Viktig anledning till varför du behöver tre bankkonton - och det här är de bästa

Nuvarande Konton

Ditt Horoskop För Imorgon

Låt inte ett enda bankkonto lämna dig ouppfylld - att öppna en handfull kan öka din ekonomi(Bild: Getty)



Det fanns en tid då britterna var mer benägna att släppa sin andra hälft än sitt bankkonto, men det verkar förändras.



Ny forskning från peer-to-peer långivare Soppa har funnit att omkring var tredje av oss har minst två bankkonton, en ökning med 36% från 2015.



Jaidev Janardana, verkställande direktör på Zopa, föreslog att vårt sätt att se våra pengar genomgår en grundläggande förändring, när vi går bort från att ha ett konto för livet och istället vill ha ett par rent funktionella konton.

Så varför är det så smart att ha mer än ett konto? Och vilken typ av konton är värda att överväga?

Betala räkningarna

Du kan inte undvika att betala räkningarna - så ha ett konto som belönar dig när du gör det (Bild: E +)



En av de viktigaste sakerna som de flesta av oss använder vårt bankkonto för varje månad är att betala räkningarna.

Med goda skäl också - om du inte betalar med autogiro kan du komma att debiteras mer.Vissa energiföretag kommer till exempel att ta ut så mycket som £ 87 per år mer om du vill betala vid mottagandet av räkningen snarare än genom en månatlig autogiro..



Men om du ska ha ett enda konto för att täcka alla dessa utgifter, från inteckning till mobilräkningen, är det vettigt att hitta ett konto som ger dig något tillbaka när du gör det.

Det betyder att du letar efter ett konto som erbjuder cashback. Ett bra alternativ här är Santander 123 löpande konto . Varje månad betalar den 1% cashback på dina vattenräkningar, kommunalskattebetalningar och de första £ 1000 av din månatliga återbetalning på ett Santander -inteckning, 2% cashback på gas- och elräkningar och 3% cashback på din mobil, hemtelefon, bredband och betalade för tv-räkningar.

För att kvalificera dig måste du betala in £ 500 i månaden till kontot, ha minst två aktiva autogiro och betala en månadsavgift på £ 5. Beroende på storleken på dina räkningar kan den cashbacken verkligen öka.

när vann Liverpool senast ligan

Ett annat alternativ som är värt en titt är Halifax belöningskonto . Det betalar inte cashback på dina individuella utgifter, utan belönar istället kontoinnehavare med £ 2 varje månad så länge de betalar in £ 750, har minst två autogiro och går inte in på checkkredit.

Det är i princip £ 24 per år, även om kontot är tomt i slutet av varje månad.

Dessutom betalar Halifax dig för närvarande 50 £ för att byta till kontot, med ytterligare £ 85 efter sex månader om du betalar in minst 1500 £ varje månad.

Tjäna ränta på mina pengar

Vissa bankkonton betalar högre räntor än du skulle få från ett faktiskt sparkonto.

Vissa bankkonton betalar högre räntor än du skulle få från ett faktiskt sparkonto. (Bild: PA)

fly till slottet

När räkningarna väl har tagits hand, om du fortfarande har kredit vill du få en anständig avkastning på pengarna.

Så att ha ett andra konto för dina pengar efter att räkningarna redovisats, vilket betalar en sund ränta, är en bra idé.

Den största hastigheten runt kommer från Nationwide FlexDirect som betalar 5% på saldon på upp till 2500 pund så länge du betalar in 1 000 pund varje månad, men den kursen gäller bara de första 12 månaderna så att du måste flytta någon annanstans efteråt.

Istället kanske du föredrar TSB Classic Plus som betalar 5% på saldon upp till £ 1500, så länge du betalar in £ 500 varje månad. Varnas denna ränta sänks till 3% från juli och framåt, även om detta fortfarande är mycket högre än rivaliserande konton.

Doppar i det röda

Om du hamnar i din kassakredit varje månad är det viktigt att hitta ett konto som inte kommer att straffa dig

Naturligtvis kan det vara så att när räkningarna är klara vanligtvis är du kvar i din kassakredit. Att ha ett separat konto för dina räkningar och ett för dina dagliga utgifter, som inte straffar dig enormt för att du dras över, är därför ett smart drag.

Återigen är Nationwides FlexDirect värt en titt, med en 12-månaders avgiftsfri checkräkning, medan Santanders vardagskonto erbjuder en avgiftsfri kassakredit i fyra månader.

Om du vill ha en checkräkning utan en uttrycklig tidsgräns, First Directs första konto kommer med en avgiftsfri kassakredit på £ 250. Så länge du betalar in 1 000 pund i månaden slipper du den vanliga kontoavgiften på 10 pund i månaden, medan du får en välkomstbonus på 100 pund bara för att öppna det första kontot.

billig vintersemester 2018

Ett hem för dina semesterpengar

Om du gillar att semestra utomlands bör du öppna ett konto som inte kommer att straffa dig för att använda det utomlands.

Om du gillar att semestra utomlands bör du öppna ett konto som inte kommer att straffa dig för att använda det utomlands (Bild: Getty)

Även om du har ett konto för räkningar och ett för att tjäna ränta på dina överblivna kontanter, finns det ett bra tillfälle att öppna ett tredje löpande konto bara för att använda när du reser utomlands.

Att använda ditt vanliga betalkort utomlands, oavsett om du ska betala för något eller ta ut kontanter från en bankomat, kan bli allvarligt dyrt på grund av de extra avgifter och avgifter du måste hantera.

Men det finns en handfull konton som inte tar ut sådana avgifter, vilket gör dem till ett bra alternativ för semesterfirare.

Till exempel, Starling Bank - en mobilbank - tar inga avgifter när du använder kortet utomlands Monzo låter dig ta ut upp till £ 200 utomlands var 30: e dag utan att ta dig med några avgifter.

Om du föredrar en bank med fysiska filialer, Metro Bank tar inte ut några avgifter för användning i Europa, men du måste hosta om du vill använda ditt kort längre bort.

Hur är det med min kreditpoäng?

Håll ett öga på alla konton i ditt namn för oväntade transaktioner eller aktiviteter (Bild: Getty)

Naturligtvis är det inte en bra idé att ansöka om ett gäng olika konton på en gång när det gäller din kreditpoäng. Att ha en mängd 'fotavtryck' på din skiva på kort tid kan ge utseendet att du är lite desperat, så det är en bra idé att sprida ut dem lite.

Det är också väldigt viktigt att hålla koll på alla konton du har i ditt namn, så att du kan upptäcka eventuella bedrägeriförsök tidigt och få dem rapporterade.

Läs mer

Skaffa ett bättre bankkonto
Santander sänker förmånerna på 123 -konto Varför behöver du tre bankkonton Banker som låter dig frysa ditt kort Hur man byter till en mycket bättre bank

Se Även: