Roamingavgifter i Europa upphör officiellt från IDAG - Allt du behöver veta om hur du använder din telefon utomlands

Brexi

Ditt Horoskop För Imorgon

På torsdag kommer du att kunna använda din telefon var som helst i Europa för samma pris som det kostar dig hemma - inklusive eventuella datakostnader.



Men det betyder inte att du kan slappna av helt - för telefonnätverk tittar fortfarande på hur de kan tjäna pengar på britter utomlands som försöker dela bilder och berättelser till människor hemma.



Det betyder att allt från en bilresa till Gibraltar till en rundtur i Vatikanen kan se dig landa med en stor räkning - och du kan ha ännu mer problem om du befinner dig på din telefon mer än normalt för riktningar.



Det här är de viktigaste frågorna du behöver för att få svar:

Är det gratis att använda min telefon utomlands?

Nej. Att ladda människor mer för att använda sina telefoner i EU har förbjudits - inte ladda dem alls.

Så kan förvänta dig att debiteras på samma sätt som du skulle ha för samma samtal, data och texter som du skulle göra i Storbritannien.



Var täcks?

Europeiska unionens länder - liksom länderna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet i Norge, Island och Liechtenstein.

Finns det några undantag att vara försiktig med?

Ja - så kom ihåg att kontrollera din destination innan du åker (Bild: Westend61)



Ja. Monaco, Vatikanstaten och Schweiz - till exempel - är inte i EU, trots att de är omgivna av EU -länder och populära bland turister. Kanalöarna och Isle of Man täcks inte heller automatiskt. Turkiet är en annan poppeldestination som inte ingår i EU.

Många nätverk inkluderar dessa i sina europeiska zoner - så du kan få gratis roaming där - men det är säkrast att kontrollera innan du åker.

när kommer coronaviruset att upphöra förutsägelser

Täcks någon annanstans?

Detta beror på ditt nätverk. Med några tre erbjudanden kan du vandra utan extra avgifter på platser som Singapore, Sri Lanka och USA, till exempel. Vodafone låter dig vandra gratis i Turkiet och Bosnien, medan EE Max -kunder kan använda sina telefoner i Kanada, Mexiko, Australien och Nya Zeeland utan extra kostnad.

Det bästa rådet är att kolla med ditt nätverk innan du reser för att se om platsen ingår.

Är det någon skillnad med pay-as-you-go-erbjudanden?

Wifi på kryssningsfartyg

Nej - samma regler gäller (Bild: Getty Images)

Nej. Det är ett juridiskt beslut så det gäller överallt i EU - oavsett vilken typ av mobilaffär du har. När du kliver utanför EU måste du kontrollera dina individuella kontrakt för att se vad som gäller.

Kan jag ringa mina vänner i Europa gratis nu?

Nej. Tyvärr säger förordningen specifikt att du kan använda telefonen som om den var hemma i andra EU -länder. Det betyder att ringa människor i ett annat land fortfarande räknas som ett internationellt samtal.

Är det billigare att använda en fast telefon för att ringa utomlands?

Ung kvinna som använder en mobiltelefon (Bild: Getty Images)

Om du ringer regelbundet utomlands kan ett paket eller tillägg med ditt nätverk spara pengar

Leverantörer är gratis att debitera vad de vill ringa utomlands från Storbritannien - vare sig det är från en mobil eller en fast telefon.

Det betyder att det inte finns någon bestämd regel om vilken som är billigare och du måste kontakta din fasta och mobila leverantör för att ta reda på det.

Om du ringer regelbundet utomlands kan ett paket eller tillägg med ditt nätverk spara pengar.

Kan jag ringa lokala nummer gratis under semestern?

Återigen, nej. Om du behöver ringa hotellet, boka en restaurang eller ringa en reseguide, kommer det att behandlas som ett internationellt samtal - även om du är i samma land som dem vid den tiden.

Kan du ringa dina vänner eller familj medan du är på semester tillsammans?

Ja - så länge ni båda har brittiska mobiltelefoner, samtal och meddelanden mellan er medan ni är på semester i Europa behandlas på samma sätt som om ni fortfarande var i Storbritannien.

Läs mer

säsong 7 fortnite karta
Konsumenträttigheter
Dina rättigheter för återbetalning av high street Hur man klagar på ett avlöningsdagslån Mobiltelefonkontrakt - dina rättigheter Dåliga recensioner - hur får jag tillbaka

Finns det ett billigare sätt att ringa utomlands?

Orolig man som använder en telefon

Du kanske kan köpa en tillägg (Bild: Getty)

De flesta leverantörer i Storbritannien erbjuder tillägg eller sötningsmedel som gör det mycket billigare att använda din telefon utomlands. Du får vanligtvis ett textmeddelande så snart din telefon ansluter till ett lokalt nätverk som förklarar dina alternativ.

Mobilanvändare som använder mobiltelefoner utomlands bör alltid kontrollera sina nätverks roamingavgifter för sitt destinationsland innan de reser - och se om det finns ett paket eller tillägg som kan begränsa kostnaden, säger uSwitch.com telekomsexpert Ernst Doku.

Läs mer

Fler konsumenträttigheter förklaras
Långsamt - eller obefintligt - bredband Betald semesterrätt Flygförseningskompensation Leveransrätt - få tillbaka dina pengar

Vad händer om dina data eller minuter tar slut?

Människor använder sina telefoner annorlunda när de är på semester till hemma - delar oftare, tar fler bilder, använder kartor, ringer för att kolla på varandra eller för att låta familj och vänner hemma veta hur de har det. Det betyder att du löper större risk att gå över din ersättning.

Alex Neill, vilken? VD för hemmaprodukter och tjänster sa: ”Många kommer att dra nytta av dessa förändringar och kommer inte längre att bli avskräckta från att ringa utomlands.

Men det är viktigt att du tittar noga på vad som ingår i ditt nuvarande mobilavtal.

'Att inte veta vad som ingår kan leda till några överraskande avgifter på din nästa räkning.'

Finns det några knep för att få runda extra avgifter?

Mat selfie

Det finns det säkert! (Bild: Getty)

1919 nummer betydelse

Med Facebook, Whatsapp och Skype kan du ringa röstsamtal över internet - det kan vara att använda 3G eller gratis WiFi på ditt hotell eller till och med på ett kafé. Om du får chansen kan du ladda ner kartor, musik, ladda upp bilder och videor medan du är ansluten till WiFi och sedan stänga av mobildata.

Du kan också överväga att köpa ett lokalt SIM -kort för att sätta i din telefon eller en gammal telefon du har att använda om du behöver ringa lokalbefolkningen utomlands.

Vad händer efter Brexit?

Vi vet inte än. Det kommer att vara en av de saker som regeringen kommer att förhandla om som en del av våra artikel 50 -förhandlingar när de sätter igång - även om de förväntar sig att det kommer att vara långt ner på listan.

Se Även: