Flockimmunitet: Hur många behöver vaccineras - och är Storbritannien nära den punkten?

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

En högre minister hävdar att Storbritannien effektivt har nått immunitet mot koronavirusbesättningar, även om experter säger att landet fortfarande är långt borta eller kanske aldrig kommer dit.



Den mer smittsamma Delta -varianten har höjt tröskeln för flockimmunitet och vissa experter tror att så mycket som 98 procent av britterna skulle behöva vaccineras för att det skulle uppnås.



Andra har uppskattat att mellan 70-90% av befolkningen skulle behöva skyddas för att besättningsimmunitet ska uppnås.



Antalet nya covid-19-fall som rapporteras varje dag har sjunkit sju dagar i rad, vilket väcker förhoppningar om att Storbritanniens tredje våg av sjukdomen har nått sin topp.

Vad ser framtiden ut för coronaviruset? Gå med i konversationen i kommentarfältet nedan.

Festivalbesökare under sista dagen på Latitude festival i Henham Park, Southwold

Massor av frossare ses på Latitude -festivalen i Southwold, Suffolk, i söndags (Bild: PA)



Mitt i den största vaccinationskampanjen i brittisk historia har inläggningar och dödsfall på Covid -sjukhus varit låga jämfört med tidigare vågor som ledde till nationella avstängningar.

Det verkar som att det nu finns spekulationer inom regeringen om att Storbritannien har nått flockimmunitet, 16 månader efter den första lockdownen i mars förra året.



En senior minister, som inte namngavs, berättade för Daglig post att vaccinationsprogrammet och mer än 5,7 miljoner infektioner innebar att viruset kämpade för att hitta nya värdar och flockimmunitet hade effektivt uppnåtts.

Ministern sa: 'Det är över hela skriket, men ingen har märkt det.

Festivalbesökaren Ellie Harries får sin andra Pfizer-vaccindos på en Covid-19-vaccinationsbuss på Latitude-festivalen

Ungefär 90% av Storbritanniens vuxna befolkning har fått en dos av ett Covid -vaccin (Bild: PA)

- Naturligtvis måste vi skydda oss mot att det kommer en fruktansvärd ny variant. Men annars är Covid på väg att bli något du lever med.

bästa julleksakerna 2014

'Det faller i bakgrunden, men det förändrar inte något särskilt - kanske du måste ta ett test då och då.'

Vad är besättningsimmunitet?

Flockimmunitet är när tillräckligt många människor blir resistenta mot en sjukdom - genom vaccination eller tidigare exponering - att den inte längre kan spridas signifikant bland resten av befolkningen.

Om reproduktionsnumret (R) sjunker under 1, försvinner viruset.

Den senaste R -räntan för England är 1,2 till 1,4 och tillväxttakten på +4% till +6%

Ett R -värde mellan 1,2 och 1,4 innebär att i genomsnitt var 10: e infekterade person infekterar mellan 12 och 14 andra personer.

En tillväxttakt på mellan 4% och 6% innebär att antalet nya infektioner växer med mellan 4% och 6% varje dag.

Vad är tröskeln?

En vaccinationsvolontär vid ett NHS pop-up-vaccinationscenter på Tate Modern art gallery i London

En NHS-arbetare förbereder sig för att ge en Covid-jabb på ett popup-center på Tate Modern i London (Bild: PA)

Experter säger att det är mycket svårt att exakt veta vad flockimmunitetströskeln är för Storbritannien eftersom många faktorer, inklusive varianter och mänskligt beteende, påverkar det.

Nyligen gjorda uppskattningar har föreslagit att mellan 80% och nästan 100% av befolkningen, inklusive barn, kommer att behöva vaccineras för att uppnå flockimmunitet, med tanke på spridningen av den mer överförbara Delta -varianten.

Vissa experter har dock varnat för att flockimmunitet aldrig kan uppnås.

I Storbritannien har Covid-vacciner hittills bara erbjudits vuxna, även om tusentals barn i åldern 12-17 år som löper ökad risk för Covid-19 snart ska erbjudas jabs.

Dr Kit Yates, universitetslektor vid institutionen för matematiska vetenskaper vid University of Bath, sa att flockimmunitetströskeln (HIT) kan vara så hög som 98%.

Han skrev i en nyligen blogginlägg för British Medical Journal: 'I verkligheten kommer många faktorer att påverka HIT. Ett övervägande är graden av immunitet.

”Vacciner, till exempel, är inte 100% effektiva för att hindra människor från att överföra viruset. Immunitet mot naturlig infektion anses vara ännu värre.

'Även om vaccination minskar graden av vidare överföring med så mycket som 85%, skulle detta öka HIT till 98%.

'Potentialen för immunitet att avta betyder också att vi kommer att behöva öka antalet vaccinerade och tänka på att leverera boostervaccinationer.'

Omkring 85% av överföringen måste blockeras för att driva ner Deltaepidemin, och det målet kan fortfarande vara långt borta, väktare rapporterad.

Dagar före den första avstängningen i mars förra året sa Sir Patrick Vallance, Storbritanniens främsta vetenskapliga rådgivare, till Sky News att cirka 60% av den brittiska befolkningen skulle behöva smittas med coronavirus för att samhället ska få besättningsimmunitet från framtiden utbrott.

Vi visste dock väldigt lite om viruset vid den tiden, och uppskattningen var innan fler överförbara varianter dök upp och vacciner lanserades.

Kommer det någonsin att uppnås?

En coronaviruspatient behandlas på University Hospital Southampton

NHS -personal bär personlig skyddsutrustning när de behandlar en coronaviruspatient tidigare i pandemin (Bild: Adam Gerrard/Sunday NEWSAM)

Vissa experter har förutspått att Storbritannien aldrig kommer att nå flockimmunitet.

Paul Hunter, professor i medicin vid University of East Anglia, sa att Storbritannien inte kommer att behöva nå besättningsimmunitet på grund av det skydd som vacciner erbjuder.

Han sa till NEWSAM: 'Besättningsimmunitet kommer aldrig att uppnås för Covid av en mycket god anledning.

'Immunitet efter infektion eller efter vaccin håller inte.

'Men det är inget problem om du inte har vaccinerat dig eller har en naturlig infektion.

'Var och en av oss kan förvänta sig att bli smittade flera gånger under våra liv, men på grund av befintlig immunitet kommer det att vara asymptomatiskt eller en annan vanlig förkylning för de allra flesta.'

Skottland kan redan vara på god väg att uppnå flockimmunitet genom vaccination, har experter där sagt.

Jason Leitch, Skottlands nationella kliniska chef, sa att Covid skulle avta när flockimmuniteten byggdes men det var osannolikt att den skulle försvinna.

Han tillade: 'Forskare verkar föreslå någonstans mellan 70-80% av hela din befolkning, inklusive barn, där du skulle nå vad de skulle beskriva som befolkningsimmunitet.'

En talesperson för den brittiska regeringen sade: 'Som premiärministern har insett är de senaste uppgifterna uppmuntrande, men vi bör inte underskatta detta virus. Denna pandemi är inte över och vi måste fortsätta försiktigt.

Från början har vi prioriterat data och vetenskaplig rådgivning över datum och skulle uppmana den brittiska allmänheten att fortsätta agera ansvarsfullt.

Vår strategi har alltid varit att skydda NHS, rädda liv och se till att så många som möjligt är vaccinerade och skyddade mot detta virus när vi lär oss att leva med Covid-19.

märken och spencerbröd

Hur många har immunitet?

Fotgängare korsar Westminster Bridge i sommarsolen

Alla återstående lagliga koronavirusbegränsningar i England upphävdes tidigare denna månad (Bild: AFP via Getty Images)

Office for National Statistics (ONS) uppskattade nyligen att cirka nio av tio personer i Storbritannien har antikroppar mot Covid-19 från infektion eller vaccination.

Cirka 90% av den vuxna befolkningen har fått en dos av ett Covid -vaccin, medan cirka 70% har fått två stötar.

Enligt de senaste uppgifterna från regeringen har totalt 46 653 796 personer fått en första dos, medan 37 459 060 har fått sitt andra skott.

Men som experter har påpekat är vacciner inte 100% effektiva för att förhindra infektion och vidare överföring, och att testa positivt för antikroppar betyder inte att en person är immun eller skyddad mot återinfektion.

En stor majoritet av barnen förblir oskyddade.

Tidigare denna månad sa modellerare från University of Warwick att så mycket som en tredjedel av Storbritanniens befolkning fortfarande kan vara mottagliga för Delta -varianten, vilket innebär att cirka två tredjedelar har immunitet.

När kommer pandemin att ligga bakom oss?

Dagligen bekräftade fall av Covid-19 i Storbritannien

Det dagliga antalet bekräftade fall av Covid-19 har minskat (Bild: Press Association Images)

Den senaste tidens fall av fall och utbyggnaden av vaccinet har gett hopp om att pandemin snart kommer att ligga bakom oss, även om Covid-19 inte kommer att försvinna helt.

De exakta orsakerna till nedgången är ännu inte kända.

Professor Neil Ferguson, vars modellering var grunden för den första lockdownen, sa att han var 'positiv' att Storbritannien skulle vara förbi den värsta av pandemin i slutet av september eller oktober.

Boris Johnson betonade på onsdagen behovet av försiktighet trots de senaste fallen i antalet coronavirusfall, eftersom han varnade för att viruset fortfarande utgör en betydande risk.

Men de senaste uppgifterna som visade en minskning av fallen var uppmuntrande, sa premiärministern.

Dr Mike Tildesley, som sitter i det vetenskapliga rådgivande organet Scientific Pandemic Influenza Group on Modeling (SPI-M), sa att det ännu inte var klart om den tredje vågen vände.

Dr Tildesley sa att han hoppades att någon form av normalitet kunde återupptas under hösten.

Tala till Times Radio, han sa att covid-19 inte nödvändigtvis är över hela skriket ännu.

Se Även: