Vad är QLED? Samsungs nya 'Quantum Dot' TV-teknik förklaras

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Samsung har presenterat sin nästa generation TV-apparater kl CES 2017 i Las Vegas, som den kallar QLED TV-serien .



QLED markerar ett stort skifte framåt i TV-bildkvalitet och färg. Med hjälp av så kallad 'Quantum Dot'-teknik kan detta vara den senaste trenden för att revolutionera hur TV-skärmar tillverkas.



Men vad är QLED och hur gör det skillnad för bildkvaliteten? Här är allt du behöver veta om den nya tekniken.



Vad är en QLED TV?

QLED är namnet Samsung har gett till en teknik som kombinerar LED-skärmar med nanoteknik.

'Q' står för Quantum Dot, som kommer att dyka upp som nästa superstjärna inom smart material. Quantum Dot LED:er liknar de äldre OLED:erna (Organic Light Emitting Diodes), men Samsung hävdar att dessa är vida överlägsna.

Vad gör en QLED-TV?

QLED-skärmar använder nanokristaller som halvleder för att skapa fantastiska färger, beroende på deras storlek.



En film av Quantum Dots placeras framför LED-lamporna och eftersom varje nanokristall avger sitt eget ljus blir färgerna som produceras mer exakta.

Inte nog med det, skärmen är ljusare, betraktningsvinklarna bättre och svärtan syns djupare. Den övergripande effekten är en otrolig verklighetstrogen bild på skärmen.



Samsung lanserar QLED-TV

(Bild: Samsung)

Har jag inte hört talas om Quantum Dot-teknik i TV-apparater tidigare?

Strängt taget är detta inte en ny teknik, eftersom Quantum Dot-tekniken har funnits i några år.

Anledningen till att du hör talas om det nu är att tekniken äntligen har avancerat tillräckligt för att du verkligen kan se förbättringen i bildkvalitet. Precis som LED-TV-apparater var ett stort steg upp från LCD-TV, tar detta sortiment bildkvaliteten till nästa nivå.

Även de största teknofoberna borde kunna se förbättringen.

Hur mycket kostar en QLED?

Samsung har ännu inte avslöjat priset på sin nya QLED-serie, men de borde vara billigare än OLED-skärmar, eftersom tekniken är billigare att producera.

Detta beror på att OLED-enheter är individuellt upplysta, vilket gör tillverkningsprocessen dyr, medan Quantum Dot-TV-apparater fortfarande är beroende av den relativt billigare LCD-bakgrundsbelysningen.

Kommer alla TV-apparater att ha QLED?

Samsung är först med att använda denna teknik, och hittills har det inte kommit några meddelanden från andra TV-tillverkare.

Det kan ändras eftersom CES 2017 inte har avslutats ännu, men hittills har LG och Panasonic meddelat att de håller sig till OLED.

QLED-tekniken är fortfarande väldigt ny så vi har ännu inte tagit reda på om det kommer att bli den skärmrevolution som Samsung lovar. Men när vi såg dem på utställningsgolvet på CES imponerade vi verkligen av deras ljusstyrka och färgkvalitet.

Om de kan göra allt detta till ett billigare pris än OLED ser vi ingen anledning till varför andra tillverkare inte kommer att följa efter.

Black Friday-erbjudanden 2018
Mest lästa
Missa inte

Se Även: