Vad bokstäverna och siffrorna på din lönesedel egentligen betyder - och varför att se BR borde skrämma dig

Beskatta

Ditt Horoskop För Imorgon

Om du inte

Om du inte kontrollerar din skattekod ordentligt kan du hamna ur fickan(Bild: Getty)



Vad gör du när du får din lönesedel? Om du bara skannar ner på nettolönen längst ner är du verkligen inte ensam - det är det belopp som kommer att dyka upp på ditt bankkonto trots allt.



Många människor bryr sig inte ens om att titta på lönesedeln alls, stoppar den i en låda för att hänvisa till om de någonsin behöver det.



Men det här är ett misstag. Det är verkligen viktigt att du uppmärksammar din lönesedel för att säkerställa att du får rätt belopp.

Och nyckeln är det lilla virrvarret av siffror och bokstäver - din skattekod.

Vad är din skattekod?

(Bild: Getty Images)



Alla anställda kommer att ha en skattekod på sina lönesedlar. Detta ges till dig av skattemannen, HM Revenue & Customs (HMRC), och beskriver hur mycket skatt du ska betala.

Det kommer en siffra och sedan en bokstav. Siffran pekar mot vad ditt personliga bidrag är. Detta är hur mycket du kan tjäna innan du måste betala någon inkomstskatt.



Det kommer också att finnas ett brev där, som kommer att hänvisa till din personliga situation och hur det kan påverka din personliga ersättning.

släppdatum för grey's anatomy säsong 16

Läs mer

Att göra lönen rättvisare
Planer för rättvisare löner blockerade Vad kan du göra om du betalar mindre På något sätt har löneskillnaden mellan könen blivit värre Kvinnor betalade £ 3k mindre trots samma jobb

Den vanligaste skattekoden

För skatteåret 2018/19, som just har börjat, är den vanligaste skattekoden 1185L.

Det beror på att den grundläggande personliga ersättningen är 11 850 pund - de flesta av oss kommer att kunna tjäna så mycket under skatteåret, utan att betala någon skatt.

Men eftersom personbidraget ökar, är chansen stor att det inte är koden du ser på någon av dina äldre lönesedlar. Till exempel 2017/18, när personbidraget var £ 11 500, var den vanligaste koden 115L.

L är bokstaven de flesta av oss har på dina lönesedlar. Enligt HMRC innebär detta i huvudsak att du har rätt till den grundläggande personliga ersättningen och att din inkomstskatt kommer att dras av med grundläggande, högre eller extra skattesatser, beroende på exakt hur mycket du tjänar.

Men även om detta är den vanligaste skattekoden, finns det MASSOR av olika andra koder som används.

Vigselbidraget

Lägre inkomstskatt, här kommer jag

Lägre inkomstskatt, här kommer jag (Bild: Getty)

För ett par år sedan införde regeringen en skattelättnad för gifta par eller personer i civila partnerskap.

Det tillåter i huvudsak en partner att överföra vissa av sina personliga bidrag till den andra partnern och kan spara dig mer än £ 200 per år.

Kolla in vår guide på hur vigselbidraget fungerar och hur man går tillväga för att hävda det .

Att hävda det kommer också att ändra din skattekod. Om du är personen som får en del av din partners personliga ersättning, kommer ditt brev istället av M.

Under tiden om du är partnern som överför en del av din ersättning blir din skattekodbokstav N.

Läs mer

Allt du behöver veta om skattedeklarationer
Steg för steg skattedeklarationsguide Behöver jag fylla i en skattedeklaration? Skatteuppgiften ursäkta att INTE fungerar Vad ska du göra om du har gjort ett misstag

Andra jobb

Om du har mer än ett jobb är det viktigt att du också kontrollerar skattekoderna från dina olika arbetsgivare.

Det finns tre olika koder som används för att täcka ytterligare jobb (eller pensioner).

david seaman och frankie poultney 2013

BR betyder att alla dina inkomster från det här jobbet kommer att beskattas med grundsatsen, D0 betyder att alla inkomster kommer att beskattas med den högre skattesatsen och D1 betyder att de kommer att beskattas med den extra inkomstskatten.

Faran här är att om du ser ett D, när det inte är ditt andra jobb, kan du förlora mer än 2 000 pund per år från din lön för skatt som du inte behöver.

NEWSAM Money vet om minst två personer som detta hände - där efter en befordran eller ett jobbbyte registrerades deras huvudjobb som ett andra jobb. Båda fick tillbaka sin överbetalda skatt med rabatterna på tusentals.

Om inte annat är det värt att kolla din lönesedel för det nu.

Skattkoder för nödsituationer

Att få ett nytt jobb kan se dig placerad i en nödsituationskod.

Att få ett nytt jobb kan se dig placerad i en nödsituationskod. (Bild: Getty)

Du kan komma att läggas till en nödskattkod om du precis har börjat ett nytt jobb eller om du har tagit ett jobb som anställd efter att ha varit egenföretagare. Dessa är bara tillfälliga.

Enligt taxman användes följande tre koder som nödkoder förra året. I varje fall betyder det att du kommer att betala inkomstskatt av alla inkomster över det grundläggande personliga bidraget.

  • 1150 W1
  • 1150 M1
  • 1150 X

Vad sägs om ett K?

En K -skattekod är speciell - men inte på ett bra sätt

En K -skattekod är speciell - men inte på ett bra sätt

En K -skattekod är lite annorlunda, och inte bara för att bokstaven visas i början av koden snarare än i slutet.

sällsynta och osedda bilder av prinsessan Diana

Enligt experterna på TaxAid : Om din kod justeras för att ta hänsyn till andra inkomster, skattepliktiga naturaförmåner eller belopp som tillkommer HMRC, men du inte har tillräckligt med skattefritt personbidrag för att täcka alla dessa justeringar, får du en K -kod.

Medan andra skattekoder beskriver vilken inkomst du kan njuta av skattefritt, visar en K -kod det ytterligare skattepliktiga belopp som läggs till din inkomst.

Så till exempel om du får någon form av extra inkomst från din arbetsgivare utöver din huvudlön - till exempel en tjänstebil - som måste beaktas och kommer att dras av från ditt personliga bidrag. Om dessa avdrag är värda mer än din personliga ersättning får du en K -kod.

Andra koder

Bor du i Skottland? Du får en annan skattekod

Bor du i Skottland? Du får en annan skattekod (Bild: Getty)

Det finns några andra skattekoder som är värda att notera.

Om din lönesedel har koden 0T betyder det att det inte finns något personligt bidrag alls; med andra ord kommer du att beskattas av hela din inkomst. HMRC förklarar att detta kan användas när en anställd inte har angett en P45 eller lämnat tillräckligt med detaljer för att ta fram sin skattekod, eller om deras personliga bidrag redan har förbrukats.

Om NT finns på ditt kort betyder det att det inte kommer att dras någon skatt. Detta används bara i mycket specifika fall, till exempel för musiker som betraktas som egenföretagare och som därför inte omfattas av LÖN.

Ett S kommer att visas på din lönesedel för att visa att du beskattas enligt de skattesatser som används i Skottland. Detta händer när din huvudsakliga bostad ligger norr om gränsen.

Slutligen finns det T, som anger att din inkomst kommer att beskattas till vanliga priser, men att HMRC måste granska vissa poster med dig.

jason donovan kylie minogue

Jag har betalat för mycket skatt; kan jag få tillbaka det?

Om skattmannen har överskattat dig borde du kunna få tillbaka den.

Om skattmannen har överskattat dig borde du kunna få tillbaka den. (Bild: Getty)

Med så många skattekoder i bruk är det kanske inte förvånande att misstag görs. Om du tror att du har använt fel skattekod och har betalat för mycket måste du kontakta HMRC.

Du kan göra det via telefon på 0300 200 3300 eller på dess webbplats. Om du lyckas, kom ihåg att skattemannen kommer att berätta för dig per brev - de e -postmeddelanden som dyker upp i din inkorg som påstår att de kommer från HMRC och lovar en skatteåterbäring bör gå direkt till bluffmappen.

Om pengarna du är skyldig kommer från innevarande beskattningsår kommer din skattekod att ändras och pengarna återbetalas via ditt månatliga lönepaket.

Om det är från ett föregående beskattningsår, skickas du tillbaka med check i posten. Du kan också få en liten ränta ovanpå.

Du kan kräva tillbaka upp till fyra års överbetald skatt. Så om du tror att du var för generös mot skattemannen under skatteåret 2012/13, har du bara ett par dagar på dig att göra anspråk.

Det går dock åt båda hållen; det kan vara att misstaget har varit till din fördel och att du har betalt för lite skatt. Åk inte för att fira dock. Nej, det är inte ditt fel att du fick fel skattekod men du måste betala tillbaka pengarna.

Du kan få möjlighet att göra det i en enda betalning eller genom - du gissade det - en ändring av din skattekod.

Se Även: