Den verkliga historien bakom ITV: s The Secret och vad som har hänt under åren sedan Castlerock -morden

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Hemligheten

Colin Howell och Hazel Stewart (spelade av James Nesbitt och Genevieve O'Reilly) dömdes båda för dubbelmorden(Bild: PA / ITV)



Det verkliga brottet bakom ITV: s drama The Secret har gripit nationen när detaljerna bakom ett av Nordirlands mest ökända dubbelmord har blivit avslöjade.



Baserat på de så kallade Castlerock Suicides har den sanna historien bakom dessa fasansfulla mord med James Nesbitt i huvudrollen upprört och stört tittarna.



Draman utspelar sig i baptistgemenskapen i Coleraine i Nordirland och handlar om den dödliga affären mellan tandläkaren Colin Howell och söndagsskoleläraren Hazel Buchanan, men långt ifrån ett skönlitterärt verk är allt baserat på den sanna historien.

Det första avsnittet, med Dubliner Genevieve O’Reilly i huvudrollen som Stewart, sändes 25 år och 11 dagar efter att Howell genomförde den avskyvärda dubbelmordplanen.

Hazel Buchanan, spelad av Genevieve O & apos; Reilly, Colin Howell spelad av James Nesbitt, Lesley Howell spelad av Laura Pyper (Bild: ITV)



Natten den 18 till 19 maj 1991 - sonens andra födelsedag - gasade Howell sin fru Lesley, 31, och dumpade henne i bagageutrymmet på sin kombibil.

Efter att ha kört förbi en polispatrull anlände han till hemmet till Stewart, då kallad kärleksrival, polisen Trevor Buchanan.



Howell gasade och stryp sedan Buchanan, 33, med hjälp av sin blonda älskare.

Läs mer: De verkliga människorna bakom den hemska historien om The Secret

Han erkände den 28 januari 2009 för en kyrkoherde och involverade Stewart med varje detalj han kunde komma ihåg.

Berättelsen spelades upp först i rätten och i pressen, sedan följde en bok och har nu skildrats på TV i dramaserien.

mel b eddie murphy

Här tar vi en titt på vad som har hänt hela tiden.

Colin Howell

Colin Howell

Dubbelmördaren Colin Howell (Bild: Sunday NEWSAM)

Mördaren höll sina avskyvärda brott hemliga i 18 år innan rättvisa skedde.

Efter att ha berättat för sin andra fru Kyle Jorgensen om sin hemska hemlighet sju år efter att han begått de dubbla morden och sagt till henne att vara tyst, var det inte förrän 11 ​​år senare när hans son Matthew dog att han slutligen bestämde sig för att erkänna sin skuld.

Tandläkaren hade fortsatt sin förvrängda romantik med älskarinnan Hazel Stewart i ytterligare sex år efter brottet, så förtvivlat var deras sexliv, Colin - sedan smeknamnet & apos; Driller Killer & apos; - skulle leka med Hazel i hans tandklinik efter att ha givit henne skrattgas av lustgas.

Men Stewart lämnade så småningom Howell och han fortsatte med att gifta sig med amerikanska Kyle, som han hade fem barn med.

Hans rovdjur fortsatte och han fortsatte med sexuella övergrepp på patienter medan de låg lugnade på hans tandläkarstol.

Älskarna tros ha haft sex i Howells tandläkarstol (Bild: ITV)

Han erkände sina brott 2009 och dömdes till att tjäna minst 21 år 2010 efter att ha erkänt att han gasade Lesley Howell och Trevor Buchanan.

Läs mer: Hur Colin Howells liv utvecklades - trots att han kom undan med mord

Läs mer: James Nesbitt vinner fantastiska recensioner för ITV: s nya kriminaldrama The Secret

År 2011 erkände Howell sig också skyldig till sexuella övergrepp mot nio kvinnliga patienter i sin operation under en period av flera år och ytterligare fem och ett halvt år tillkom i hans livstidsstraff.

Sedan utgivningen av TV -serien baserad på Castlerock -morden har Howell uppenbarligen förtjust i att se dramat om sitt liv.

En fängelseofficer stationerad vid Maghaberry -fängelset i Co Antrim där mördaren avtjänar sitt straff sa: ”Colin Howell är en modellfånge. Han är konsekvent artig, hänvisar alltid till officerarna som herre och är väldigt artig.

'Men för tillfället älskar han hela den här tv -saken. Han har varit lite pigg. Han låter vara blygsam men vi känner honom, vi vet exakt hur han är.

Hazel Stewart

Hazel Stewart

Hazel Stewart har överklagat hennes fall tre gånger (Bild: PA)

Howell planerade att få dödsfallen att se ut som självmord och skrev 1991 ett brev till Hazel som sa att det skulle vara deras & apos; hemlighet & apos ;.

En assistent på en lokal plantskola, Hazel, 53, träffade Colin för sex - vilket de gjorde i hans tandläkarstol på jobbet och även i sitt eget familjehem där hon uppfostrade tre söner.

Efter att de begått morden var de tillsammans i sex år innan Hazel lämnade Howell och gifte sig med polisen David Stewart.

Hazel insisterade på att hon hade manipulerats till att hjälpa till med morden på hennes man Trevor och Leslely, när Howell avslöjade hennes engagemang.

Hazel Buchanan [Genevieve O & apos; Reilly].

Genevieve som Hazel i rätten (Bild: ITV)

I rättsfallet gav Howell fördömande bevis för dem båda och såg till att de båda gick i fängelse för mord enligt den gemensamma företagslagen.

Under rättegången avböjde Hazel möjligheten att ge sin version av händelserna på vittnesställena.

arsenal v Bournemouth tv

Läs mer: James Nesbitt avslöjar ett verkligt morddrama The Secret träffar MYCKET nära hemmet

Hon avtjänar 18 år för sin del i dubbelmordet.

Medan Howell tycks njuta av sin ryktbarhet och Stewart fortsätter att hävda sin oskuld under hans onda inflytande.

Det är underförstått att Hazel vägrade att se programmet från hennes cell i kvinnofängelset.

Hon har sedan utan framgång överklagat sin fällande dom tre gånger. Tillsammans med sina två barn, Andrew och Lisa, fortsätter maken David att tro på sin frus oskuld och besöker henne regelbundet.

Ursprungliga brister i undersökningen

Polisväsendet i Nordirland gjorde en översyn av det ursprungliga fallet - kallat Castlerock Suicides - efter att Howell kom fram 2009.

De utfärdade en ursäkt till familjerna till Trevor Buchanan och Lesley Howell för misslyckanden och brister i fallet 1991 efter att viktiga ledtrådar missats.

Som avbildat i tv -serien fick Howell en fläck i pannan när han överväldigade en kämpande Trevor men polisen accepterade hans förklaring om att han hade en stöt i huvudet.

Howell ledde polisen till garaget där hans fru hittades (Bild: ITV)

Skador som drabbats av Trevor syntes på fotografier efter döden, inklusive en skada på bakhuvudet och näsan och munnen, men Howell sa att det hade varit en liten rad tidigare den dagen.

Deras affär var allmänt känd om, men Royal Ulster Constabulary betraktade dem fortfarande som trovärdiga vittnen. Och Howell riktade polisen till garaget där han hade lämnat kropparna tre gånger, men detektiverna undrade inte varför han tyckte att det var viktigt.

Hemligheten ska utredas av PM

Colin Howell [James Nesbitt] i The Secret

På morddagen hade Howell och hans familj firat sin sons födelsedag (Bild: ITV)

Lauren Bradford, dotter till Colin och Leslie, klagade nyligen över dramat för sin lokala parlamentsledamot Louise Haigh, som sedan tog upp frågan med premiärministern under premiärministerns frågor.

Premiärministern David Cameron sade som svar att han kommer att tala med kultursekreterare John Whittingdale om ITV -serien, som påstås ha gjorts utan tillstånd eller input från offrens familj, enligt The Guardian.

MP Haigh sa: 'De måste återuppleva denna smärta eftersom ITV dramatiserar hela prövningen helt mot deras önskemål och använder inte bara de riktiga namnen på hennes familj utan också hennes egen.'

Colin Howell [James Nesbitt] och Hazel Buchanan i The Secret

Howell implicerade Hazel så mycket som möjligt (Bild: ITV)

Haigh tillade att denna fråga 'kan orsaka enorma skador och upprördhet', och att kultursekreterare Whittingdale kommer att undersöka.

Läs mer: The Secret & apos; s riktiga dotter spränger kriminaldramas traumatiska & apos; berättar om hennes mammas mord

ängel betydelse av 555

Som svar berättade ITV för publikationen: 'ITV har en stolt historia över att sända prisbelönta faktadrama, baserade på eller representerande verkliga händelser och människor.

Colin Howell [James Nesbitt]

Howell dömdes så småningom till livstids fängelse och måste avtjäna minst 21 år (Bild: ITV)

'Skripten till The Secret baserades på en uttömmande undersökt bok av en mycket respekterad journalist samt omfattande ytterligare forskning och de dokumenterade domstolsärenden som har rapporterats mycket i media.

'Programtillverkarna informerade familjerna om produktionen och gav dem möjlighet att se serien innan de sändes. Vi har aldrig föreslagit att de godkände eller godkände dramat.

'Vi tror att vi har genomfört och sändning av denna serie på ett ansvarsfullt sätt i syfte att minimera nöd för familjemedlemmar, så långt vi kunde göra det, med tanke på ämnet.'

* Det sista avsnittet av The Secret är på fredag ​​(20 maj), ITV 21:00

Läs mer

Mer om The Secret
Verkliga historier bakom tv -programmet Colin Howell anklagades för tredje mordet Hemligheten avslöjar ett hemskt mord James Nesbitt får fina recensioner

Se Även: