TalkTalk -bedrägerier: Telefonsamtalen som försöker fånga dig med gratis uppgraderingar och teknisk support - tappa inte för det

Prata Prata

Ditt Horoskop För Imorgon

Brittiska är mer benägna att bli offer för bedrägeri än något annat brott, avslöjar officiella siffror från regeringen.



Under de senaste tre månaderna har Action Fraud - Storbritanniens armé mot bedrägerier - tagit emot mer än 130 000 rapporter från offer som har blivit utsatta för cyber -tjuvar, bara ett år efter att identitetsbedrägerier nådde rekordhöga i Storbritannien.



Men det är inte bara cyberbrott som ökar. Kriminella använder också kalla samtalstaktik för att locka in offer - ofta genom att posera som välrenommerade företag.



Under de senaste månaderna har ett antal TalkTalk -kunder tagit sig till twitter för samtal som låtsas vara från telegiganten och lovade att ta itu med & problem med gamla routrar.

I vissa fall säger offren att de har kallats ut ur det blå och erbjudits gratis support av personer som påstår sig vara TalkTalk -tekniker.

Detta innebar överlämning av fjärråtkomst till deras dator. I de flesta fall börjar siffrorna med & apos; 01 & apos; med kunder som rapporterar följande nummer som misstänkt: 01240 043395.



Tweets kommer efter en skada klagomål i januari över kunder som hävdar att bedragare ringde dem nästan omedelbart efter att ha rapporterat tekniska problem till TalkTalk.

I vissa fall hävdade de att de till och med visste sin personliga information.



En kund, David Webb från Bath, fick ett telefonsamtal från en conman som påstod att han kunde hjälpa honom med sitt internetproblem bara 10 minuter efter att han hade mailat TalkTalks kundserviceteam om anslutningsproblem.

Kaparna övertalade mig att ge dem fjärråtkomst till min dator och huggade min telefonlinje i fem eller sex timmar, sa han till The Express.

Bedragarna berättade för Webb att de av misstag hade tillgodoräknat sig 4 000 pund istället för 200 pund som lovat ersättning och bad honom att återbetala dem.

En datorskärm visar detaljer om TalkTalks inloggningssida

Företag använder stora namn som telegiganten TalkTalk för att lura sina offer (Bild: REUTERS)

Tack och lov vägrade Webbs bank att godkänna betalningen eftersom den erkände den bedrägliga verksamheten.

david de gea flickvän

En pensionerad IT -tekniker har också sagt att hon kontaktades på sin fasta telefon inom 30 minuter efter att ha kontaktat TalkTalk om långsamma bredbandshastigheter.

Hon hävdade att bedragaren sa att de skulle utföra några kontroller, men efter att ha berättat att hon var berättigad till ersättning försökte kriminella få henne att öppna sitt konto.

Hon sa: De citerade ett lösenord som jag brukade ha när TalkTalk -data hackades för en tid sedan.

Det var då jag insåg att det var en bluff, så jag loggade snabbt av och lade på.

År 2017 bötföljdes TalkTalk 100 000 pund av Information Commissioner’s Office (ICO) för att ha utsatt kunddata för fara från bedragare.

ICO bestämde att företaget tillät stora mängder data att nås av personal, vilket innebar att utnyttjande var möjligt från oseriösa anställda.

En talesman för TalkTalk sa då: 'Tyvärr ökar alla typer av bedrägerier i hela Storbritannien, varför vi kontinuerligt investerar i nya sätt att skydda våra kunder.'

Vad ska du göra om du är offer för bedrägeri

Att ha din personliga information stulen kan vara mycket jobbigt

Vad du gör härnäst spelar verkligen roll

Det värsta man kan göra om man är inriktad är att vara tyst. Detta minskar inte bara dina chanser att vända skadan utan minskar också chansen att hackaren någonsin fångas. I sin tur innebär detta ännu fler offer.

- Det går inte att skymma det faktum att bedrägerier och it -brottslighet ökar, med sin anonyma och globala karaktär som gör det ännu mer tilltalande för kriminella, säger Ian Dyson, poliskommissionär i City of London.

'Det finns uppenbarligen människor där ute som har blivit offer för denna typ av brott som inte har rapporterat och det kan bero på att vara generad över vad de har upplevt.

'Men det finns ingen anledning att vara generad och vi uppmanar alla som har varit offer att anmäla till Action Bedrägeri eftersom detta kommer att hjälpa oss att förstå och hantera problemet', tillade han.

Om du är offer för bedrägeri finns det åtgärder du kan vidta för att skydda dig själv.

Genom att ta emot dessa rapporter kan vi se till att de som är mest sårbara, är ordentligt skyddade och får rätt stöd. Det säkerställer också att vi kan utveckla vår intelligens och varna människor för kriminella innan de har chansen att slå till, säger Dyson.

Om du får ett e -postmeddelande eller ett samtal som du inte känner igen, tänk alltid efter två gånger innan du svarar eller öppnar bilagor - och lämna inte ut någon känslig information.

Du bör också vara försiktig med vad du får åtkomst till på din dator om du ringer till telefonlinjer - eftersom när hackaren väl är inne kan de se vad som finns på skärmen och till och med berätta vad du trycker på tangentbordet.

Ändra dina lösenord och rapportera dina bekymmer till Actionbedrägeri - de kommer att kunna undersöka fallet åt dig.

Om du tror att dina bankuppgifter kan ha äventyrats, meddela din bank så snart som möjligt.

För mer information om bedrägeri, risker och hur man skyddar sig, se vår guide om hur man är säker här.

vad betyder 716

Läs mer

Bedrägerier att se upp för
& Apos; fångade fortkörning & apos; lurendrejeri Texterna som ser verkliga ut EHIC- och DVLA -bedragare 4 farliga WhatsApp -bedrägerier

Vad TalkTalk säger

TalkTalk har utfärdat en varning till sina kunder på det online -hjälpcentret som varnar människor för kalla samtal som påstås vara från dem.

Varningen säger:

Tänk på att bedragare ringer kunder som påstår sig vara från TalkTalk, inklusive automatiska samtal som råder dig att trycka på 1.

Prata prata LÅT BLI ringa automatiserade samtal, det är en bluff. CallSafe är vår nya kostnadsfria samtalsfunktion för att stoppa oönskade samtal. För att slå på den, slå helt enkelt 1472 på din hemtelefon.

Om du får ett samtal som hävdar att du är från TalkTalk och är tveksam, lägg bara på och ring oss från din hemtelefon genom att ringa 150. Du kan också Anmäl numret .

Om du har blivit utsatt för en telefonbluff eller cyberbrott, kontakta: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk.

Skydda dig från bedragare

För mer råd om hur du håller dig säker online, se våra guider nedan:

Se Även: