Expert förklarar varför din bilförsäkring kan stiga - trots att marknadspriserna sjunker

Bilförsäkring

Ditt Horoskop För Imorgon

Bilförsäkring

Vänta, ska det inte falla?(Bild: Getty Images/iStockphoto)



Det fanns några goda nyheter för bilister den här veckan eftersom det meddelades att omfattande bilförsäkringspremier har sjunkit med 14% sedan pandemin började.



hur gammal är prinsessan andre

Det fungerar i genomsnitt 87 £ enligt en undersökning från jämförelsewebbplatsen Confused.com, vilket gör att bilister i genomsnitt betalar 538 £ per år.



Detta överensstämmer med andra undersökningar av bilförsäkringspriser under spärrperioden.

Det betyder att för många människor kommer bilförsäkringen att vara på den billigaste nivån i åratal.

Men min inkorg är full av människor som säger att deras förnyelsedokument tyder på att deras premier stiger under det kommande året. Så vad händer?



Hur Covid påverkade försäkringspremier

Bilförsäkring

Färre personer på vägen har resulterat i färre olyckor (Bild: Getty Images)

Som mest grundläggande är all försäkring baserad på risk. Ju mer sannolikt det är att du kommer att göra anspråk, desto högre kostar din årliga premie.



Under pandemin var vi i stort sett begränsade till våra hem, och med undantag för några regelbrytare som hoppade in i sina bilar för dagsutflykter till Snowdonia eller stränderna vid sydkusten, följde nationen reglerna.

Dessutom förbjöds alla utom väsentliga resor för arbete. Det innebar att bilar var utanför vägen och mindre benägna att vara inblandade i 'incidenter som kan krävas'.

Det betyder naturligtvis inte att all risk försvann. Många bilar står parkerade på vägen vilket innebär att de kan utsättas för oavsiktlig eller avsiktlig skada (eller stöld). Andra var tvungna att gå till garaget efter bristande användning gjorde batterierna döda.

Vissa driftiga försäkringsgivare såg läget på marken och insåg att deras kunder skulle förvänta sig att få lite avkastning på sina årliga premier, med tanke på att deras bilar samlade damm på enheten.

Så några företag skickar ut checkar för små återbetalningar - vanligtvis runt £ 25. En liten mängd, men en som gick mycket bra med många av de människor jag pratade med.

Hur beräknas bilförsäkringen?

14% sänkning av priset på försäkringar låter fantastiskt men fördjupar dig lite i data och du kan bli förvånad.

Den faktiska nedgången i premier varierar avsevärt beroende på var du bor i Storbritannien - och priserna under det senaste kvartalet sjunker i genomsnitt med cirka 4%.

Så om du förväntar dig att se en stor prissänkning vid förnyelse kan du bli förvånad. Du kan till och med se en ökning.

Det beror på att försäkringspremier beräknas genom att titta på en rad faktorer från var du bor till din årliga millage, yrke och där din bil förvaras över natten.

Andra faktorer kan också minska dina premier, till exempel det överskott du är villig att betala, inga skadorabatter, incidenter som kan krävas och om du har en svart låda monterad.

Varför felfelade olyckor fortfarande kan kosta dig

Bilförsäkring

Du måste fortfarande rapportera det (Bild: Getty Images/iStockphoto)

En av de mest omtvistade frågorna att göra med bilförsäkring är den 'skadeståndsskyldiga incidenten'.

Det är oundvikligt att när du är den som är skyldig för en olycka kommer du att betala högre premier.

Men om du utsätts för en olycka kan dina premier också öka om din försäkringsgivare bestämmer att detta gör dig mer riskfylld.

Ditt försäkringsavtal kommer att kräva att du rapporterar 'skadeståndsskyldiga incidenter' - varje incident där din bil har skadats och kan kräva ett skadestånd - även om du inte gör något krav.

samla ihop dina kompisar för en guinness

Tidigare ledde detta till några ganska besvärliga problem där försäkringspremier eller framtida skador påverkades när försäkringsbolaget räknade ut att en hävdbar incident inträffat tidigare men inte rapporterats.

Försäkringsbranschen är väl medveten om att dessa beslut inte passar bra hos deras kunder och det finns stor variation i hur olika företag beter sig. Så fråga alltid vad reglerna är när du registrerar dig för en ny försäkringsgivare.

Så om priserna sjunker, varför betalar jag mer?

Bilförsäkring

Lojalitet betalar inte.

Så varför betalar vissa människor mer för försäkring i år när kostnaderna i allmänhet sjunker?

Vissa beslut om försäkringskostnader kommer från dina personliga förhållanden, men andra kan fastna av 'lojalitetsavgifter'.

Under de senaste åren har människor blivit mer medvetna om att om de stannar hos sin försäkringsgivare kommer deras premier sannolikt att öka från år till år.

mirror co uk fantasy football

Detta kallas lojalitetsavgiften eftersom du faktiskt debiteras mer för att vara lojal mot verksamheten, trots att en ny kund eller annan försäkringsgivare kan få ett bättre erbjudande.

Det är ganska knepigt att bevisa om du betalar priset för din lojalitet, men några checkar online bör ge dig en indikation om du blir överbelastad. Få bara några offerter som om du vore en ny kund.

Om du blir överbelastad, ta några skärmdumpar och gör ett klagomål till försäkringsgivaren. Du kan eventuellt även be företaget att återbetala premier om de inte kan motivera premiehöjningarna.

Bara för att ge dig en uppfattning om problemets omfattning, fann branschregulatorn, Financial Conduct Authority (FCA) att cirka 6 miljoner försäkringstagare år 2018 betalade 1,2 miljarder pund mer än de borde ha varit. Så de förbjöd övningen.

FCA uppskattar att det kommer att spara oss alla 3,7 miljarder pund under de kommande tio åren.

De nya reglerna kommer emellertid inte att komma igång förrän mycket senare på året (och möjligen senare, eftersom många företag har klagat över att de inte har tillräckligt med tid att göra ändringar i sina system). Så anta inte att du har behandlats rättvist!

Om du behöver hjälp med försäkringsproblem, Sortera ut kan hjälpa.

Hur kan jag annars hålla körkostnaderna nere?

Vi pratade med verkställande direktören för AA Smart Lease James Fairclough för några fler bra tips om hur förare kan spara på löpande kostnader.

  1. Gör en granskning
    Det första steget för att minska kostnaderna på någonting är att förstå vad du för närvarande betalar.
    Gör en granskning av dina nuvarande bilkostnader; omfatta allt från bränsle till service, finansieringsbetalningar, försäkringar och skatt. Se till att det inte finns några 'snabba vinster' du kunde ha missat, till exempel att konsolidera skulder.
  2. Handla 21 dagar för tidigt
    Handla runt för en bättre affär på din bilförsäkring vid förnyelse för att se till att du får det bästa värdet. Du kan hitta ett bättre pris om du försöker hitta en ny policy mellan 21-30 dagar innan din befintliga löper ut.
    Unga förare kan också spara pengar genom att registrera sig för en telematisk försäkringsprodukt, vilket belönar dem med en lägre premie för att köra säkert.
  3. Tänk utanför lådan
    Tänk på en alternativ form av bilägande. Att hyra en bil kan ge förarna en flexibel lösning som också hjälper dem att hålla koll på sin ekonomi genom att slå in alla sina betalningar i en månadskostnad.
  4. Gör DIY
    Minimera dina servicekostnader genom att själv utföra dagligt underhåll. Om du inte regelbundet utför grundläggande kontroller av ditt fordon riskerar du en dyr räkning som lätt hade kunnat undvikas.
    Se till att du ger din bil en grundlig gång innan du tar den för sin årliga service och MOT. Garage tar betalt för enkla saker som att fylla på vätskor, byta torkarblad och byta glödlampor. Dessa är lätta att göra själv.
  5. Gå elektrisk
    Om du funderar på att byta fordon kan du spara pengar genom att byta till en elbil, särskilt om du bor i ett område med låga utsläppszoner.
    AA -forskning har funnit att cirka en halv miljon förare kan ”prissättas” av stadskärnor när dessa zoner träder i kraft.
  6. Sakta ner
    Du kan minska din bränsleförbrukning genom att titta på din körstil; håll accelerationen smidig och undvik hård inbromsning och svängning.
    En AA-studie visade att förare som använde miljövänliga körtekniker minskade sin bränsleförbrukning varje vecka med i genomsnitt 10%. Att hålla dina däck korrekt fyllda kommer också att hjälpa din bränsleförbrukning, liksom att hålla din bil säkrare.
  7. Förminska
    Förare av större fordon kan överväga att minska från en stor SUV/4WD till ett mindre fordon. De skulle inte bara spara på bränsle utan det skulle också kunna bidra till att minska försäkringspremien och andra driftskostnader.

Se Även: