Varför kan du underteckna ett grannpaket för dig i rätten - och vem har skulden om någon annan skriver under ditt

Konsumenträttigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Kvinna som mottar låda från leveransman

Underteckna inte om du inte är beredd att ta ansvar(Bild: PeopleImages.com)



Det är en nästan daglig händelse för många av oss; dörrklockan går och det står en förvirrad leveransman i din dörröppning.



Nej, det exotiska paketet är inte för dig, det är för din granne, men skulle du vilja skriva under det?



Att behöva nypa granne för att be om ett paket som din granne har samlat in för dina räkning är mycket bekvämare än att behöva gå över till din 'lokala' postdepå, varför många av oss gärna skriver under för vår grannes leverans.

Men varningar har väckts om att det faktiskt kan utsätta dig för risken för en dag i rätten.

Vems ansvar?

En arbetare som tejpade stängde ett paket i Amazon -uppfyllningscentret i Peterborough, Cambridgeshire

Butiken ansvarar inte om du har skrivit ditt namn på leveransen



Det är viktigt att från början notera att när du beställer något från en återförsäljare är ditt avtal med återförsäljaren, inte med någon tredje part som används under leveransprocessen.

Med andra ord, om det går fel är det i allmänhet upp till återförsäljaren snarare än leveransföretaget att göra klart dem.



Men paketprisjämförelse sajt ParcelHero har varnat för att leveranser som tecknats av en granne uppvisar något av en gråzon när det gäller konsumenträttigheter om det är något fel med leveransen.

omröstning

Har du fått ett paket sent eller skadat under det senaste året?

3000+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JaLåt bli

Vad händer till exempel om din granne accepterar ett paket för dina räkning, men när du öppnar lådan är objektet skadat?

Återförsäljaren kommer att hävda att varan är deras ansvar fram till den punkt som den är undertecknad för. Om inga problem med varan tas upp vid den tidpunkten, hur kan du då bevisa att den skadades under transporten och inte av grannen?

ParcelHero säger att detta kommer att bero på om du nämnde grannen som ett leveransalternativ från början.

Om du gjorde det, kommer återförsäljaren att hävda att leveransen till dem inte är annorlunda än att leverera varan direkt till dig, som de kommer att använda för att försöka neka dig ersättning.

Men konsumentmästare Vilka? är tydliga med att du inte kan underteckna dina rättigheter - bara för att du eller din granne signerade för att bekräfta att paketet var i gott skick har du fortfarande lagliga rättigheter och bör klaga på en ersättare.

Om du inte gav tillstånd för varan att levereras till grannen kan du hävda att återförsäljaren bryter mot avtalet, vilket innebär att den fortfarande kan anses vara olevererad och därför är säljarens ansvar.

Det har stulits!

Brevbärare Pat

Jess såg mer rörig ut än vanligt den dagen mina färska räkor försvann (Bild: BBC)

Vad händer om en granne accepterar ett paket, bara för att det ska bli stulet innan du hämtar det?

Tro det eller ej, detta har hänt nyligen enligt ParcelHero, med en äldre herre som accepterar leverans av några klänningar till sin granne.

Han gick sedan ut, vid vilken tidpunkt han blev inbruten, med tjuvarna i väg med leveranspaketet satt vid ytterdörren.

Återförsäljaren hävdade att ordern hade levererats säkert, så det var inte längre företagets ansvar.

Mannens försäkringsgivare hävdade dock att eftersom klänningarna inte var hans egendom täcks de inte av hans hemförsäkring.

Det slutgiltiga beslutet har inte offentliggjorts, även om ParcelHero räknar med att om det inte kan bevisas att han inte har tagit skälig skötsel av paketet - till exempel genom att lämna en dörr eller ett fönster öppet - så är det osannolikt att grannen kan hållas personligt ansvarig.

Ändå hotades den äldre grannen med åtal till följd av inbrottet.

Läs mer

Konsumenträttigheter
Dina rättigheter för återbetalning av high street Hur man klagar på ett avlöningsdagslån Mobiltelefonkontrakt - dina rättigheter Dåliga recensioner - hur får jag tillbaka

De skrev under för det, men nu har det försvunnit

Det är tillräckligt illa om det går snett när din granne försöker vara snäll när du samlar in en leverans åt dig. Men vad händer om de accepterar leveransen och sedan förnekar den och håller kvar dina varor?

Som? påpeka att det igen beror på om du gav specifika leveransinstruktioner för att lämna paketet hos den grannen.

Om du gjorde det är säljaren inte ansvarig om något går fel, men om du inte gjorde det kan du göra anspråk på avtalsbrott.

Som ett resultat bör du ha rätt till en ersättare från återförsäljaren.

Hur man klagar

Vem kontaktar du? (Bild: www.alamy.com)

Om saker går fel med en leverans och återförsäljaren inte hjälper, är det viktigt att följa deras vanliga reklamationsprocess och ge dem en chans att fixa saker.

För hjälp med denna process är det värt att titta på klagomålsservice Sortera ut .

vann jake paul

Det är helt gratis att använda och kan hjälpa dig att utarbeta ditt klagomålsdokument, ger en enda plats för att behålla alla dina ärendeuppgifter och ger dig råd om hur du tar ditt klagomål till nästa nivå om återförsäljaren inte riktar ditt klagomål till din tillfredsställelse.

Martyn James från Resolver sa: Otaliga miljoner av oss känner oss hållna som gisslan av sopleveransföretag. Förlorade lediga dagar, skadade varor, förfalskade leveranser och många, många fler problem uppstår - och det är verkligen inte acceptabelt.

”Den goda nyheten är att du inte ska bli avvisad till leveransföretaget för att klaga. Butiken du köpte varorna från är ansvarig för leveransen - och om det uppstår tvist bör de sortera det. Och om de inte gör det kan Resolver hjälpa dig att klaga.

Se Även: