E.ON beordrade att betala tusentals i återbetalning efter överbelastning av 1,6 miljoner kunder

Eon

Ditt Horoskop För Imorgon

EON

(Bild: Getty Images)



Energileverantören E.ON har beordrats att betala tillbaka tusentals till hushållen efter att ha överladdat nästan 2 miljoner kunder i december förra året.



Företaget kommer också att betala ytterligare 627 312 pund till energikostnadsfonden, sade Ofgem.



Återbetalningarna är kopplade till ett tekniskt fel i december efter att leverantören gjort ändringar i e-kredit timmar för förskottsbetalningskunder (PPM).

Felet resulterade i att kunder betalade sina räkningar tidigt automatiskt via autogiro.

En majoritet av de berörda betalningarna skulle tas i januari 2021, men E.ON tog felaktigt ut betalningar den 24 december 2020, tillade Ofgem.



Felet, rapporterat av The NEWSAM på juldagen, fann att över en miljon kunder påverkades vid den tiden, med en enda mamma som blev hjälplös efter att ha debiterats 170 £ utan förvarning.

Påverkades du av den tidiga laddningen? Låt oss veta: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk



dawn french viktminskning
Kunder har uppmanats att kontakta leverantören för att ordna återbetalning

Kunder har uppmanats att kontakta leverantören för att ordna återbetalning

Tusentals fler stod inför utgifter, oväntade checkkassa, svårigheter att betala inför julen och andra oförutsedda omständigheter.

Regulatorn sa att E.ON inte genomförde lämpliga kontroller för att säkerställa att detta inte skulle leda till några oavsiktliga konsekvenser för kunderna.

Företaget har hittills betalat 55 039 pund i ersättning och goodwillbetalningar till kunder som kontaktade leverantören för att säga att de hade lidit ytterligare avgifter, kostnader eller annan skada, till följd av att avgifterna togs tidigt.

Det sa att E.ON -kunder borde söka ersättning om de påverkades negativt och inte redan varit i kontakt med E.ON.

Detta inkluderar eventuella bankavgifter som uppkommit till följd av för tidig betalning.

Anna Rossington, detaljhandelsdirektör på Ofgem, sa: Ofgem förväntar sig att leverantörerna följer de villkor som de har med kunderna, i synnerhet överenskomna betalningsdatum för direktdebitering.

Detta misslyckande påminner leverantörerna om att när de gör ändringar i sina system måste de genomföra lämpliga kontroller för att undvika oavsiktliga konsekvenser för kunderna.

Ofgem är alltid beredd att arbeta med leverantörer som har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter, men som har självrapporterat och är fast beslutna att göra saker rätt, som E.ON har gjort. '

som fick bortröstad x faktor idag

Jag var överladdad - hur kan jag få tillbaka mina pengar?

E.ON sa att kunder som redan har framfört klagomål har återbetalats med ett kollektivt belopp på 55 039 £.

Leverantören sa att dessa & goodwill betalningar & apos; gjordes för att täcka eventuella extra avgifter som kunder kan ha fått på grund av det tekniska felet.

Det sa att E.ON -kunderna skulle söka ersättning om de påverkades negativt och inte redan varit i kontakt med leverantören.

Kunder kan kontakta oss genom att ringa 0345 052 0000. Linjerna är öppna 8.00-20.00 måndag till fredag ​​och 8.00-18.00 på lördagar.

Det är värt att notera att det bara är betalaren eller personen som är registrerad på kontot som kommer att kunna diskutera avgifterna.

Se till att du också har information om extrakostnader och ditt kontonummer till hands.

Will Owen, energisexpert på Uswitch, sa: ”Det kommer sannolikt att bli många fler kunder som påverkas av detta fel som ännu inte har kontaktat E.ON för kompensation.

Om du är en E.ON -kund, kontrollera dina räkningar för att se om du debiterats tidigt och kontakta leverantören om du inte hör av dig om en goodwillbetalning.

Det är viktigt att alltid ha koll på allt som kommer ut från ditt bankkonto och om du upptäcker något ovanligt kontaktar du din leverantör direkt.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Se Även: