? Myntet har tidigare noterats för upp till 2500 pund på eBay men i verkliga termer kan det hämta dig så mycket som 500 pund.

Se Även: