Prins Philips tragiska barndom - mamma på psykiatriska sjukhuset och systerns flygolycksdöd

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Prins Philip med sin familj(Bild: COPYRIGHT -innehavare eller kontrollerad namnlista)



Prins Philip 's 99 år av livet var unikt och extraordinärt, med ett enormt privilegium i kombination med en oförglömlig pliktkänsla.



Han stod vid drottningens sida i decennier och stödde henne genom officiella uppgifter och personligt drama och upprördhet.



Men i ett skarpt kontrakt med sina år som hertigen av Edinburgh var hans barndom en mörk och ofta skrämmande plats där han var tvungen att klara sig själv från en mycket tidig ålder.

var vicar of dibley filmades

Han föddes i Mon Repos, en Regency -villa på ön Korfu den 10 juni 1921, till prins Alice av Battenberg och prins Andrew av Grekland och Danmark, och hans namn registrerades officiellt som Philippos.

Prins Philip av Grekland klädde sig till Gordonstoun Schools produktion av MacBeth i Skottland 1935 (Bild: Hulton Royals Collection)



Paret hade redan tre döttrar, men som deras första son var han sjätte i raden till den grekiska tronen.

Hans första år borde ha varit en solkysst idyll men familjen fastnade i tumultet som grep Europa under första halvan av 1900-talet.



Filipas far tjänstgjorde i armén när Turkiet invaderade Grekland 1922, och efter att ha lydt order under en strid anklagades han för förräderi och förvisades.

Prins Philip, hertig av Edinburgh, med sin mor, prinsessan Andrew av Grekland i juni 1957 (Bild: Popperfoto via Getty Images)

Prins Philip, hertig av Edinburgh, som ung, cirka 1935. (Bild: Hulton Royals Collection)

Han flydde till Paris med båt, hans småbarns son bar ombord i en orange låda, och det var där som familjen gradvis utvecklades.

Hans mor prinsessan Alice, barnbarnsbarn till drottning Victoria, led av en form av psykos och 1931 tvångsinskränktes till ett schweiziskt psykiatriskt sanatorium efter att ha drabbats av ett nervöst sammanbrott.

marks och spencers bank

Besviken och upplöst flyttade hans pappa dem till södra Frankrike för att vara med sin älskarinna.

(Bild: Rex -funktioner)

Filips syster gifte sig alla med tyska adelsmän inom nio månader efter varandra och lämnade hemmet och lämnade Philip ensam när han bara var 10.

Från sommaren 1932 till våren 1937 varken såg eller fick han något ord från sin mamma, inte ens ett födelsedagskort. Hon skulle senare bli nunna.

Det är helt enkelt vad som hände, har han sagt. Familjen gick sönder. Min mamma var sjuk, mina systrar var gifta, min far var i södra Frankrike. Jag var bara tvungen att fortsätta. Du gör. Man gör.

År senare, när en intervjuare frågade honom vilket språk han talade hemma, sa han: Vad menar du, 'hemma'?

där filmades balamory

Men frälsningen kom i form av hans brittiska släktingar.

Håll dig uppdaterad med de senaste kungliga nyheterna genom att registrera dig för vårt dagliga kungliga nyhetsbrev - för mer information besök www.NEWSAM.co.uk/email

Lord Louis Mountbatten (Bild: Getty)

Hans mammas äldre bror, Georgie, andra Marquess of Milford Haven, klev in för att ta hand om honom under de kommande sju åren.

Efter att hans död dog togs Philip in av Lord Louis Mountbatten, en annan farbror.

Han skickades till den hårda internatskolan Gordonstoun i utkanten av Nordsjön i Skottland, samma skola som han senare skulle skicka prins Charles till.

Prins Philip av Grekland (vänster) klädd för Gordonstoun Schools produktion av & Macos ', i Skottland (Bild: Hulton Royals Collection)

Skolkompisarna skulle senare komma ihåg honom som 'charmig, begåvad och otrevlig' med 'enormt förtroende någonstans.

Det var medan han var där som hans favoritsyster Cecilie, hennes man George och deras två unga söner dödades i en flygolycka i Belgien. Hon var höggravid med sitt tredje barn.

Den dystra uppgiften att berätta för Philip föll på hans rektor, Kurt Hahn. Den unge prinsen gick inte sönder. Hahn erinrade senare: 'Hans sorg var en mans.'

julklappar till henne 2018

Begravningsgången för prins Philip & s syster Cecile och hennes make George Donatus, genom Darmstadt 1937. Philip är trea på bilden från höger. (Bild: Broadlands Archive /University of Southampton)

Philip, 16 då, reste till Ceciles begravning i Tyskland. Det var 1937 och Hitler var vid makten.

En slående bild visar prinsen omgiven av nazistiska uniformer och regalier.

Ett år senare hade Philip lämnat skolan och studerade vid Royal Naval College i Dartmouth efter råd från sin vårdnadshavare Lord Mountbatten.

Det var här han skulle träffa den unga prinsessan Elizabeth när hon var 13. Hon blev kär och de gifte sig när hon var 21.

Buckingham Palace bekräftade hertigens död i morse. I ett kort uttalande stod att prinsen dog på Windsor Castle, som han tillbringat lockdown med drottningen.

Se Även: