Vad hyresavgiftsförbudet betyder för de miljoner människor som redan har kontrakt

Hyr

Ditt Horoskop För Imorgon

Lagen gäller endast om din hyresrätt började före den 1 juni 2019



Regeringen har äntligen infört ett förbud mot att låta agentavgifter - och det är goda nyheter för miljontals människor i hela England.



Det betyder att hyresvärdar och agenter som tar betalt för sådana uppgifter nu får en böter på 5000 pund - och vreden över att bli slagen på den förbjudna hyresvärdens databas.



Men för miljontals människor kommer förändringarna inte att göra någon skillnad.

Medan hyresavgiftsförbudet startade för många på lördagen den 1 juni, kommer det inte att bli lag för miljontals hyresgäster förrän den 1 juni 2020. Och allt har att göra med att de redan har kontrakt.

Den nya lagstiftningen säger att alla som tecknar ett kontrakt efter den 1 juni kommer att bli avgiftsfria för uppgifter som referenser och kreditkontroller - men reglerna gäller inte för dem som redan är inlåsta i ett avtal.



Universitetets sexliga 2014

Om du redan har ett kontrakt kommer din hyresvärd eller agent fortfarande att kunna ta ut avgifter - till exempel administratörskostnader för telefonsamtal och portokostnader - fram till juni 2020.

Värre är det faktum att det inte finns någon gräns för hur mycket de kan ta ut om din hyresrätt började före 1 juni 2019.



'Om ett hyresavtal överenskommits före den 1 juni 2019, kommer hyresvärdar och uthyrningsagenter fortfarande att kunna ta ut de förbjudna avgifterna om de redan ingår i hyresavtalet', förklarar Alexandra Morris, verkställande direktör för fastighetswebbplatsen MakeUrMove .

Detta innebär att gränserna för sena betalningar och lagkravet för att visa bevis innan du tar betalt för tjänster som tappade nycklar och städkostnader inte gäller ett år till.

mollie king stuart bred

Den goda nyheten är att du fortfarande har rättigheter i lagens ögon.

Vilka rättigheter har jag?

Om du har en kortfattad hyresrätt måste din insättning skyddas i ett hyresavgiftsprogram (TDP) tills du flyttar ut från fastigheten.

Detta är ett lagkrav från din hyresvärds sida och innebär att om de orättvist försöker kräva din insättning i slutet av ditt kontrakt kan du bestrida det via en tredje part.

På andra håll innebär nya regler nu att privata hyresgäster nu kan ansöka om återbetalning av upp till 12 månaders hyra om deras hyresvärd inte hanterar hälso- och säkerhetsrisker i sitt hem. Det är en del av bredare planer på att göra bostäder säkrare för miljontals hyresgäster - och inkluderar rätten till rökvarnare och kolmonoxiddetektorer.

Om din hyresvärd försöker debitera dig för en tjänst som du inte var medveten om - till exempel trädgårdsunderhåll - hänvisa till ditt kontrakt och kontrollera om det är listat där först. Om det inte är det kommer inte avgifterna att stå upp. Vi har en fullständig guide på hur du får tillbaka din insättning här .

Du kan också ta reda på vad din hyresvärd inte juridiskt kan ta betalt för dig - oavsett när du skrev ditt kontrakt här.

Vad händer om min hyresvärd försöker bryta mot reglerna?

Om du är på väg att teckna ett kontrakt eller om du ska förnyas har du tur eftersom det nya förbudet gäller för dig. Detta betyder också om din ursprungliga insättning var mer än 5 veckor & apos; hyr kan du begära tillbaka det utestående beloppet när du signerar om.

Pasha kovalev flickvän 2013

Som sagt, det lönar sig fortfarande att känna till dina rättigheter om någon försöker böja reglerna.

”Böterna för brott mot hyresgästlagen kommer att vara ett civilrättsligt brott och böter på upp till 5 000 pund. Men om en hyresvärd gör ett annat överträdelse inom fem år efter det första bötesbeloppet, klassas brottet i stället som ett brott. Om du begår ett brott kan du få åtal eller böter på upp till 30 000 pund, säger Morris.

pete och sophie gogglebox

'Hyresvärdar som får två eller flera ekonomiska överträdelser under en tolvmånadersperiod eller begår ett brott kan hamna i den oseriösa hyresvärddatabasen.

Charity Shelter säger att hyresgäster bör vidta åtgärder om de ombeds betala eventuella avgifter som anges i förbudet.

Du kan utmana din hyresvärd eller agent om de försöker debitera dig en förbjuden avgift, tillägger Polly Neate på välgörenhetsskydd.

Handelsstandardteamet i ditt lokala råd är ansvarigt för att lagen följs.

Du kan också kräva tillbaka förbjudna avgifter genom förstainstansrätten. Det är en bra idé att få juridisk rådgivning innan du gör detta.

Läs mer

Hyresgäster & apos; rättigheter förklarade
Avhysningsrätt Hyr vandringar - dina rättigheter Hyresrätt förklaras Hur man undviker oseriösa hyresvärdar

Se Även: