Vem som helst med en begagnad motor kunde nu vara skyldig hundratals pund - förklarade `` begagnade bilskandalen ''

Bilar

Ditt Horoskop För Imorgon

Bilar till salu

Du kan stå i kö för mycket av dina pengar tillbaka(Bild: Getty)



Hundratals britter kan få återbetalning om de köpte sin bil från en begagnad återförsäljare, har det framkommit.



Det beror på en & bilskandal -kampanj för begagnade bilar & apos; att hävdar att köpare kan ha rätt till utbetalningar om de inte fick veta att deras bil tidigare ägdes av ett hyresföretag.



james norton svart spegel

Det kommer efter att Advertising Standards Authority (ASA) bestämde att återförsäljare nu, enligt lag, måste avslöja hela bilens historia före försäljning - inklusive om den tidigare användes för uthyrning, leasing eller flotta.

Enligt kampanjerna kan hundratals tidigare misssålda människor nu äga pengar som ett resultat-särskilt i förhållande till tidigare hyrbilar.

Advokatbyrån Harcus Sinclair sa att skador kan vara allt från 25% till 100% av bilens värde - detta återbetalas sedan till köparen.



Läs mer

Körning behöver veta
Så här avbokar du parkeringsbiljetter Hur man gör anspråk på gropolyckor Körvanor som kostar oss 700 miljoner pund per år Nya hastighetsregler i sin helhet

Vad har ändrats?

I enlighet med ASAs riktlinjer måste återförsäljare nu flagga eventuella tidigare hyrbilar till köpare i annonser snarare än när de frågas om det.



Kampanjen hävdar att förare som tidigare har blivit offer för bristen på transparens kan också ha ett livskraftigt fall för ersättning.

deontay wilder tyson raseri kamp

Kort sagt, om säljaren inte berättade för köparen att en bil användes av ett hyresföretag eller företag, kan de vara berättigade till ett krav.

Läs mer

Hur man sänker kostnaden för körning
Hypermiling - Hur man använder 40% mindre bränsle Telematik - vad det är och hur det fungerar 6 saker att kontrollera INNAN du får en MoT De billigaste bilarna du kan köpa

De nya reglerna- vad är inte längre tillåtet?

Att utelämna viktiga detaljer bryter konsumentskyddet mot otillbörliga handelsregler (2008) och beloppet som beror på hur allvarligt ärendet är och hur mycket det påverkat köpbeslutet.

Damon Parker, chef för rättstvister på advokatbyrån Harcus Sinclair, sade: 'Domen bekräftar vår ståndpunkt att detta är ett livskraftigt påstående för människor som befinner sig vilseledda av återförsäljare.

'Det är svårt att ange hur många som har drabbats av detta, så vi måste titta från fall till fall.'

ASA -domen fattades efter att biltidningen Auto Express tog sig an fallet med en läsare som klagade över två Alfa Romeo -annonser.

De annonserades för att ha en tidigare ägare, men det upptäcktes senare att båda var fordon från tidigare flotta.

ASA slog fast: 'Om en återförsäljare visste att ett fordon var ex-flotta eftersom det tidigare hade använts för affärsändamål, så var det väsentlig information som sannolikt skulle påverka kundens affärsbeslut.'

Läs mer

Bilförsäkring: Vad du behöver veta
Fångsten som fördubblar din försäkring Befordran? Ditt omslag är nu i fara Felet som innebär en böter på 271 pund Hur klistermärken och mer kan ogiltigförklara försäkringen

Det fick Alfa moderbolag Fiat Chrysler att ändra sitt onlinesystem för att flagga rätt historia - och resten av branschen håller på att komma ikapp.

En talesman för ASA sa: ”Vi säger till annonsörer att de måste inkludera information som de för närvarande inte alltid innehåller: specifikt om en bil är före detta flotta eller ex-hyra eller liknande.

En talesman för kampanjen för begagnade bilar säger: 'Att underlåta att avslöja och aktivt dölja sådan materiell information för konsumenterna för att de ska kunna fatta ett välgrundat beslut om köp av en stor biljettartikel, fordon är i detta fall ett brott och ett brott mot konsumentskyddet från otillbörliga handelsföreskrifter 2008 (CPR) och är ett brott mot lagen om felaktig uppfattning 1967 och kommer sannolikt att bli nästa stora misshandelsskandal. '

east 17 julsång

Hur kontrollerar du om du var felsåld

Om din nuvarande bil är en begagnad modell och du köpte den från en godkänd återförsäljare, kanske du vill kontrollera fordonets historik.

Du kan ta reda på om du har blivit felsåld genom att följa Riktlinjer för kampanj för begagnad bilskandal eller genom att återvända till återförsäljaren du köpte bilen av.

kan dwp ta reda på om besparingar

Om du är osäker kan du kontakta DVLA som kan dela ytterligare information om fordonets historia.

5 viktiga kontroller när du köper en begagnad bil

Begagnad bilförsäljning

Det finns steg att följa för att skydda dina rättigheter innan du loggar på den prickade linjen (Bild: Thinkstock / Getty)

Om du är i färd med att köpa en ny bil, här är några riktlinjer från Citizen's råd att följa.

  1. Om du köper från en näringsidkare, leta efter ett etablerat företag med ett gott rykte. Håll utkik efter en branschföreningsskylt (till exempel Retail Motor Industry Federation eller Scottish Motor Trade Association) eller en skylt som säger att de följer The Motor Ombudsmans praxis - detta innebär att du kan agera genom en branschorganisation om något går fel.

  2. Fråga säljaren om bilens registreringsnummer, MOT -testnummer, körsträcka och märke och modell. Du kan använda DVLA: s gratis online fordonsinformation kontroll för att se till att vad säljaren säger till dig matchar DVLA: s poster. Om några av de mindre detaljerna inte stämmer kan du be säljaren att klargöra - det kan vara ett enkelt misstag.

  3. Fordon behöver regelbundna MOT -tester för att säkerställa att de är säkra på vägen. Du bör kontrollera att MOT -tester har gjorts regelbundet under bilens historia (de flesta bilar över 3 år behöver ett MOT -test varje år). Kontrollera MOT -historiken för en bil på GOV.UK. Detta är en gratis tjänst. Glöm inte att också fråga säljaren om eventuella luckor i bilens MOT -historia.

  4. Det är en bra idé att få en privat historikkontroll (ibland kallad 'datakontroll') på bilen - detta ger dig värdefull information om allvarliga problem som bilen kan ha. Det kommer att kosta upp till £ 20. Du kan få en bilhistorik från någon av dessa webbplatser: AA , RAC , HPI och autotrader .

  5. Se till att du får originalet (inte en fotokopia) av loggboken (V5C -registreringsbeviset) och det giltiga MOT -testdokumentet - Citizens Advice säger att du ska aldrig köp en bil utan giltig loggbok.

Se Även: