Hur du säger upp ditt jobb - och får fortfarande en lysande referens

Medborgarrådsbyrån

Ditt Horoskop För Imorgon

Januari signalerar ofta början på ett nytt kapitel, & amp;; ut med det gamla & apos; så att säga, vilket kan förklara varför var femte av oss väljer att byta jobb under denna månad.



ebow graham utländska tiggare

Men även om den tanken kan ge dig en stickande känsla av prestation, finns det ett ganska stort hinder för att hoppa innan du kan ta det nästa steget - och det lämnar in din avgång.



Det är den enda bokstaven du behöver för att få rätt, för om du inte gör det kan din arbetsgivare direkt vägra dig en referens - vilket potentiellt kan kosta dig ditt nästa karriärflytt.



Välgörenhet Medborgarnas råd fick mer än 1 000 frågor om arbetsgivare som tackade nej till referenser förra året. Bara under de senaste sex månaderna har 8 000 personer sökt på internet hjälp sida på referenser, eftersom människor fruktade att det skulle kosta dem nästa jobb.

Tracey Moss, sysselsättningsexpert på Citizens Advice, sa: 'Att byta jobb är ett av de mest populära nyårslöften att göra, och utsikterna att flytta till ett nytt kan vara riktigt spännande.

'Det kan dock också vara stressande, särskilt om du stöter på problem under processen. De flesta frågor vi får från människor som vill byta jobb handlar om referenser, antingen för att de inte kan få en från sin arbetsgivare, eller för att det de har fått inte är lämpligt.



'Det är därför det är viktigt att när du får ett jobb erbjudande, se till att du uppfyller alla dina nya arbetsgivares krav innan du lämnar in ditt meddelande - eftersom att inte ha nödvändiga pappersarbete kan leda till att ett erbjudande om anställning dras tillbaka.'

Hur man säger upp sig - på rätt sätt

Kvinna som skriver ett brev (bild: Getty)

Innan du skriver ditt brev är det bäst att få dina fakta och siffror raka



Om du är säker på att du vill avgå, följ dessa steg för att ha den bästa chansen att få en bra referens och få betalt allt du är skyldig.

  1. Du bör sikta på att bara säga upp dig från ditt nuvarande jobb när du har ett bestämt jobberbjudande skriftligt.

    Amazon svart fredag ​​rea 2019
  2. När det är klart är det dags att få bollen att rulla med din nuvarande arbetsgivare. Hur mycket varsel måste du ge? Du bör kunna hitta den exakta perioden i ditt kontrakt eller personalhandbok.

  3. Om det inte finns något i ditt kontrakt eller villkor bör du meddela minst en vecka. Din uppsägningstid börjar dagen efter att du lämnat in ditt avskedsbrev.

  4. Du behöver inte berätta för din arbetsgivare att du lämnar innan du lämnar in ditt brev, men genom att ge dem en uppmärksamhet kan du förbereda dem för din ersättare - särskilt om du vill lämna tidigare än din uppsägningstid tillåter.

  5. För att undvika förvirring, leta upp din återstående semesterersättning - och undersök först eventuella utestående årliga ledigheter.

Hur man skriver ett avskedsbrev

När du har fått alla detaljer är det dags att skriva det (Bild: Getty)

  1. Detta kan vara i e -postformat, men din arbetsgivare kan också begära det skriftligt. Hur som helst, försök att hålla det skriftligt.

  2. Se till att du lägger till dina grundläggande detaljer, till exempel namn, datum, adress och jobbposition. Ditt brev kommer troligen att skickas vidare till din HR -avdelning som kanske inte nödvändigtvis vet vem du är.

  3. Du måste ange hur mycket meddelande du ger och när din sista dag kommer att vara. Om du är orolig för att du kanske inte kommer att kunna fullgöra din uppsägningstid, förklara detta i ditt brev.

  4. Du behöver inte ange den exakta orsaken till ditt beslut att lämna.

  5. Slå upp din semesterersättningsrätt - och ta med det i dina sista dagar/veckor. Om du har en enastående tid att starta, fråga din arbetsgivare om du behöver ta det under din uppsägningstid eller om du kan få betalt för det.

  6. Var artig - det är värt att avsluta ditt brev med en tacksamhet och, om du kan, erbjuda dig hjälp under övergångsperioden.

  7. I det här skedet är det värt att fråga din chef om de är villiga att ge dig en referens.

    mike och zara tindall

Gör din chef ha för att ge dig en referens?

  1. Din arbetsgivare behöver inte ge dig en referens om det inte står i ditt kontrakt eller om du har ett skriftligt bevis på att de kommer att stödja dig med ett. Om de går med på att hjälpa, försök att få det från dem skriftligt eller ett mejl.

  2. Om din gamla arbetsgivare inte vill ge dig en referens kan du be dem bara att ge en kort - känd som en ”grundläggande referens” - som täcker områden som sjukfrånvaro och bekräftelse av anställning.

  3. Om din chef inte hjälper, har du rätt att fråga din HR -avdelning eller en annan chef istället.

Medborgartips för att hitta ett jobb - och få en referens

Jobbintervju

Gör det inte svårare än det behöver vara (Bild: Getty)

1. Gör dina läxor

Gräva lite på vad arbetsgivaren erbjuder för att se om det matchar dina prioriteringar. De flesta arbetsgivare publicerar sina personalförmåner på sin webbplats, så att du kan se hur mycket semester och föräldraledighet du kan få och hur mycket de betalar in till din pension. Om de inte har en webbplats, kontakta personen som har publicerat jobbannonsen direkt.

chris hughes och jesy

Läs mer

Otroliga jobb du kan göra
100 000 pund per år barnbarnjobb i BARBADOS Bästa arbetsgivare för balans mellan arbete och privatliv De 10 högst betalda jobben för kvinnor De bästa jobbförmånerna i Storbritannien avslöjade

2. Avslöjande av sjukdom eller funktionshinder

Du ska inte bli tillfrågad om att ha en sjukdom eller funktionshinder under ansökningsprocessen, och du behöver inte avslöja detta om du inte vill. Men om du behöver rimliga justeringar för en intervju, låt arbetsgivaren veta - lagen säger att de måste vara tillmötesgående.

Läs mer

Tips för att få ett nytt jobb
De 25 bästa jobben i Storbritannien Hur man avslutar jobbet bra Ursäkter för att få ledigt för en intervju De vita lögnerna som kan kosta dig ett jobb

3. Se till att jobbet passar dina omständigheter

Alla arbetsgivare måste överväga förfrågningar om flexibelt arbete, men de behöver inte acceptera det. Det är ditt samtal när du ska göra en förfrågan om ändringar i arbetstid - du kan ta upp det vid intervju eller när du erbjuds jobbet.

Läs mer

Dina moderskapsrättigheter
Delad föräldraledighet förklaras 8 viktiga arbetsrättigheter för mammor Kan din chef sparka dig? Vad händer om barnet föds tidigt

4. Få upp dina referenser

En arbetsgivare ger vanligtvis bara ett fast anställningserbjudande när de har fått en eller flera referenser.

tävling om vita krämägg

Det är bäst att berätta för din arbetsgivare att du har erbjudits ett annat jobb och fråga dem om de skulle vilja ge en referens. Håll konversationen eller e -postmeddelandet professionellt och vänligt så att du undviker några problem på linjen om jobberbjudandet faller igenom.

Om din nuvarande arbetsgivare vägrar, fråga din nya chef om de kommer att acceptera en tidigare arbetsgivare. Eller du kan prova en skola, högskola eller universitetslärare om du nyligen har lämnat utbildningen eller handledare från allt frivilligt arbete du har utfört.

Läs mer

Hur man hittar ett nytt jobb
Ditt CV är fel - det som verkligen spelar roll Hur man flyr från ett jobb man hatar Orden som ALDRIG ska användas på ett CV De 50 vanligaste intervjufrågorna

5. Använd alla semestrar du har kvar

Det finns vanligtvis regler kring din återstående ledighet. Kontrollera ditt kontrakt - om det står att du ska ta ledighet under din uppsägningstid kan du antingen ta ledigheten eller se om din arbetsgivare kommer att överväga att betala semesterlön till dig istället. Om det inte anges kan de fortfarande be dig att ta ledigt - men de måste meddela dig detta.

Läs mer

Att göra lönen rättvisare
Planer för rättvisare löner blockerade Vad kan du göra om du betalar mindre På något sätt har löneskillnaden mellan könen blivit värre Kvinnor betalade £ 3k mindre trots samma jobb

6. Få en dålig reaktion från din arbetsgivare

De flesta arbetsgivare kommer att hantera din avgång förnuftigt, men Citizens Advice har hört rapporter där oseriösa chefer avskedar någon strax efter att de har sagt upp sig.

Detta strider mot lagen och du kan eventuellt ta dem till domstol för oskäligt avsked. Om detta händer, kontakta ditt lokala medborgarråd som kan hjälpa dig att navigera i denna process.

Se Även: