Resident Evil Village recension: En febrig mardröm av besynnerlig skräck som gör serien stolt

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Resident Evil har verkligen haft sina upp- och nedgångar genom åren. En banbrytande trilogi och ett fullständigt nyskapande fjärde bidrag följdes av en slumpmässig period av mestadels feltändningar och dåligt bedömda ansträngningar som gjorde att franchise för överlevnadsskräck kämpar för att förbli trogen sitt bankande, odöda hjärta.



2017 års Resident Evil 7 var Hail Mary som lyckades återuppliva saker, lägga till ett nytt perspektiv - bokstavligen - samtidigt som det fortfarande var en RE-titel i sin kärna.



Ny del av Resident Evil Village bygger på vissa delar av RE 7 samtidigt som de hyllar sina förfäder. Vissa av dessa element är spärrade upp till 11 men till priset av att förlora en liten del av det som gjorde sin föregångare så uppfriskande.



Resident Evil Village får 4 av 5 stjärnor från NEWSAM

De åtta huvudposterna i Resident Evil-serien är briljant skrämmande

varför sitter prue leith i rullstol

Village fortsätter historien från föregående spel (med endast ett av dess slut som kanon), med den återvändande huvudpersonen Ethan Winters och fru Mia som har flyttat till ett icke namngivet centraleuropeiskt land.

Tre år efter deras fruktansvärda upplevelse med familjen Baker i Louisiana, har paret fått en baby som heter Rose och lever ett fridfullt liv, även om de känslomässiga ärren från deras tidigare trauma fortfarande inte är helt läkta. Denna ömtåliga frid krossas när familjen attackeras och Rose tas, vilket tvingar Ethan att bege sig ut till en närliggande läskig by och spåra upp henne.



Interiören av spelets slott

Slottets inre leder tillbaka till den klassiska Resident Evils herrgård

Händelser tar Ethan bortom den vintergripna byn till ett slott ockuperat av den galet långa Lady Dimitrescu och hennes döttrar, som alla verkar vara någon form av vampyr vid första anblicken. När du avancerar genom berättelsen kommer du att bege dig till olika platser och upptäcka fler karaktärer som antingen hjälper dig, står i vägen för dig eller helt enkelt vill döda dig på ett spektakulärt ohyggligt sätt. Att säga mer skulle riskera spoilers, men det finns säkert mer med den höga matriarken och hennes kohort än vad man ser.



Det finns en större variation av fiendetyper

Spelupplägget är inte så olikt RE7. Det finns ett förstapersonsperspektiv för ökad spänning och du kommer att leta efter ammunition, läkande föremål, valuta och hantverksmaterial. Som är det vanliga Resident Evil-sättet, innebär progression att lösa esoteriska pussel och hitta konstiga reliker som fungerar som nycklar för specifika låsta dörrar. Bland de brinnande vanliga fienderna kommer du också att stöta på speciella fiender som kräver lite mer ansträngning för att ta ner, vanligtvis i linje med att upptäcka en sårbarhet som du kan utnyttja.

På det hela taget känns RE Village verkligen som ett sammanförande av klassiska Resident Evil-element. Den dekadenta interiören av Lady Dimitrescus slott går tillbaka till den ursprungliga RE-herrgården, medan byns lokalitet - och faktiskt det fasta tempot i det inledande spelandet - rivs direkt från den inledande delen av Resident Evil 4. Lagerhanteringen i Tetris-stil från RE4 återvänder, och en NPC kallad Duke gör till och med explicita hänvisningar till RE4:s Merchant-karaktär.

betydelsen av 888 ängel
Lady Dimitrescu jagar spelaren

Lady Dimitrescu är en imponerande fiende

Grafiskt sett är spelet en fröjd för PlayStation 5 version testad. Ansiktsanimationer är otroligt känslosamma och miljöer är rikt detaljerade. Från byns förfallna trähyddor till slottets snygga boudoarer och spelets andra lokaler, allt har en påtaglig struktur och tyngd.

När det kommer till berättelsen har saker och ting flyttats bort från den mer intima, klaustrofobiska och jordade (relativt sett) Texas Chainsaw Massacre-vibben i RE7 till en melodramatisk stil som känns mer besynnerlig än till och med dess djärvaste föregångare. Ibland finns det streck av en italiensk skräckfilm från 1970-talet, medan andra ögonblick för tankarna till OTT-tortyrporrfilmer som Hostel.

En läskig häxa från spelet

Ansiktsanimationer är i toppklass

gamla walsh och katya jones

Det blir en vild åktur, men en som ibland vänder sig så nära löjligheten att den drar dig ur historien. Vid mer än ett tillfälle fann jag mig fånig över vad som hände på skärmen.

Det är aldrig något mindre än underhållande, men det är svårt att undgå föreställningen att Village blir lite för med sig själv då och då.

Senaste spelrecensioner

Dom

Precis som Ethan Winters och hans blodfläckade armar bär RE Village sitt Resident Evil DNA på ärmen. Det finns nästan en 'greatest hits'-rytm tack vare de välbekanta elementen från olika delar av franchisens historia. Den bryr sig väldigt mycket om att skrämma dig, och den uppnår det med aplomb genomgående.

Ibland blir saker lite för långsökta även för en Resi-titel, vilket har den olyckliga bieffekten att tillfälligt undergräva den annars välarbetade skräckstämningen. Resident Evil Village förblir dock en enastående del av överlevnadsskräck som bär seriens ficklampa på storslaget sätt.

Resident Evil Village släpps den 7 maj för PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X, Windows och Stadia

Mest lästa
Missa inte

Se Även: