Ny £ 10 -notering: Allt du behöver veta om plasttenner och dess nya design

Ny Tio Pund Sedel

Ditt Horoskop För Imorgon

Den 18 juli 2017 - 200 -årsjubileet för Jane Austens död - presenterades formellt den nya, 10 £ stora sedeln.



Jane Austen dog i Winchester 1817 och ligger begravd i katedralens norra gång. Den nya anteckningen 'kommer att erkänna hennes universella dragningskraft och bestående bidrag till engelsk litteratur', sa Winchester Cathedral i ett uttalande om lanseringen.



'Det kan inte finnas något bättre ställe att avslöja den nya 10 -eurosedeln med Jane Austen, och det kan inte finnas någon bättre tid än idag, 200 -årsjubileet för hennes död,' sade Bank of Englands guvernör Mark Carney vid lanseringen.



storebror vräkning 2014

Den nya sedeln kom i omlopp i England och Wales torsdagen den 14 september - som visas på utvalda bankomater på Englands längd och bredd - oavsett om det är i banker eller hörnbutiker.

Den 5 £ stora lappen skickade samlare till ett snurr när de letade efter specialutgåvor av polymerräkningen - och historien kan mycket väl upprepas under hösten när Jane Austen £ 10 träffar bankomater över hela landet.

Samlare försökte hämta sällsynta utgåvor vid den tiden - med låga serienummer som säljer för hundratals.



Vad vi vet om plasten £ 10

Spridning av nya £ 10 sedlar

Spridning av nya £ 10 sedlar (Bild: Bank of England)

'Papperssedeln på £ 10 är den äldsta Bank of Englands sedeldesign i omlopp och därför måste säkerhetsfunktionerna uppdateras för att dra nytta av teknikutvecklingen', sa banken i en ny tidning.



Produktionen av den nya polymernoten på £ 10 började i augusti förra året och banken har redan skrivit ut mer än 275 miljoner sedlar.

Den nya lappen är mindre än pappersversionen - men större än den nya femman. Storleksförhållandena kommer att vara desamma som de mellan den gamla pappersfivern och pappersförpackningen.

Den är också gjord av samma material som den nya fem pundnoten. Och, ja, det betyder att det har spår av animaliskt fett i det.

Bank of England undersökte sätt att göra sina nya sedlar talgfria, men bestämde sig för att kostnaden och ansträngningen var för hög - och de praktiska alternativen var inte heller direkt populära.

Läs mer

Sällsynta pengar: Har du någon av dessa?
Sällsynta 1p -mynt Den ultimata guiden till sällsynta mynt Mest värdefulla 2 mynt Sällsynta 50p -mynt

Men som hundratals miljoner av dem redan hade skrivits ut, så som de ser ut, kommer de att starta med talgspår i dem.

Sedelutrustningstillverkare har börjat arbeta med att anpassa maskiner för att passa den nya tennern, och företag har börjat lägga beställningar på viktiga komponenter, till exempel nya bankomater för att rymma den reviderade storleken.

De tre skotska utgivande bankerna skriver också ut sina nästa £ 10 -sedlar på polymer - de släpps mellan september och oktober nästa år, den första kommer den 21 september.

Efter detta kommer en ny £ 20 -lapp att släppas 2020 - det finns för närvarande inga planer på att utfärda en £ 50 -plast.

Vilka kommer att stiga i värde

Serienummer som börjar med & apos; AA01 & apos; var vad man skulle ta när den nya femman kom ut, men saker har förändrats för £ 10.

Med AA01 på gång till en särskild välgörenhetsauktion , det ser ut som att AH är den seriella koden du behöver eftersom det är den du hittar på gatorna.

Hittills har alla de tidiga vi har sett haft AH på sig, snarare än AA.

Det är redan dessa säljer för 30 £ styck på eBay , med många fler listade. Men med så få tillgängliga är de riktigt attraktiva noterna ännu inte uppe.

Sedan finns det AE -anteckningar - några av dessa har dykt upp sedan den nya tenner kom i omlopp, inklusive en uppsättning som har lockade ett otroligt bud på 3000 pund på eBay .

De flesta säljer för mycket mindre, med folk som kommer runt det dubbla nominella värdet av sina anteckningar.

Men det finns några specifika serienummer som mycket väl kan motivera hypen.

Du bör också se upp för: JA01, de är Austens initialer; JA75, för det är Austens födelseår; och JA17, året för författarens död.

Change Checker skriver: 'Även om dessa sannolikt kommer att bli populära bland samlare i framtiden, kan det dröja många år innan anteckningar med dessa serienummer träder i omlopp på grund av den enorma mängden möjliga kombinationer som skulle komma före 'JA'.'

Serienummer & apos; 16 121775 & apos; och & apos; 18 071817 & apos ;, som skulle representera Austens födelsedatum respektive död, kan också ge dig en liten förmögenhet.

Serienummer & apos; 17 751817 & apos; inkluderar hennes födelse- och dödsår tillsammans. Och & apos; 28 011813 & apos; var när Pride and Prejudice publicerades första gången, så det kan också vara värt mycket mer än det värde det tekniskt representerar.

Bakom kulisserna för skapandet av den nya noten på £ 10 - hur den nya plasttennern tillverkas

Visa galleri

Hur man upptäcker en falsk £ 10 -lapp

Det finns fler säkerhetsfunktioner på den nya lappen än någonsin tidigare - med allt från hologram till transparenta fönster, folieremsor och områden som ändrar färg under ultraviolett ljus.

Här är den officiella Bank of England -råd om de 10 sakerna att leta efter på den nya polymeren på £ 10:

  1. Det finns ett stort genomskinligt fönster på lappen. Ett tydligt definierat porträtt av drottningen är tryckt på fönstret med orden '£ 10 Bank of England' tryckt två gånger runt kanten

  2. En fin detaljerad metallisk bild av Winchester Cathedral är placerad över fönstret. Folien är guld på framsidan av sedeln och silver på baksidan. När noten lutas kan en mångfärgad regnbågeffekt ses. Foliesymbolen i fönstret är silver på framsidan av sedeln och koppar på baksidan

  3. På sidan av fönstret finns en färgad fjäderpinne som växlar från lila till orange när lappen lutas. Denna effekt kan ses på framsidan och baksidan av noten

  4. På lappens framsida, under det genomskinliga fönstret, finns en silverfolie. När noten lutas ändras ordet 'tio' till 'pund' och en mångfärgad regnbågeffekt kan ses

  5. På lappens framsida, ovanför det genomskinliga fönstret, finns en silverfolie som innehåller en bild av kröningskronan som visas i 3D. När noten lutas kan en mångfärgad regnbågeffekt ses

  6. På baksidan av lappen finns en bokformad kopparfolie som innehåller bokstäverna JA. Det är omedelbart bakom silverkronan på framsidan

  7. Anteckningen är tryckt på polymer som är ett tunt och flexibelt plastmaterial. Genom att köra fingret över framsidan av sedeln kan du känna upphöjda tryck i områden som orden 'Bank of England' och i det nedre högra hörnet, runt siffran 10

    nåd karla adams kort
  8. De utskrivna linjerna och färgerna på lappen är skarpa, tydliga och fria från fläckar eller suddiga kanter

  9. Titta noga på bokstäverna under drottningens porträtt med ett förstoringsglas - du kommer att se värdet på lappen skriven med små bokstäver och siffror

  10. Om du tittar på framsidan av noten under ett ultraviolett ljus av god kvalitet, visas siffran 10 i starkt rött och grönt medan bakgrunden förblir matt i kontrast

Till sist! En kvinna!

Spridning av nya £ 10 sedlar (Bild: Bank of England)

Jane Austen är ansiktet på den nya polymernoten, Bank of Englands guvernör Mark Carney bekräftade detta vid en presskonferens 2013.

Det finns för närvarande inga kvinnor på baksidan av engelska sedlar, något som orsakade viss kontrovers när Winston Churchill tillkännagavs som figuren på den nya femman.

Austens närvaro på den nya £ 10 -sedeln var en av de första sakerna som meddelades av Carney efter att han tillträdde.

Jane Austen förtjänar verkligen en plats i den utvalda gruppen av historiska personer som ska visas på våra sedlar, säger Bank of England -guvernören.

'Hennes romaner har en bestående och universell dragningskraft och hon är erkänd som en av de största författarna i engelsk litteratur.

'När Austen ansluter sig till Adam Smith, Boulton och Watt, och i framtiden, Churchill, kommer våra anteckningar att fira en mängd olika individer som har bidragit inom ett brett spektrum av områden.

Fler funktioner i den nya £ 10 -lappen

Den nya tenner kommer också att vara mindre än pappers

Den nya tenner kommer också att vara mindre än pappers (Bild: Getty Images)

Funktioner i designen på baksidan av Jane Austen -noten kommer att innehålla:

  • Citatet - jag förklarar trots allt att det inte finns någon njutning som att läsa! från Pride and Prejudice (Fröken Bingley, kapitel XI).

  • Porträtt av Jane Austen. Beställd av James Edward Austen Leigh (Jane Austens brorson) 1870, anpassad från en originalskiss av Jane Austen tecknad av hennes syster, Cassandra Austen.

  • En illustration av fröken Elizabeth Bennet som undersökte alla bokstäver som Jane hade skrivit till henne-från en teckning av Isabel Bishop (1902-1988).

  • Bilden av Godmersham Park. Godmersham var hem för Edward Austen Knight, Jane Austens bror. Jane Austen besökte huset ofta och man tror att det var inspirationen till ett antal av hennes romaner.

  • Jane Austens skrivbord - den centrala designen i bakgrunden är inspirerad av det 12 -sidiga skrivbordet och skrivpinnar, som används av Jane Austen på Chawton Cottage.

Hur är det med Skottland?

Den nya RBS £ 10 -noten innehåller också en kvinnlig författare (Bild: PA)

Skottland skiljer sig från England och Wales genom att det har tre affärsbanker som utfärdar egna sedlar - snarare än att förlita sig på Bank of England.

Men, precis som med plastfimern, planerar alla tre att släppa en polymer £ 10 -sedel ungefär samma summa som Bank of England - den första kommer en vecka senare den 21 september.

Royal Bank of Scotland sätter också en kvinnlig författare på den nya £ 10 -sedeln, Nan Shepherd.

när dog hedboken

Det här är när de kommer ut:

  • Clydesdale Bank 21 september 2017
  • Royal Bank of Scotland 4 oktober 2017
  • Bank of Scotland 10 oktober 2017

Du kan läsa mer om de nya skotska £ 10 -sedlarna här .

Var kan jag få en ifrån?

När de nya sedlarna på £ 5 lanserades var bankomater i London, Manchester, Birmingham, Leeds, Hull och Cardiff bland de första som lagrade dem.

Cardiff var en av städerna där bankerna var de första som fick de nya mynten på £ 1.

Så det finns en god chans att bankautomaterna i huvudstaden Wales kommer att vara bland de första som kommer att fyllas med polymertenners.

De flesta bankkontor förväntas ha sedlarna inom en vecka, så om din bankomat inte levererar varorna kan det vara bäst att gå in i det största bankkontoret nära dig för att fråga.

Om du inte lyckas kan du skriva - eller gå personligen - till Bank of England att byta gamla pappersanteckningar mot de nya polymeren .

Har du inte en lycklig femman i ditt lager? Se vår guide om de mest värdefulla mynten här.

Se Även: