Nya MOT -regler kommer i dag - hur man undviker £ 2500 -böter och vad man ska göra om din bil misslyckas med sitt test

Körförbud

Ditt Horoskop För Imorgon

Nya MoT -testregler träder i kraft idag - söndag 20 maj - och det finns några stora förändringar du behöver veta om.



Inte bara kommer de nya reglerna att göra det svårare att klara, utan hur de klassificerar din bil innebär att du kan få en böter på 2500 pund för att köra bort den även om ditt gamla certifikat fortfarande är giltigt.



Det beror på att de nya reglerna har förändrat hur fordon klassas efter ett test.



Tidigare, så länge din bil ansågs vara trafiksäker, kunde du fortsätta köra den även efter att den misslyckades, förutsatt att din gamla MoT fortfarande var giltig.

Men nu den andra din bil misslyckas, kan den anses vara 'farlig', och att köra en bil som är klassad som det innebär böter på upp till £ 2500 och tre poäng på ditt körkort.

Ännu värre, om du har fått böter för detta under de senaste tre åren innebär det ett förbud på minst sex månader.



Läs mer

Sparar pengar på MoTs
Varför bilar misslyckas MoTs avslöjade De billigaste platserna för din bil MoT Dina alternativ om din bil misslyckas Förare riskerar böter på 1 000 pund för sena MoT

Vad förändras

Du får inte köra utan en giltig MoT, med böter på upp till £ 1000 om du blir gripen, men du brukade kunna komma runt det.



Detta beror på att du kan få en MoT en månad innan ditt nuvarande certifikat går ut.

miley cyrus/mtv

Så om du bokade in tidigt, snarare än att tvingas av vägen om din bil misslyckades, kan du köra iväg den så länge den ansågs vara trafiksäker.

Detta gör att förarna kan boka in den nödvändiga reparationen och testas igen när det passar dem.

Men det kanske inte är ett alternativ längre.

De nya reglerna

Ett misslyckande kan innebära att du måste lämna bilen där

Från maj kommer bilar att ha alla fel som finns i en av tre kategorier:

  • farlig
  • större
  • mindre

Mindre defekter måste identifieras och registreras och bilägaren kommer att rådas att få dem reparerade, men du passerar fortfarande. Alla farliga fel får ett automatiskt fel.

Reglerna är utformade för att ge förare klarhet om vad som är, och vad som inte är säkert att köra med. Innan testaren kunde få det att kalla sig i många fall.

Ny regelförvirring

Du kan få böter på upp till £ 1000 för att köra ett fordon utan en giltig MoT (Bild: RF Culture)

Cirka 49% av förarna som ifrågasattes av RAC trodde felaktigt att fordon som visade sig ha ett 'mindre' fel skulle misslyckas med testet.

Ett sådant scenario kommer faktiskt bara att vara ett 'pass med defekter' som måste åtgärdas så snart som möjligt.

RAC -talesman Simon Williams sa: 'Ändringar i MoT som gör fordon som använder våra vägar säkrare är utan tvekan ett positivt steg så vi hoppas att testare överallt tolkar och tillämpar de nya reglerna rättvist och konsekvent.

'Det sista vi vill se är en sänkning av MOT -standarder och en ökning av antalet oroadvärda fordon på våra vägar.'

Och det finns en risk att människor som är oroliga för misslyckanden kommer att skjuta upp MoT -test som ett resultat.

Siffror från Co-op försäkring visa två unga förare i fem har eller skulle skjuta upp sitt MoT -test.

Den vanligaste orsaken till detta är oro för reparationskostnader, följt av kostnaden för själva tjänsten och rädsla för att deras bil inte kommer att passera.

Det är oroande för att så många unga förare på vägarna har eller skulle skjuta upp en MoT, säger Nick Ansley, chef för motorförsäkring på Co-op.

strängt stjärna sexband

'Servicering av ett fordon bör vara en prioritet för bilister för att säkerställa att deras bil är säker både för dem och förare på vägarna.'

Den nya risken för böter

Att köra ett fordon som är klassat som farligt är ett stort problem - MoT eller inte

Detta skulle vara ganska akademiskt - eftersom reglerna förtydligas, inte införs - förutom två saker.

För det första är 'att använda ett fordon i farligt skick' ett brott, och har varit det en tid, som har en böter på £ 2500 och tre poäng på din licens första gången du är fångad och minimiförbud på 6 månader om du & apos ; fångas två gånger på tre år.

För det andra laddas upp och lagras MoT -resultat centralt, så alla 'farliga' fel går direkt till databasen.

Och även om polisens tillsyn fortfarande kommer att drivas av utgångsdata, gäller brottet att köra med ett farligt fordon oavsett om du har en giltig MoT eller inte. Det kommer att finnas tydliga bevis för dem om de misstänker att bilen är problematisk.

Vilket innebär att om din bil misslyckas med dess farliga fel, har du verkligen inget annat val än att lämna den där tills den är fixad nu - oavsett hur tidigt du bokar i ditt test.

Ändringarna av kategoriseringen av MoT -defekter (mindre, större, farliga) är inriktade på att göra det enklare för bilister att veta om deras fordon är säkert att köra, säger Neil Barlow, DVSA MoT -servicechef, till NEWSAM Money.

'Vårt råd är att ett fordon med ett & apos; farligt & apos; defekt ska inte köras förrän felet är reparerat, eftersom det är farligt både för föraren och andra trafikanter. Dessutom riskerar alla förare som försöker göra det att bli böter eller få poäng på sin körkort.

Men det betyder inte att du tappar all kontroll.

DVSA uppmuntrar fortfarande bilister att skaffa sin MoT tidigt - upp till en månad innan deras tidigare certifikat löper ut - för att undvika risken att de inte kan få en bokning i tid.

Se Även: