Nya Green Savings Obligationer kommer att betala ränta medan du hjälper planeten - förklarat

Besparingar

Ditt Horoskop För Imorgon

Obligationerna kommer att vara bra för miljön - men kommer de att vara bra för din plånbok?

Obligationerna kommer att vara bra för miljön - men kommer de att vara bra för din plånbok?(Bild: Getty Images/EyeEm)



Sparare kommer snart att kunna sätta in sina pengar i statsstödda gröna obligationer som investerar sina hårt intjänade pengar i system för att hantera klimatförändringar och förbättra planeten.



Treasuryägda sparföretag National Savings and Investments (NS&I) lanserar snart en Green Savings Bond.



hur länge varar aussieinfluensan

Hur det fungerar är att alla över 16 år kan lägga mellan £ 100 och £ 100.000 i affären, vilket låser dina pengar borta i tre år.

Under den tiden kommer dina pengar att investeras i miljöprojekt, och i slutet får du allt tillbaka - med ränta.

Tanken är att sparare ska kunna hjälpa planeten och tjäna lite pengar, landet hanterar klimatförändringar och regeringen får massor av pengar i finansiering. I teorin är det en win-win-win-situation.



Men regeringen har ännu inte avslöjat ett par viktiga saker - när obligationen lanseras och vad den betalar.

Frågor återstår om hur bra en affär de gröna sparobligationerna kommer att bli

Frågor återstår om hur bra en affär de gröna sparobligationerna kommer att bli (Bild: Getty Images)



Obligationerna kommer att vara bra för miljön - men kommer de att vara bra för din plånbok?

Obligationerna kommer att vara bra för miljön - men kommer de att vara bra för din plånbok? (Bild: Getty Images/EyeEm)

Det senare är avgörande för spararna. Om obligationen har en naff-ränta är det få andra än de mycket miljövänliga som har råd att vara intresserade.

Vi vet inte heller om affären kommer att betala ränta på en gång i slutet av treårsperioden eller i slutet av varje år.

Det finns inte heller något ord om vad som händer om du har en nödsituation och behöver ha tillbaka dina pengar snabbt innan de tre åren är slut.

Vissa obligationsbolag tillåter detta, vissa inte, och vissa tar ut en avgift för det.

Obligationerna kommer att säljas av NS&I, den långivare med finansiering som är mest känd för sina Premium Bond erbjudanden.

bästa stället att sälja din telefon

Green Savings Bond var först tillkännagavs i budgeten för 2021 , när kansler Rishi Sunak sa att den skulle säljas i sommar.

Det är tänkt att samla in miljarder pund för vind- och vätkraftprojekt. Målet är att skapa arbetstillfällen och hjälpa landet att producera koldioxidutsläpp utan noll år 2050.

NS&I är det klart största sparföretaget i landet. Sparare älskar det eftersom deras kontanter är extremt säkra och säkerhetskopierade 100% av regeringen.

Hur mycket är det troligt att betala?

NS&I har aldrig varit känt för att betala de bästa priserna på marknaden, förutom av en slump.

I själva verket är det juridiskt skyldigt att inte göra det, och måste hålla en knepig balansgång med vad det betalar spararna.

amanda och clive owen

Det kan inte betala så mycket att det sätter bankerna ur drift, men det kan inte betala så lite att ingen använder det.

I praktiken betyder det att det tenderar att betala räntor som i bästa fall är cirka 70% -80% av de bästa priserna som är tillgängliga för jämförbara erbjudanden.

I ett uttalande från NS&I stod det: 'Gröna sparpapper kommer att hjälpa till att finansiera regeringens gröna utgiftsprojekt som är utformade för att hantera klimatförändringar och göra miljön grönare och mer hållbar.'

Den bästa treåriga obligationen betalar 1,26%från Vanquis Bank.

Men den större bilden är det inflationen är för närvarande 2,1% , och vissa Bank of England -ekonomer tror att det kan nå 4% i slutet av året.

Om inflationskostnaden är högre än den ränta du kan få på dina sparaffärer, förlorar värdet på dina kontanter förbrukningskraft.

helkropp jesy nelson

För närvarande betalar inga nya sparaffärer 2,1%, än mindre 4%.

Så om de gröna sparobligationerna inte betalar en anständig ränta kommer många sannolikt att lägga sina gröna principer åt sidan och bara ta de bästa erbjudandena.

Men gröna besparingar och investeringar har blivit ett stort tilltal för många av oss.

Även prins Charles har uppmuntrat pensionsfonder - som sitter på biljoner pund av våra kontanter - att spendera de pengarna på gröna ändamål tills de betalas ut till oss i pension.

Hur man investerar etiskt

Om du har extra pengar som du vill spara eller investera, och vill hjälpa miljön samtidigt, finns det flera sätt att göra det.

tyger drog-honung fru

Green Savings Bond låter som det enklaste sättet att spara - och betyder att du inte kommer att förlora några av dina pengar, vilket är en risk med att investera.

Om du vill investera kan du börja med en smartphone -app som låter dig välja gröna investeringsalternativ.

Du behöver inte veta något om att investera för att göra det, och appen gör det mesta för dig.

Men det är värt att påpeka att värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, och att apparna också tar ut årliga avgifter.

Två bra att kolla in är muskotnöt och plommon. Med dessa kan du skapa en aktie- och aktie -ISA, vilket innebär att alla kontanter du tjänar inte beskattas.

De fungerar genom att låta dig investera i en förvald korg av etiska företag.

Men alla våra etik är olika, och det som är etiskt för dig kanske inte är för någon annan. Om detta är ett problem för dig, se till att du gör dina läxor om vad du köper.

Till exempel är de flesta förvalda & etiska & apos; investeringskorgar kommer att utesluta vapentillverkare, men kan inkludera tobak, olja och djuruppfödning.

Se Även: