John Paul Getty III: s änka bryter 44-årig tystnad över gisslan för att bekräfta att han diskuterade sin egen kidnappning

Världs Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

John Paul Getty III fick ett öra avskuret i prövningen(Bild: Popperfoto)



Det var ett brott som bedövade världen. Inte så mycket kidnappningen av barnbarnet till den rikaste mannen i världen ... sådan rikedom kommer alltid att locka fel typ av uppmärksamhet.



Nej, det var misstro när J Paul Getty vägrade betala lösen när 16-årige John Paul Getty III kidnappades av den romerska maffian 1973.



Till slut hölls han kvar i fem månader och återvände först efter mycket förhandlingar om att minska lösen för 17 miljoner dollar och uppmuntran till ett avskuret öra från de kriminella.

Nu orsakar inte mindre än Danny Boyle, hjärnan för den spektakulära invigningsceremonin i London 2012, kontroverser med ett tv -drama om sagan, som började denna vecka.

I BBC2's Trust föreslår han att offret John Paul Getty III, känd som Little Paul, kom med planen för kidnappningen i första hand.



Denna vecka har Little Pauls fru bekräftat för första gången att han diskuterade en sådan idé med henne inför brottet.

betydelsen av nummer 64

Gisela Getty sa att han spekulerade om sin egen kidnappning, i syfte att använda vinsterna för att skapa ett konstkoloniparadis i Marrakech, där LSD skulle översvämma vattentillförseln.



sophie hermann ex pojkvän

Gisela Getty (höger) (Bild: Getty Images Europe)

Gisela 1977 (Bild: Ron Galella Collection)

Gisela, nu 69, medger: Vi ville göra något bättre med pengarna än de gjorde - för att skapa en bättre värld, men det fick oss till mycket djupa vatten.

Pengarna var inte för att göra oss rika. Det var verkligen för att föra vår vision in i den materiella världen.

Denna vision bestod av 10 galna idéer om dagen tillagade av Little Paul, Gisela och hennes tvillingsyster, Jutta Winkelmann.

I sin hippy värld av nattklubbar och politiska demonstrationer delade Little Paul en säng med båda de radikala tyska systrarna, kända som It -tjejerna i Rom, i hans Dungeon - en skenig källare utan fönster.

Döttrarna till en nazistisk SS -officer, tvillingarna var redan kända i sitt hemland Tyskland när de flyttade till Rom i början av 1973. Vid 23 var de sju år äldre och trion tänkte sig
en vänsterutopi.

I TV's Trust föreslås en annan historia om att Little Paul var skyldig pengar eftersom han hade kört upp narkotikaräkningar med maffian, och han sa i en scen: Du kan ta mig och få pengarna av min farfar. Men Gisela hävdar att han övergav sin plan och sa: Jag tror att han togs mot sin vilja, mot hans önskemål.

Lilla Paul och tvillingarna i Trust (Bild: BBC)

I fyra decennier har Gisela, mor till skådespelaren Balthazar Getty med Little Paul samt Anna från ett tidigare äktenskap, inte brutit familjen Getty's tystnadskod.

Men Juttas död av cancer förra året och utgivningen av fiktiva dramaer av historien har fått henne att uttala sig.

Den första var Ridley Scotts film 2017 All the Money in the World - för vilken skam Kevin Spacey ersattes av Christopher Plummer, 88, som den elaka John Paul Getty.

becky godden-edwards

I intervjuer sedan utgivningen av 10-avsnittet Trust in America tidigare i år säger Gisela: En dag sa Paul: 'Jag har pratat med människor. Jag har denna idé att låta mig kidnappas och sedan få en plats i Marocko. Jag är hans favoritbarnbarn. Allt kommer att vara en fråga om en vecka eller så. ”Gisela säger att ingen, inklusive Little Paul, verkligen tog idén på allvar. Det var tills maffian engagerade sig.

Lilla Paul var vän med gangstrarna som kidnappade honom, säger Gisela och säljer tavlor i utbyte mot droger.

John Paul Getty III 1973 (Bild: Hulton Archive)

Men då hotades Gisela och Juttas liv. De fick veta av en maffiaboss vid namn Ciambellone att han ville investera i en film de gjorde, men han lockade dem till en fälla. Tvillingarna förvarades i två dagar av kokaindrivna fångar.

Under sin prövning var de bundna, hotade med våldtäkt och strypning och tvingades titta på pornografi. Ciambellone huggade sig själv för att Jutta vägrade att vara hans älskarinna.

Det var blod över hela golvet, säger Gisela, som senare hade en affär med Dennis Hopper.

Prince Philips bilolycka

Veckor senare försvann han.

Lilla Paul hade kastats bak i en skåpbil och satt i en grotta mer än 300 mil söder om Rom. Mafian dödade sin sällskapsfågel och spelade rysk roulette mot hans huvud när en lösensedel avvisades av hans farfar, som trots att han var värd 2 miljarder dollar hade telefoner för gäster på hans herrgård i Surrey. Jag har 14 barnbarn, sa han. Om jag betalar en slant får jag 14 kidnappade barnbarn.

Polisen kom in i en bondgård 1974 (Bild: Rex -funktioner)

Han misstänkte att handlingen handlade om att Lilla Paul försökte utpressa pengar från honom. Samtidigt försökte offrets far desperat få ihop lösen.

Sedan, i november 1973, skickades ett sönderrivet, blodig öra till en tidning. I ett brev stod det: Detta är Paulus första öra. Om familjen inom 10 dagar fortfarande tror att detta är ett skämt monterat av honom, kommer det andra örat. Med andra ord kommer han fram i små bitar.

Han fick lunginflammation efter att det som var kvar av hans skadade öra blev infekterat. Hans farfar stappade så småningom upp kontanterna men bara så mycket som var avdragsgilla och lånade ytterligare 1 miljon dollar till sin son Big Paul, John Pauls far - så länge han återbetalade plus 4% ränta.

Gisela säger att Little Paul, en härlig naiv pojke, aldrig helt återhämtat sig från den tragiska upplevelsen som gjorde honom fysiskt och känslomässigt ärrad.

Örat i inlägget var så skrämmande, bortom ord, säger hon. Det var det grymaste och mest ofattbara.

lee evans nettoförmögenhet

John Paul Getty III med Martine Zacher (Bild: NEWSAMpix)

Nio män greps för brottet och två dömdes - men Little Paul sköts av Getty och föll ut med Big Paul i samband med kidnappningen och gick ner i heroin- och alkoholberoende.

Han gifte sig med Gisela, redan gravid med Balthazar, nio månader efter att han släpptes men äktenskapet bröt slutligen.

En stroke 1981 gjorde honom fyrdubbel, delvis blind och oförmögen att tala. Han dog för sju år sedan, 54 år gammal.

Var Giselas avlidne man kidnappningens hjärna? Jag tror att Paul övergav idén, men var så engagerad att han inte kunde ta sig ur.

Se Även: