Fastighetsexperter förklarar om du ska köpa hus nu eller vänta till nästa år

Huspriser

Ditt Horoskop För Imorgon

Ska du köpa nu eller vänta? Vi diskuterar

Ska du köpa nu eller vänta? Vi diskuterar(Bild: Getty Images)



Fastighetsmarknaden har klarat sig ett par månader tack vare coronaviruspandemin och stämpelskattesemestern.



Bostadspriserna steg 2 509 pund den här månaden, vilket pressade den genomsnittliga kostnaden för ett hem till ett nytt rekord på 336 073 pund.



Men det finns tidiga tecken på att marknaden börjar sakta ner, enligt experter.

hur man avbryter amazon prime gratis provperiod

Rightmove, som sammanställer ett månatligt husprisindex, sa att höjningen i juni på 0,8% var betydligt mindre än 1,8% -ökningen i maj.

Hoppet var ännu större i april, då en 2,1% ökning noterades.



Experter säger att rekordlåga räntor - några som nu ligger under 1% - och stämpelskattesemestern ligger bakom höjda huspriser.

Bostadspriserna är rekordhöga, men ökningen avtar

Bostadspriserna är rekordhöga, men ökningen avtar (Bild: Getty)



Men en del av den efterfrågan har nu tillgodoses, säger de, och stämpelskattesemestern avvecklas från och med nästa månad.

För närvarande betalar köpare av hus i England och Nordirland till ett värde mellan £ 125 000 och £ 500 000 inga stämpelskatt om det är deras huvudsakliga hem.

Den betalningssemestern var tänkt att sluta den 31 mars, men förlängdes till slutet av juni i budgeten den 3 mars.

Från 1 juli till slutet av september betalar husköp värda mindre än 250 000 pund ingen stämpelskatt.

Från och med den 1 oktober gäller den ursprungliga frimärkeströskeln på £ 125 000 igen.

Med fler förändringar på gång har vi bett några experter att ge oss sin bedömning om du ska köpa nu eller vänta till 2022.

Ska du köpa nu eller vänta till 2022?

Naturligtvis kan ingen förutse hur fastighetsmarknaden kommer att fluktuera under de närmaste månaderna, eller om priserna kommer att fortsätta att öka eller sjunka.

Allt beror på dina personliga förhållanden - och experter säger att det finns några frågor att ställa sig när man fattar det beslutet.

Rachel Springall, ekonomisexpert på Moneyfacts, berättade för The NEWSAM att stigande huspriser kommer att ha olika effekter för första gången köpare och de som vill remortgage.

Omplaceringskunder kan tycka att de nu har mer eget kapital i sitt hem och kan vara bättre på att ändra sina affärer.

die hard christmas jumper

Men för första gången köpare betyder det att deras insättning kanske inte går så långt, eftersom ett större pris kräver att du behöver en större insättning. Det betyder att du kanske är bättre att hålla ut.

Lyssna på dina egna personliga förhållanden för att avgöra om det är dags att köpa

Titta på dina egna personliga förhållanden för att avgöra om det är dags att köpa (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Du kan också komma att hamna i ett negativt eget kapital om huspriserna sjunker, varnar fru Springall och kan vara bättre att vänta på att bygga upp ditt sparande.

Hon sa: 'Om förstagångsköpare har en deposition på 5% för att få foten på fastighetsstegen, kommer de att hitta affärer som återvänder till marknaden efter en anmärkningsvärd frånvaro.

Men huruvida det är rätt tid för dem att begå måste noga övervägas eftersom huspriserna kan sjunka och lämna låntagarna i negativt eget kapital.

stevenage crash hela videon

'Låntagare som har en begränsad insättning eller eget kapital kanske vill lägga mer tid på att bygga en större kruka och vänta lite längre innan de åtar sig ett inteckning.'

Fru Springall noterar också hur en större insättningsandel i allmänhet innebär lägre räntor, liksom att sänka dina månatliga inteckningskostnader.

Medelräntan på en tvåårig fast inteckning med 90% belåningsvärde är 0,53% lägre än den vid 95% LTV.

Samtidigt är genomsnittsräntan på ett tvåårigt fast bolån med 75% belåningsvärde 0,38% lägre än vid 80% LTV.

Hon sa: 'Det är uppenbart att en sträckning till bara 5% mer kan innebära betydande besparingar på återbetalning av bolån genom att flytta ner nästa lånevärde.'

När det gäller dem som frestas av sub-1% inteckningar, uppmanar Springall försiktighet och säger att köpare bör bedöma eventuella avgifter för att avgöra om de får det bästa erbjudandet för dem.

Vanligtvis är dessa typer av räntor i allmänhet för låntagare som har ett anständigt eget kapital i sitt hem och en oklanderlig kreditvärdighet.

Men i slutändan, r

vad är nummer 222

Om du är förstagångsköpare och vill gå vidare med ditt fastighetsköp i år har vi avrundat all tillgänglig hjälp .

Se Även: