Tusentals arbetare i Debenhams står inför 10% i pensionslönen efter att den kollapsade med 32 miljoner pund

Debenhams

Ditt Horoskop För Imorgon

Debenhams gick i administration för sista gången strax före jul(Bild: Andy Commins / )



Några av de lägst betalda arbetarna på det kollapsade varuhuset Debenhams står inför en pensionsnedskärning efter att detaljhandelsjätten sålts bort med ett underskott på 32 miljoner pund.



Företagets pensionssystem kommer att övertas av regeringens nödpensionsskyddsfond, vilket skulle innebära en minskning av betalningarna med 10% för arbetstagare som närmar sig pensionsåldern.



Kedjans online -arm såldes till Boohoo i januari för 55 miljoner pund, även om alla fysiska butiker nu har stängt - med förlust på över 12 000 jobb.

Avvecklingen gör Debenhams till en av de största dödsolyckorna på huvudgatan sedan Woolworths försvann 2009 - och den största detaljhandelsförlusten sedan pandemin började.

Tre fjärdedelar av kedjans uppsägningar drabbade kvinnor - som alla nu har avslutat sin samrådsperiod.



Är du påverkad av detta? Berätta din historia: NEWSAM.Money.Saving@NEWSAM.co.uk

jack monroe förtal
Jalusierna kommer ner på Debenhams för sista gången idag

Jalusierna kom ner på Debenhams tidigare denna månad (Bild: Darren Quinton/Birmingham Live)



De möter en förödande träff på sitt pensionssparande, vilket förvärrar löneskillnaderna mellan könen.

Tidigare chefer som tjänade in miljoner under åren före kedjans kollaps har kritiserats av parlamentsledamöter.

Kombinerade privatägare extraherade ensam 1,2 miljarder pund från återförsäljaren under åren före dess bortgång.

Parlamentsledamöter hävdar att affärsmännen sugit in miljoner från företaget, trots att de var medvetna om dess kamp.

Dame Margaret Hodge, tidigare ordförande för Commons -kontokommittén, sade: De företag som är inblandade i konsortiet har gjort vinst på ett omoraliskt sätt.

Neil Coyle, Labour -medlem i arbets- och pensionskommittén, sa: Konsortiet gjorde företaget mer riskabelt, tog ut rikedom från Debenhams och gjorde stora vinster.

Områden spärras av

Kedjan stängde sina high street -dörrar för gott tidigare denna månad (Bild: Julian Hamilton/)

Coyle sa att skyddsfonden inte ska få lämna kostnaderna för pensionssystemet när de delvis ansvariga [för kollapsen] har gått iväg med miljoner.

Debenhams ägdes av private equity mellan 2003 och 2006 och belastades med 1,1 miljarder pund skuld för att betala för övertagandet.

Företaget hade kämpat med administration och konkurs innan det så småningom köptes upp av onlinebutikerna Boohoo för 55 miljoner pund i januari.

Kedjan, som först öppnade på Wigmore Street, London 1778, stängde sina sista 12 butiker för två veckor sedan och tog den officiellt endast online.

Det kom två år efter att företaget tillkännagav sin största förlust någonsin före skatt på 491 miljoner pund och nedläggningen av upp till 50 butiker som satte 4000 jobb i fara när det försökte hantera växer skuld.

Arbetare har också protesterat för rätten till ett rättvisare uppsägningspaket

Arbetare har också protesterat för rätten till ett rättvisare uppsägningspaket (Bild: Alamy Live News.)

Debenhams föll i händerna på sina långivare, en grupp banker och hedgefonder som leddes av det amerikanska företaget Silver Point Capital och i april 2020 gick det ut på marknaden.

Då hade verksamheten förlorat 323 miljoner pund under sex månader till oktober - mot miljarder i sin storhetstid.

Den här veckan godkände tidigare personal i Debenhams-butiker i Irland ett kompensationsarrangemang efter att ha startat en 400-dagars protest i krav på ett rättvisare uppsägningspaket.

Löneavtalet påverkar 2 000 före detta arbetare vid 11 butiker.

Utan förvarning stängde Debenhams sina 11 irländska butiker i april förra året mitt i den första Covid -lockdownen, vilket resulterade i förlust av cirka 2 000 jobb.

De tidigare arbetarna, som bara har fått sina lagstadgade rättigheter från sina socialförsäkringar, hävdar att de avskedades via e-post, utan förvarning och ingen uppsägning efter decennier av tjänst i många fall.

fortnite förbjudna dansplatser säsong 7

De hävdar att den brittiska återförsäljaren bröt villkoren i ett 2016-avtal om att betala arbetstagare två veckors lagstadgad uppsägning plus två veckors ex-gratia, per tjänstår, vid uppsägning.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Se Även: