'Mitt paket har inte kommit, vad kan jag göra?' - Dina rättigheter när brevbäraren sviker dig

Konsumenträttigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Julinlägg

Inlägg som saknas är inte ovanligt - det här är vad man ska göra om allt går fel(Bild: PA)



Det har hänt de bästa av oss. Du beställer en vara vid leverans nästa dag (av en anledning), avbryter dina morgonarbetsplaner och vaknar tidigt och väntar på att klockan ska ringa ... så kan du äntligen få det viktiga paketet.



michelle williams heath ledger

Och sedan väntar du ... och väntar lite mer tills du inser att det är inte kommer faktiskt, för något, någonstans har gått fruktansvärt fel.



I de flesta fall kommer den försvunna posten så småningom att dyka upp, men i andra kan det ta veckor att komma fram, om den alls kommer till din dörr.

På torsdagen tog tv -fastighetsexperten Kirstie Allsopp till Twitter för att klaga efter att en Amazon -artikel på 900 pund hon beställde online inte visade sig.

För att göra saken värre, hävdade de tre företagen som hanterade paketet - Amazon, DHL och Yodel - att hennes paket hade levererats & apos ;.



I ett försök att komma till botten med hennes till synes saknade post ringde Kirstie mobilnumret för hennes leverans av Yodel -leverans - bara för att få veta att han aldrig varit i London.

Sedan denna berättelse har Yodel informerat oss om att de undersöker frågan och hoppas kunna få en lösning så småningom.



Yodel har utsatts för skott under de senaste månaderna, efter en MoneySavingExpert -undersökning utsåg och skamade företaget som det värsta för paketleveranser i Storbritannien, med kunder som beskriver sin tjänst som 'dålig' tillsammans med City Spring, iPost Parcels, DX och Hermes.

Men en snabb sökning på Twitter avslöjar att det inte bara är dessa fem företag som tar emot lejonens klagomål.

Royal Mail, TNT, DPD och många fler finns på listan över kunder som klagar över saknad eller skadad post, och i vissa fall blir paket utelämnade och utsatta för tjuvar.

Vad lagen säger

När det gäller problem med leveranser har du rättigheter enligt Consumer Rights Act 2015 och Consumer Contracts Regulations, som trädde i kraft i juni 2013 och ersatte Distances Selling Regulations.

Enligt lagen om konsumenträttigheter, när du köper varor från en online -återförsäljare, är de ansvariga för varorna tills du får dem.

Läs mer

Konsumenträttigheter
Dina rättigheter för återbetalning av high street Hur man klagar på ett avlöningsdagslån Mobiltelefonkontrakt - dina rättigheter Dåliga recensioner - hur får jag tillbaka

Så om kuriren förlorar de varor du beställt eller om de kommer skadade, är återförsäljaren ansvarig för att göra saker rätt, inte kuriren.

'Om din beställning inte levereras eller leveransföretaget har varit värdelöst måste du ta upp frågan med återförsäljaren snarare än leveransföretaget', förklarar James Walker, grundare av klagomålsservice Sortera ut .

'Återförsäljaren är ansvarig för paketet tills det levereras till dig, inte leveransföretaget.'

Kontraktet är mellan dig och återförsäljaren - inte kuriren

John Pal, detaljhandelsexpert från Manchester Business School tillägger: 'Om en återförsäljare inte levererar dina varor i tid bryter de mot sitt kontrakt.

'När du lägger din beställning till någon som Argos eller Amazon godkänner du deras villkor - inte leveransföretagets.

Sent inlägg steg 1: Ta kontakt med återförsäljaren

Klocka

Börja med att komma i kontakt med sociala medier eller via företagets kundservice (Bild: Getty)

Om du beställde en vara och den inte visade sig i tid, är det första du ska göra att ta upp den med återförsäljaren för att ta reda på om din vara faktiskt har skickats.

När din fråga har loggats är det återförsäljarens ansvar att spåra ditt paket. Du kan välja att påskynda saker genom att själv kontakta leveransföretaget.

Börja med sociala medier - det är mycket snabbare än att fylla i ett onlineformulär och du har större sannolikhet att få svar inom en timme.

Alternativt kan du ringa företagets kundtjänstnummer för att få en uppdatering om ditt köp.

& apos; Mitt paket kom sent - kan jag få återbetalning? & apos;

Leveransmannen gör sina rundor

Ditt paket bör komma inom 30 dagar (Bild: Getty)

Enligt lag bör varor levereras inom en & rimlig tid & apos ;. Vad som är rimligt beror på typen av varor och den ursprungliga uppskattningen för leverans.

Om du betalade för expressleverans men det inte lyckades komma inom den utlovade tidsramen kan du be om kostnaden för snabbporto tillbaka.

Men om du betalade för standardleverans - eller om du fick den gratis - kan du inte kräva normala portokostnader om varan kommer, även om den dyker upp senare än den beräknade leveranstiden.

Ditt objekt måste anländer inom 30 dagar efter att beställningen gjordes.

Om den anländer efter 30 dagar utan föregående meddelande har du rätt till full återbetalning, som anges i Förordningar om konsumentavtal 2013 .

& apos; Jag signerade för varan - men den är skadad & apos;

Kvinna som mottar låda från leveransman

Att signera för ett objekt påverkar inte dina rättigheter (Bild: PeopleImages.com)

Ofta när du köper en vara online kommer du att bli ombedd att skriva under den vid ankomsten. Detta påverkar inte dina rättigheter om du senare upptäcker att det är felaktigt eller skadat.

Konsumenträttslagen anger att skador eller brott under leveransen är på säljarens ansvar.

Konsumentplattform Som? säger att det alltid är en bra idé att skriva på kortet, eller om möjligt elektronisk enhet, & varor mottagna men inte inspekterade & apos; för att göra din position tydlig - bara vid eventuella skador.

Om du upptäcker att din vara är skadad efter du skrev under för det, kontakta säljaren och förklara situationen.

& apos; Mitt paket dök inte upp ... alls & apos;

En arbetare som tejpade stängde ett paket i Amazon -uppfyllningscentret i Peterborough, Cambridgeshire

Om din vara inte kommer fram är återförsäljaren ansvarig för antingen en ersättning eller en fullständig återbetalning

Det är säljarens ansvar att se till att varan kommer som utlovat. Om din artikel inte visas bör de jaga leveransföretaget för att ta reda på vad som har hänt.

Om du informeras om att varan är 'borttappad', är återförsäljaren juridiskt ansvarig för att antingen ordna om leveransen eller ge dig full återbetalning.

Kontakta återförsäljaren och be om en ersättare eller dina pengar tillbaka.

& apos; Återförsäljaren har vägrat mig återbetalning eller ersättning & apos;

Lagen säger att om din vara inte kommer fram eller visar sig vara felaktig, har du rätt till återbetalning eller ersättning (Bild: Getty)

Det är återförsäljarens ansvar att se till att du inte lämnas ur fickan, så om varan försvinner eller blir skadad har de ett ansvar att rätta till saker.

Det finns dock företag där ute som kommer att försöka skylla på skulden.

Om detta händer dig, så här gör du:

  1. Känn dig inte skrämd. Gör ett klagomål till återförsäljaren med hjälp av den formella processen.

    steve irwin död video
  2. Om detta misslyckas, berätta för företaget att du vill att de ska avbryta åtgärder medan dina bekymmer formellt utreds. Ta upp ett ärende med Detaljhandelsombudsmannen och de kommer att kontakta för dina räkning.

  3. Om du betalat med kreditkort - till och med bara en del av ditt köp - kan du försöka göra anspråk under 75 § konsumentkreditlagen (så länge objektet är värt minst £ 100 och under £ 30.000).

  4. Om du betalat via PayPal och din vara inte kommer, eller inte stämmer överens med säljarens beskrivning, är du skyddad av dess Köparskyddsgaranti . Detta kommer att ersätta dig för hela artikeln plus porto och förpackningskostnader.

  5. Om du har använt ett bankkort eller betalat för en vara värd mindre än £ 100 på ett kreditkort kan din bank kunna återföra transaktionen under en process som kallas Återkrav . Detta är dock lite riskabelt, eftersom det finns en chans att företaget kommer att registrera ett avtalsbrott & apos; till banken - vägrar effektivt att samarbeta.

    Se Även: