Island tvingas rekrytera 2 000 extraarbetare eftersom personal isolerar sig i 'pingdemi'

Island

Ditt Horoskop För Imorgon

Island har bekräftat planer på att anställa 2 000 extra butikspersonal för att täcka personalfrånvaro efter den så kallade pingdemin.



Den frysta livsmedelsbutiken sa att dess rekryteringsdrift kommer att börja om några dagar efter att den här veckan erkänt att den har fått stänga några butiker på grund av personalbrist.



Island kommer att lägga ut jobbannonser i butiker, på sociala medier och på bensinstationer.



Alla de lediga platserna kommer att vara tillfälliga roller för att se stormarknaden genom nuvarande personalbrist som påverkar flera stormarknadskedjor i hela landet.

Det ovanligt höga antalet frånvaro från anställda orsakas av att arbetare måste stanna hemma efter att ha pingat och blivit tillsagda att isolera sig av NHS-appen.

Island lanserar en enorm rekryteringsinsats för tillfälligt anställda

Island lanserar en enorm rekryteringsinsats för tillfälligt anställda (Bild: Getty Images)



I ett uttalande till BBC sa Islands verkställande direktör Richard Walker att över 1 000 anställda hade pingat och att personalfrånvaron nu är dubbelt så mycket som vanligt, med en siffra på 50 procent 'vecka för vecka'.

Han sa till Radio 4 & apos; s Today -programmet: 'Vår stora oro är att vi har hållit alla våra butiker öppna under hela pandemin, men nu har vi fått stänga en eller två butiker och minska timmarna i andra.



'Men det kan bli mycket värre mycket snabbare, om inte landets system är ordnat.'

Men Walker uppmanade kunderna att inte få panik-köp och sade: 'Det finns verkligen inga problem med utbudet av lager.

'Panikköp är bara ett alternativ för dem som har råd och det betyder ofta att andra går utan.'

Öppettiderna på hela Islands butik har också minskat efter bristen.

En taleskvinna för Island sa till The Grocer: Vi har tagit in lokala kollegor från närliggande butiker för att stödja butikerna som behöver mer hjälp.

Det har varit alla händer på pumpen. Vi har sett chefer som kör lastbilar och verkligen går utöver det.

På andra håll klagar kunderna över tomma hyllor - en butik i Sainsbury på bilden här

På andra håll klagar kunderna över tomma hyllor - en butik i Sainsbury på bilden här (Bild: Tim Merry)

Rekryteringsdriften från stormarknadskedjan kommer efter att M&S ​​sa att det också kan behöva minska öppettiderna för att hantera frånvaron.

Återförsäljare brottas också med brist på HGV -förare, ett problem före pingdemin och orsakas av en blandning av coronavirus och avbrott i Brexit.

Det uppskattas att det är en brist på cirka 100 000 lastbilschaufförer i Storbritannien.

De kombinerade problemen har orsakat klagomål på tomma hyllor från kunder som handlar på Big Four - Tesco, Asda, Sainsbury’s och Morrisons - samt diskonterare som Aldi och Lidl.

British Retail Consortium (BRC) - branschorganisationen för alla brittiska återförsäljare - uppmanar också kunderna att inte få panik från köp och säger att stormarknader har ett nära samarbete med leverantörer.

Men det medger att återförsäljare är under ökat tryck för att hålla hyllorna lagrade.

Tomma hyllor i en Morrisons -butik den här veckan

Tomma hyllor i en Morrisons -butik den här veckan (Bild: Tim Merry)

Andrew Opie, chef för mat & hållbarhet vid BRC, sa: 'Den pågående & apos; pingdemic & apos; lägger allt större press på återförsäljare & apos; förmåga att hålla öppettiderna och hålla hyllorna lagrade. Regeringen måste agera snabbt.

'Detaljhandelsarbetare och leverantörer, som har spelat en viktig roll under hela denna pandemi, bör få arbeta under förutsättning att de är dubbelvaccinerade eller kan visa ett negativt coronavirus -test, för att säkerställa att det inte finns några störningar för allmänhetens förmåga att få mat och andra varor.

'Med gemenskapsärenden som ökar, ökar antalet friska detaljhandelspersonal som måste isolera sig snabbt och stör detaljhandeln.'

strängt kändisexband

Premiärminister Boris Johnson sade i veckan att vissa kritiska arbetare inte kommer att behöva stanna hemma om de pingade - inklusive personal som NHS -arbetare till järnvägssignaler och flygledare.

Men företag måste ansöka om tillstånd för regeringen en efter en och bara några tusen arbetare förväntas inkluderas.

Detta har lett till att livsmedelschefer hävdar att reglerna inte är tillräckligt tydliga och uppmanade till klarhet om vem som exakt kan fortsätta arbeta.

Se Även: