Rip-off copycat-annonser 'running rife' online fleecing britter för tjänster som är gratis

Bedrägerier

Ditt Horoskop För Imorgon

Arkivfoto daterat 29/09/14 av ett brittiskt körkort

Förnyelse av körkort är gratis med DVLA(Bild: PA)



Rip-off copycat-annonser som rinner ut på nätet är flitiga britter för tjänster från förnyelse av körkort till visum och hälsokort som är gratis.



Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) var en av de mest kopierade platserna där bilister omedvetet landade på inofficiella versioner som hamrade av skyhöga avgifter.



De över 70-åriga som förnyade sina licenser drabbades av en avgift på 50 pund för en tjänst som är gratis via DVLA, en undersökning från konsumentvakthunden Vilken? hittades.

emile smith-rowe

Annonser som tycktes vara över bord krävde upp till £ 100 för andra bilister att förnya sina körkort - sju gånger mer än den verkliga £ 14 -avgiften.

Sonden avslöjade också att två webbplatser var så påfallande lik den officiella DVLA -sajten, de rapporterades till National Cyber ​​Security Center för att få ut kontakten.



Har du någonsin stött på dessa bedrägerier? Dela din upplevelse i kommentarsfältet

kate middleton bar botten foto
London, Storbritannien - 19 februari 2015: Ett förare- och fordonslicensieringsbyrå (DVLA) brev i ett brunt kuvert på en dörrmatta - Storbritannien

Onlineannonser och webbplatser som efterliknar DVLA är bland de mest övertygande bedrägerierna (Bild: Getty Images)



En annan osäker webbplats hävdade till och med att den kunde torka bort ett körkort för ett körförbud för £ 685, vilket? sa.

Den har nu tagits bort efter att vakthunden rapporterade det till DVLA, Action Fraud and Trading Standards.

Forskningen fann också webbplatser som verkade vara det officiella sättet att få ett gratis Global Health Insurance Card (GHIC) tar ut minst £ 30.

Och dubbelgångare för Förenade Arabemiratens visumansökningswebbplats fick britter från 136 £ för ett två veckors visum som är gratis vid ankomst.

Följ alla de senaste pengarna nyheterna genom att registrera dig för ett av NEWSAM's nyhetsbrev

Studien fann 18 webbplatser som tar ut pengar från offren för tjänster som var gratis via officiella kanaler.

pålitliga begagnade bilar uk

Som? said: Dessa copycat -annonser betalar för bästa slots längst upp i sökmotorerna - ofta ovanför den officiella webbplatsen och med en liknande webbadress. Konsumenter kan klicka på dessa annonser utan att inse att de inte använder den officiella webbplatsen.

Det uppmanar nu internetanvändare att se till att de är på rätt webbplats och uppmanar sökmotorer att städa upp sina handlingar och förhindra att vilseledande annonser visas online.

Adam French, vilken? konsumenträttsexpert, sa: Copycat -annonser har varit ett problem i flera år, så det är oroande att se dem fortfarande visas högst upp i sökresultaten - ofta före den officiella webbplatsen - och ta ut onödiga avgifter.

Sökmotorer måste ta mer ansvar för de annonser som visas och verifiera verksamheten innan vilseledande annonser publiceras i första hand.

Under tiden är det tyvärr på oss att hålla utkik efter copycat -annonser. Om du försöker förnya ett körkort, skaffa ett hälsokort eller ansöka om visum, se till att du använder den officiella webbplatsen så att du inte lämnar några onödiga räkningar.

bästa tiden att sälja på ebay

En talesperson för DVLA sa: Vi påminner regelbundet våra kunder om att det enda officiella stället att hitta våra tjänster och information online är på GOV.UK. Endast DVLA kan förnya ett körkort, och de som ansöker om eller förnyar ett licens online bör endast använda GOV.UK för att säkerställa att de har att göra med DVLA direkt.

Även om majoriteten av statstjänsterna är gratis på GOV.UK är vi medvetna om att vissa tredjepartswebbplatser tar ut en premie. Sådana webbplatser är inte anslutna till DVLA på något sätt.

När vi blir medvetna om webbplatser som vilseleder bilister samarbetar vi nära med andra myndigheter och tredje parter för att ta upp frågan. Om vi ​​tror att en webbplats fungerar utanför reklamriktlinjerna kommer vi att informera berörda verkställande och kontrollerande organ.

Som? använde Google och Bing för att kontrollera webbplatser och båda sökmotorerna sa att de hade strikta policyer om typen av annonser och annonsörer som är tillåtna på deras plattformar och vidtog åtgärder mot alla som visade sig bryta mot reglerna.

Se Även: