Hur Gloria Grahame chockade Hollywood genom att förföra sin tonåriga styvson och hamnade i Liverpool

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

En ny film berättar den föga kända historien om hur en blekande Hollywood-ikon föll för en Liverpool-kille nästan hälften av hennes ålder.



Film Stars Don't Die in Liverpool är en berättelse om veteranstjärnan Gloria Grahames affär med den unga skådespelaren Peter Turner, som hon vände sig tillbaka till under sina cancerramade sista dagar.



Som titeln antyder flög hon äntligen hem till USA för att dö med familjen i New York 1981, 57 år gammal.



Men vad filmen-som spelar Billy Elliotts Jamie Bell och fyra gånger Oscar-nominerade Annette Bening-inte visar är det färgstarka liv Gloria hade lett i Hollywood tidigare.

Hennes bedrifter inkluderade att förföra sin tonåriga styvson och skrapa namnen på ex-älskare på sängkläder för att göra en av hennes fyra män upprörda.

Gene Nelson och Gloria Grahame kyssas i en scen från filmen Oklahoma! (Bild: Moviepix)



Spegelns legendariska showbiz -författare Donald Zec, nu 98, var en vän till Hollywood -stjärnorna, inklusive Marilyn Monroe och Glorias tredje make Cy Howard.

kurt cobain och courtney love

Med filmen som öppnas på torsdagen avslöjar Donald här vad han kallar Glorias sött skandalösa liv.



I ett katastrofalt liv med mördande äktenskap, en upprörande affär och en brännande karriär som en Oscar-vinnande stjärna var Gloria Grahame den perfekta stereotypen av Hollywood femme fatale.

Vikt för vikt var hon ingen Marilyn Monroe. Men på sitt hånlöst självhävdande sätt var Gloria Grahames kemi på och utanför skärmen tillräckligt stark för att få hennes bästa fakturering tillsammans med stora skådespelare och locka två kraftfulla Hollywood-filmare som män.

Du är ingen liten filmstjärna om du hamnar motsatta legender som Humphrey Bogart, James Stewart, Kirk Douglas och Lee Marvin.

Gloria Grahame med Cy Howard under storhetstiden i hennes karriär (Bild: Moviepix)

Film Stars Don't Die in Liverpool beskrivs som en kärlekshistoria. Det är verkligen det, och hjärtskärande-desto mer för att det är sant.

Men vad i hela världen förde Gloria Grahame från palmkantade Sunset Boulevard till Liverpools verkliga verklighet; från den guldbelagda Rodeo Drive till Penny Lane, hjärtat i Beatles musik?

För att förstå det måste du veta om blodbadet på ett liv som föregick det.

carlos miranda rebekah vardy

Du måste veta varför den 29 september 1981 ringde en kritiskt sjuk Gloria Grahame Peter Turner från ett hotell i Lancaster och bad honom att ta henne till sitt hem i Liverpool.

Berättade att hon dog, hon vägrade tro det. Hon var övertygad om att hennes streetwise ex-lover kunde överlista läkarna.

Gloria Grahame åker i en bil med Humphrey Bogart i en scen från filmen In A Lonely Place (Bild: Moviepix)

Detta kan övertyga dig om att förlåta henne för sina överträdelser och inte avskräcka henne från det enda anständiga - och lyckligaste - partnerskapet i hennes liv.

Det liknar på något sätt det tragiska livet och tiderna för Marilyn Monroe och Judy Garland, med denna skillnad - de var aldrig så kungligt förvirrade som Gloria för den enda ökända affären som skandaliserade ett Hollywood som trodde att det hade sett allt.

Gloria kallades bland andra trevligheter Flickan som inte kan säga nej, sexuellt omättlig och manshungrig. Tja, om hon inte var manshungrig var hon verkligen pissig. Och ambitiös.

Hennes var inte den bekanta upptäckten-i-en-drug-store berättelsen. Det var den skickliga gjutningsdirektören på MGM, Billy O'Grady, som praktiskt taget bulldoser henne till stjärntecken.

Regissören Frank Capra hade letat efter någon att spela flirten i James Stewart julklassiker It's a Wonderful Life. Han frågade O'Grady: Finns det några unga blonda sexpottar som jag inte har sett?

Donald Zec underhållningsredaktör och funktionsförfattare (Bild: )

O'Grady visade honom några foton. Capra pekade på Gloria: Hur är det med henne?

O'Gradys svar var hånfullt: Hon är en stjärna men tror du att jag kan få någon av våra ryck att lyssna? Två år har hon varit här och knäppt strumpeband. Du kan ta henne för en kopp kaffe. Heter Gloria Grahame.

Capra hade upptäckt sin flirt. Gloria Grahame hade upptäckt att ett knäppande strumpeband och en aning talang är en oemotståndlig filmmix. Men det kan också vara giftigt. Hennes första äktenskap med sångaren och skådespelaren Stanley Clements, som träffande beskrivs som lust vid första ögonkastet, följde ett förutsägbart scenario.

De gifte sig, de sov, de fejde och skildes. Clements sades ha slagit henne svart och blått.

steve o och kat von d gifte sig

Men förvånansvärt försonade de sig ett tag. (Glorias förmåga att förlåta männen som behandlade henne avgrundsdådigt gjorde henne ingen tjänst.) Paret skilde sig surt.

Peter Turner deltar i Mayfair Gala & European Premiere of Film Stars Don & apos; t Die in Liverpool (Bild: WireImage)

Hon var nu redo att ta sig an playboy -geni Nick Ray, mästaren i film noir som nästan liknade en av sina egna karaktärer.

Han var en stilig, tvångsspelare och kvinna som var beroende av att sova med sina ledande skådespelerskor.

Han förlorade kraftigt vid pokerbord och gick farligt i skuld. Gloria räddade honom. Sex och bråk var de främsta krafterna i deras äktenskap.

Ray sa en gång: Jag var tvungen att besitta henne men jag gillade henne inte särskilt mycket. Knappast en formel för evig kärlek.

1950 regisserade Ray henne och Bogart i mordrillern A Lonely Place.

Sedan kom en plot twist som en manusförfattare skulle ha blivit skinnad levande för att uppfinna.

Gloria 1981, året (Bild: Ron Galella Collection)

tjej på tredje våningen recension

Ray kom hem från studion en dag för att hitta Gloria i sängen med sin 13-åriga son Tony (från hans första äktenskap). Även Hollywood, som ansåg sig själv stötskyddad, var bestört. Detta gav god ärlig skandal ett dåligt namn.

Men Gloria visar nu det showbiz -mantrat, det finns inget som heter dålig publicitet. Producenter ville träffa henne; berömda krögare böjde henne för de bästa borden.

Hon befann sig på All About Eve, där en ambitiös skådespelerska kan reta och manipulera sig till toppen.

Flickan som de sa kunde ha fått en kopp kaffe behövde nu champagne för att starta förhandlingar.

Och så till de oundvikliga ansiktslyftningarna. Hon gillade inte hur hon såg ut, särskilt läpparna. För tunn och skrynklig.

Så hon packade överläppen med vävnader (Marlon Brando skulle göra samma sak med kinderna för The Godfather). Problemet var att kyssa Gloria lämnade ett par av hennes ledande män som spottade fruktkött.

Nu turades en procession av plastikkirurger om att återuppbygga munnen - vilket skapade tanden som med de sömniga ögonen blev hennes varumärke. Det gav henne delarna - och hennes tredje make Cy Howard.

Annette Benning och Jamie Bell i den nya filmen

Han var en suven, snygg manusförfattare, en mästare i den vissnande nedläggningen. Men hon hånade och gjorde honom därmed upprörd.

Men när det gick bra var Gloria en filmdrottning i bostad. Smart, snuskig och, avgörande, omtalad.

Tänk på det liv hon delade med Howard i sitt påkostade hus i ranchstil högt över Sunset Boulevard.

Hon hade Bogart som granne, Alfred Hitchcock var tvärs över vägen, och hon vände sig snabbt vid framgång. 1955, halvvägs genom deras äktenskap, dök hon upp i Oklahoma! med Gene Nelson.

Men ändå kämpade hon och Howard, hittade på och återupptog kriget.

Vid ett tag tog hon en sax och strimlade ett par Cy’s Savile Row -kostymer. Den berömda manusförfattaren tog det dåligt, medan femme fatale undersökte hennes arbete med ett fniss av tillfredsställelse.

Han tog med henne till London för att starta om äktenskapet. Men den första natten på Savoyen hade de en rasande rad. Cy gick ut.

Han ringde mig senare: Vet du vad min kära Gloria har gjort? Hon har precis tagit en svart sminkpenna och klottrat namnen på hennes män och älskare på lakanet. Ganska original, tycker du inte?

Gloria var en stor spelare i Hollywood (Bild: Moviepix)

De fick ett barn, Paulette, som skulle bli offer för en lång vårdnadskamp. Hennes fjärde dömda äktenskap var med Tony Ray, hennes tidigare styvson.

Och så blev hon kär i Peter Turner. Han hade inte Rays farliga karisma, men han var en mer anständig individ. Han var lika rolig som Howard utan nålen.

Och han letade inte efter en troféhustru. Gloria hade aldrig tidigare varit vän med de män hon sov med. Sedan föll det ultimata slaget - cancer.

Gloria var nu en svag, patetisk kvinna. Och rädd. Fortfarande försöker göra det som en seriös skådespelerska, hon var i Lancaster öva på en pjäs.

ska jag köpa hus nu

Peter Turner var i Liverpool. Deras tvååriga kärleksaffär var länge förbi, men hennes behov av Turner var inte.

Så han tog hem henne till Liverpool. Väl där, trodde Gloria, Merseyside -morkärleken och den udda skålen med Scouse Stew (med syltad rödbeta) var allt hon behövde. Men hon höll på att dö.

Jag kände Gloria, och senare Peter, tillräckligt bra för att förstå vad var och en såg i den andra. Hon ville bli älskad och inte ägd.

För hans del var Peters kärlek till denna mycket äldre men ändå önskvärda kvinna verklig och ofta rörande.

Så när det verkligen gällde, tröstade han henne med denna tanke - åtminstone medan han var i närheten skulle hon aldrig gå ensam.

Se Även: