Brittiska tåg kostar fem gånger mer än i Europa - vad du kan göra åt det

Tågbiljetter

Ditt Horoskop För Imorgon

Kostnaderna för resor i Storbritannien har nått en europeisk höjdpunkt(Bild: Getty)



Tågpriser i Storbritannien är officiellt de dyraste i Europa, har en ny undersökning funnit, där pendlare i Storbritannien tvingas betala upp till fem gånger mer än våra vänner över hela kontinenten.



Forskning om kostnaderna för biljettpriser runt om i Europa visade att resenärer i Storbritannien måste hosta upp 35p mer en mil jämfört med en resa i Rom, Italien (där pendlare betalar 15p en mil) och dubbla mängden per mil som pendlare i Belgien (24p ).



I Storbritannien utsätts de som reser med tåg för en ögonvattnande 50p per mil.

Sett i perspektiv täcker en tågresa från London till Birmingham ett genomsnittligt avstånd på cirka 163 km. Detta översätts som ett genomsnitt på £ 50,50 per resa.

I Belgien skulle en resa på samma avstånd kosta £ 24,24, i Lettland, där genomsnittskostnaderna är 5p per mil, kan resenärer förvänta sig att betala bara 5,05 £.



I Storbritannien ökade tågpriserna med 2,3% i januari - i ytterligare en spark i tänderna för passagerarna.

Detta är mer än dubbelt så hög inflationstakt som den största prishöjningen i sitt slag för tåg på cirka tre år.



Forskningen

NEWSAM Money samarbetade med experter på Vouchercloud för att undersöka hur mycket brittiska resenärer betalar i jämförelse med biljettpriser i Europa.

Studien jämförde kostnaden för dagliga resor från stora europeiska huvudstads järnvägsstationer till nästa stora station.

Det valde också priset för en enda biljett och priset per mil för varje resa för att negera eventuella inkonsekventa avstånd.

shakespeare £2 mynt

Resultaten...

Hur tågpriser över hela Europa jämför sig

Källa: Vouchercloud

Du kan se hela kartan som spänner över 20 länder på Vouchercloud här .

Storbritannien - trots sin relativt små storlek - sitter officiellt högst upp på listan när det gäller tågpriser i Europa, med hela 50p -priset per mil som är fritt och klart.

Ofta är det dyra Österrike tvåa med 33p per mil, medan Frankrike, Holland och Irland följer noga efter med priser över 30p per mil.

Jämför detta med Östeuropa - Polen och Litauen kostar båda under 10p per mil (mindre än 20% av motsvarande pris i Storbritannien), medan 15 av de 25 länderna erbjuder erbjudandepriser under 20p per mil.

Faktum är att genomsnittet i hela EU ligger på en låg 19p per mil, mindre än hälften av Storbritanniens siffra - trots att det är lika stort i många länder som ingår i analysen.

Lite mer uppmuntrande är Storbritannien inte så dyrt när man tar med returresor; vårt löjligt frustrerande system, som tar uppskattningsvis 95% av priset på en avkastning för en singel, innebär att det faktiskt hamnar på sjätte plats på returtabellen med bara 25p per mil.

Chris Johnson, verksamhetschef på Vouchercloud, sa: ”En genomsnittlig prisökning med 2,3% över järnvägsnätet för 2017 är inte mycket i och för sig. Men när vi faktiskt har siffror som visar att våra tågpriser redan är de dyraste i hela Europa, berättar det en helt annan historia.

Det minsta vi kan förvänta oss är en förbättring av servicen och minskning av förseningar och avbokningar - och om det inte händer i år, då är vi berättigade i våra klagomål om ett en gång stolt, fortfarande oerhört viktigt transportnät här i Storbritannien håller pendlare som gisslan. '

En talesperson för en avdelning för transport (DfT) sa till NEWSAM Money att de har avsatt 40 miljarder pund till investeringar i Storbritanniens järnvägsnät för att leverera en 'bekvämare och bättre kvalitet' -tjänst.

DfT säger att dess tak för reglerade priser i linje med inflationen kommer att spara årsbiljettinnehavare i genomsnitt över £ 400 under de fem åren fram till 2020.

För närvarande står det att uppskattningsvis 97% av varje £ 1 för en passagerares biljettpris går tillbaka till järnvägen.

'Lönerna växer snabbare än reglerade priser tack vare vår handling på biljettpriser, och några av våra förskottspriser är bland de billigaste i Europa.

'Storbritannien har de vanligaste pendeltjänsterna i Europa och det går fler tåg i timmen mellan Woking och London än motsvarande resa från Ballancourt till Paris, Frankrike - på nästan halva restiden.'

Vad du kan göra åt det

Tågbiljett betalkort kreditkort plånbok

Slå de stigande priserna och du kommer att ha gott om pengar i många år framöver (Bild: NEWSAMpix)

hywel bennett dödsorsak

1. Byt din station

Hur många stationer kan du pendla från? För det kan finnas en lite längre bort som kan vara billigare att resa från.

Faktum är att du kanske kan göra stora besparingar när du cyklar eller tar en buss till en station som ligger längre hemifrån men närmare din destination eller på en annan linje.

Exakt samma sak gäller omvänt, finns det en annan station du kan resa till nära jobbet? Att lägga till en 10 minuters promenad till slutet av din pendling kan - igen - ge stora besparingar.

Vad sägs om resesätt? Kan du få tåget längre och tunnelbanan eller spårvagnen på mindre avstånd? Skulle bakåt ett stopp eller två sätta dig på en annan linje under resten av resan?

Läs mer

Superspararnas hemligheter
Jag betalade bara 29 p för en hummermiddag Tonåring sänker mammas shoppingräkning till hälften Hur man skapar ett eget gym GRATIS Hur man gör lösa växlar till £ 600

2. Släpp tåget

MÅSTE du få tåget till jobbet varje dag? Om du bor inom några mil från kontoret kan det vara ett alternativ för dig att ta buss, spårvagn, cykla eller till och med springa.

Det kan vara långsammare och mer föremål för trafik än tåget eller tunnelbanan, men en bussbiljett kan spara mycket.

Buss- och spårvagnsresor i London - till exempel - kostar £ 1,50 styck och högst £ 21,20 i veckan om du betalar med Oyster eller är kontaktlös. Jämför det med £ 32,40 för det billigaste veckokortet inklusive zon 1.

Ett årligt busspass sparar dig minst 448 £ på priset på ett årligt resekort som inkluderar zon 1 och eventuellt så mycket som 3 164 £.

Cykling däremot kan visa sig snabbare än tåg och tunnelbanan-eftersom den låter dig gå direkt från dörr till kontor och eliminerar all gångtid till och från stationer.

miley cyrus på vmas 2013

En hyfsad cykel kostar mindre än £ 400 nytt , eller kan hämtas second hand för mindre än £ 100 . Du kan också få det med en stor rabatt och sprida kostnaden räntefritt genom att använda ett cykel-till-arbete-system från din arbetsgivare.

3. Dela din resa

Att köpa mer än en biljett och dela upp din resa kan spara dig kilon (Bild: EyeEm)

Ett av de bästa sätten att spara på priser är att dela upp din biljett.

På grund av det otroligt komplexa sättet att beräkna priserna kan det vara billigare att köpa två eller tre biljetter som täcker delar av samma resa än en för hela resan.

Det kan till exempel vara billigare att boka en biljett från Liverpool till Crewe, sedan Crewe till London, än att helt enkelt köpa en biljett från Liverpool till London.

Det är helt lagligt så länge tåget stannar vid stationerna du har köpt biljetter från. Du kan använda en delad biljettkalkylator för att se om du kan spara.

Förvirrad? Vi har en komplett guide på TrainSplit här , eller så kan du se en uppdelning på Raileasy.co.uk .

4. Registrera dig för 25% rabatt på din nästa resa

Registrera dig hos de viktigaste biljetthandlarna för exklusiva rabatter, säljnyheter och kuponger direkt till din inkorg.

London Midland skickar ofta medlemmar 25% rabatt på kuponger. Jungfrutåg erbjuder också en gratis kopp te samt några pund från din nästa resa. Det är också värt att gå vidare TheTrainline.com s e -postlista för.

5. Virgin Trains: Biljetter från £ 7,50

Tre rosa spargrisar i rad

Lite framtidsplanering kan räcka långt (Bild: Getty)

Om du vet datum och tid du kommer att resa i god tid, boka i förväg med Virgin Trains & apos; & apos; Biljetterbjudanden & apos; verktyg och du kan få högsta singelpriser till Manchester, Birmingham och mer från £ 7,50.

Du kan boka upp till 24 timmar i förväg, men biljetterna säljer snabbt, särskilt de bästa. Det bästa rådet är att boka cirka 12 veckor-6 månader tidigt. Biljettiderna varierar från 06:00 till midnatt.

6. Registrera dig på en cashback -webbplats

Gå med på en cashback -webbplats som TopCashback eller quidco och du kan tjäna pengar varje gång du bokar en biljett online.

Båda sajterna erbjuder också regelbundet gratis bonusresor, som den här £ 10 att spendera på thetrainline.com -affären. Du kan hålla ett öga på alla dessa erbjudanden på vår erbjudande -sida.

7. Undvik automatiska biljettautomater

De flesta biljettautomater i stationen annonserar inte till rabatterade eller gruppbiljetter och kan därför träna mycket dyrare, jämfört med att köpa i förväg, över disken eller online kvällen innan. Undvik detta till varje pris. Om du har lämnat det i sista minuten, köp receptfritt.

8. Boka i rätt tid

Biljetthandlare släpper ut en handfull billiga platser för varje resa cirka 12 veckor före resedatumet, och dessa kan spara dig så mycket som 80%-det är cirka £ 100 rabatt på priset på en biljett från London till Edinburgh.

Om du inte kan boka 12-veckor i förväg kan du fortfarande göra stora besparingar genom att boka bara en vecka för tidigt, så om du har några resor med penna i din dagbok, kolla nu .

9. Äger du ett Nectar Card?

Nektarkort jobba på Jungfrutåg och Första Great Western - vilket innebär att du kan få lite extra tillbaka utan kostnad.

Om du bokar tågbiljetter ofta kan du få tillbaka pengar i form av poäng.

äggkort ppi hävdar

Läs mer

Billiga tåg- och bussresetips
Hur man sparar på buss- och tågresor Virgin Trains bokar hemligheter Billiga tågpriser Railcard -hack måste du veta

10. Är du berättigad till järnvägsrabatt?

Innan du bokar, kontrollera om du är berättigad till några rabattkort.

Dessa är tillgängliga för alla under 26, över 60, funktionshindrade eller med en familj (rabatter endast om du reser med minst ett barn) och kostar cirka £ 30 för ett år. Ett två-tillsammans-järnvägskort sparar dig och en vän/partner en tredjedel av din resa.

Järnvägskort gäller för alla brittiska standard- och förstklassiga priser, när som helst, off-peak och avancerade priser (dock endast efter 9:30 på morgonen på vardagar).

11. Tänk på ett säsongskort

Om du är en pendlare kan det vara värt att investera i en säsong (månadsvis eller årlig) biljett, snarare än att betala dagligen eller varje vecka.

Till exempel, om du reser från London till Birmingham och tillbaka varje dag, kan en månadsbiljett vara billigare än en vecka:

  • 7 -dagars resekort: £ 141 , det & apos; s £ 564 för en månad

  • Standardpris för 1 månadskort: £ 541,50. Det är en £ 22,50 sparande.

Läs mer

Hur man sparar på resekostnader i London
Billiga resebiljetter Virgin Trains hackar Bokningstips Fakta om nätverkskort

Se Även: