Sällsynta 20p -mynt värda pengar - vad ska man se upp för

Tjäna Pengar

Ditt Horoskop För Imorgon

(Bild: iStockphoto)



I januari släppte The Royal Mint en ny sats med sitt sällsynta 50p -mynt hittills: Kew Gardens -upplagan - men det sålde slut på några minuter.



Myntet lanserades 2009 och trycktes för att markera 250 -årsjubileet för Royal Botanic Gardens i Kew. Den slående designen av Christopher Le Brun RA har den berömda kinesiska pagoden vid Kew sammanflätade av en dekorativ lövklättrare.



Men bara 210 000 drabbades någonsin - vilket gör det till mest eftertraktade femtio öre att någonsin nåda vår förändring.

meghan markle piers morgan

Men hur är det med andra sällsynta mynt du kan ha gömt bakom soffan? Vi har sprungit igenom sällsynta 2p -mynt liksom mynten på 2 £ värda pengar så här är 20ps att se upp för.

Den odaterade 20p

Dateless 20p bit - £ 100

2008 ändrade Royal Mint designen på 20 -talet och flyttade datumet från myntets baksida till framsidan bredvid drottningens huvud - och det väckte lite uppståndelse (Bild: PA)



Det mest eftertraktade tjugo pence -stycket i omlopp utgör en del av ett parti mynt som släpptes av Royal Mint 2008.

Myntet kan verka helt normalt till nominellt värde, men vänd det på båda sidor, och du kommer att upptäcka att många är offer för ett tryckfel. Det beror på att de är odaterade - en bristsamlare är villiga att betala enorma summor för.



I november 2018, en eBay säljare lyckades sälja sina online för £ 125 - det är 625 mer än nominellt värde. Samma månad sålde ytterligare en för otroligt £ 224,81 .

Så vad är historien?

År 2008 gjordes baksidan av varje valör från 1p till £ 1 om av Matthew Dent för att innehålla en annan del av Royal Arms Shield.

20p hade tidigare inkluderat datumet på baksidan, det nyare skulle ha datumet på 'huvuden' med en annan munstycke.

Men när de nya Royal Shield 20p -mynten slogs för cirkulation, användes den gamla matrisen av misstag, vilket innebär att en sats utfärdades utan datum på någon sida av myntet.

eBay översvämmas med listor upp till 20 000 pund, men experter förutspår att mynten, präglade utan datummärke, är värda 50 pund vardera (Bild: Bloomberg)

Den odaterade 20p var det första mynt som utfärdades för omsättning på över 300 år utan datum på någon sida.

”Det betraktas av många som insamling av den heliga gralen, och redan 2008 uppmuntrade den odaterade 20p -sagan ett helt land att noggrant kontrollera sina mynt. Faktum är att många samlare fortfarande gör just det i hopp om att hitta en, förklarar experter på ChangeChecker .

cheryl cole kan inte sjunga

'Mynt med sidor som inte matchar varandra är i samlingsvärlden kända som' mulor ' - namnet som härrör från hybridavkomman till en häst och en åsna. Mule mynt är alltid mycket eftertraktade, men de får sällan den typ av mainstream media uppmärksamhet som de odaterade 20p. '

Uppskattningarna har varierat genom åren men Royal Mint hävdar att inte mer än 250 000 mynt någonsin har tagit det i omlopp. Om du har en så är det värt att få den verifierad av mynten innan den värderas.

'Ett mynt med en så hög prissättning kan aldrig riktigt vara värt den här siffran, och under de senaste åren har det genomsnittliga försäljningspriset för en odaterad 20p jämnats ut. Numera säljer de normalt för runt £ 50, vilket jag är säker på att du håller med om fortfarande inte är en dålig avkastning för ett 20p -mynt, tillägger ChangeCheker. Det uppskattar att myntet är värt cirka £ 50 i reala termer ( ungefär som den här som såldes på eBay den 16 januari 2019 ).

Brons 20p mynt

Ett sällsynt mynt som finns i omlopp har bekräftats vara ett mycket extraordinärt felmynt (Bild: Change Checker/288 Group Ltd)

jill halfpenny intima bilder

Brons 20p-mynt, som har kallats ett av de sällsynta mynten hittills, var resultatet av en blandning av Royal Mint mellan 1982 och 1990.

Under den här perioden lyckades en serie tomma 1ps fastna i pressarna - och hamnade som 20ps istället. Detta innebar att de alla kom ut i brons.

Detta 20p är betydligt tunnare än det vanliga 20p -myntet - det är tillverkat av brons istället för cupro -nickel.

Och det är så värdefullt att en lycklig ägare i augusti 2018 lyckades byta sina för £ 900 på eBay efter att ha fått det verifierat av Royal Mint.

Vår undersökning har bekräftat att myntet är tillverkat av brons och inte, som det borde vara, av cupro-nickel, säger Myntan.

Det som har hänt är att en svart metallskiva avsedd för ett av de många bronsmynten som produceras av Royal Mint tyvärr blandades in med 20p -ämnen och slogs av misstag av 20p -diesarna.

Myntet kunde sedan inte upptäckas genom vårt inspektionsförfarande och fick komma i omlopp.

Ytterligare ett 20p brons gavs bort i november 2011 av webbplatsen Change Checker efter att det uppmärksammades av bristen av en samlare.

2016 såldes ett liknande mynt för £ 1350 på eBay.

Sällsynta Gibraltar, Guernsey och Isle of Man 20p mynt

Det är inte bara brittiska mynt som kan samlas, i själva verket är många specialutgåvor från Gibraltar och Isle of Man värda mer än bara nominellt värde.

Det beror på att varannan år producerar myntan en uppsättning specialdesigner för varje land - och samlare är på jakt efter dem med de lägsta antalet siffror.

Den dåliga nyheten är att de inte är oerhört värdefulla. Det & sällsynta & apos; Gibraltar 20p, som har en & apos; tangenter & apos; design gick för £ 1,50 (och det var två av dem) nyligen, medan 2004 års Falklandsöarna 20p med Romney Marsh Sheep har varit kända för byt händer för cirka £ 2 (den här är dock okirkulerad) .

Samtidigt är & sällsynta & apos; Bailiwick of Jersey 20p mynt, med en fyr, har säljs för cirka 50 kr - men var medveten om att säljare försöker piska dem för mycket mer online - den här är för närvarande listad för £ 100.

peppa gris framifrån

1990 20p mynt

Alun Barker, 43, är målvakt för en extremt sällsynt 1990 -tal 20p (Bild: SWNS)

En pappa som köpte en udda 20p på eBay för £ 50 under 2017 tros vara ägare till det sällsynta 20p-myntet som finns.

I stället för att tillverkas med ett bronsmetallämne, känt som en planchet, som alla andra 20p gjorda 1990, slogs detta mynt på en planchet från ett främmande land.

I januari 2018 verifierades myntet som äkta av Royal Mint, som bekräftade det som äkta mynt.

Alan tog den sedan till Amerikas äldsta myntautentisering och klassificeringstjänst, som bekräftade att det var en blandning av utländsk metall - ett kopparpläterat stålämne - och brittiskt mynt.

Antikspecialister, V Marshall & Sons, i Beverley, senare värderade till upp till 2 200 pund.

pooley bridge tvättas bort

Myntet har aldrig kommit i omlopp eller varit i en persons ficka och klassificeras som mint tillstånd 63 okirkulerat, på en skala 1-70 baserat på ett mynts skick.

Vad som gör det ännu mer unikt är hur det väger 2,61 gram, snarare än 3,5 gram som den traditionella brittiska 20p -delen.

Vad gör ett mynt sällsynt?

Mynten som är värda mest är ofta de med låga siffror eller tryckfel som går tillbaka till när de först tillverkades.

'Misstag är i högsta grad insamlingsbara', förklarar Philip Mussell, chef för Coin News.

'Ett exempel är när ett misstag görs av Royal Mint, till exempel en 20p utan datum, till exempel eller ett 2p -mynt från 1983 som av misstag tryckts med den gamla formuleringen & apos; New Pence & apos ;.

'Andra samlarobjekt är redesigner eller begränsade upplagor. Till exempel släpptes nyligen en olympisk 50p med en simmare.

'Den första präglingen hade en simmare med vågor som döljer hennes ansikte, men designern ville inte det, så de dolade hennes ansikte och gjorde det klart från vågiga linjer. Det är nu ganska samlingsbart. '

Om du upptäcker en sällsynt design kan du börja med att ha den verifierad och värderad av Royal Mint .

Läs mer

Sällsynta pengar: Har du någon av dessa?
Sällsynta 1p -mynt Den ultimata guiden till sällsynta mynt Mest värdefulla 2 mynt Sällsynta 50p -mynt

Se Även: