Vad händer om din bil inte godkänns? Det här är dina alternativ

Bilar

Ditt Horoskop För Imorgon

En Volkswagen Passat CC -bil har testats för sina avgaser

Vad händer efter att din bil misslyckats med dess MoT(Bild: John Stillwell/PA)



Nästan en halv miljon & apos; 14 & apos; skyltbilar står inför sina första MoT -test den här månaden, med miljontals äldre bilar som också behöver sin årliga kontroll.



Du kan få din bil testad upp till en månad före förfallodagen, men en studie av Kwik Fit fann att mer än 4 miljoner förare har missat datumet för deras MoT, riskerar böter på upp till £ 1000 (även om £ 100 är mer vanligt).



Vår forskning visade att förare ger många olika anledningar till att inte få bilen bilad, men det vanligaste verkar vara glömska, säger Roger Griggs, Kwik Fit -kommunikationschef.

'De mest oroande är de som visste att deras bil skulle misslyckas med testet och körde den tills de fixade den.

Det är en giltig rädsla. Mer än en bil av tre misslyckas med sitt MoT -test, enligt DVSA -siffror, och det kan resultera i att allt från ett nytt däck till bilen behöver skrotas.



Åtgärda de vanligaste felen innan du går

En man lämnade tillbaka en biljack efter att den krossat armen

Det finns mycket du kan göra hemma (Bild: Getty)

Otroligt 30% av MoT -testfel är relaterade till att lampor inte fungerar, medan 10% av felen är relaterade till däcktryck eller slitage, och 8,5% av misslyckanden avser förarens syn på vägen - vilket tenderar att betyda vindrutetorkare och vindrutetorkare brickor (även om speglar, skadade vindrutor och till och med luftfräschare också kan se dig misslyckas).



Den goda nyheten är att dessa är alla relativt enkla att leta efter och till och med fixa hemma.

Ljus är den största orsaken till MOT -misslyckanden i Storbritannien, säger Mark Shankland, från AA däck .

Själva glödlampan kan kosta cirka £ 5 och är ofta enkel att fixa själv, men garage kan fråga många fler gånger om kostnaden för arbetet.

'Testa dina strålkastare, bromsljus, faror och indikatorer före din MOT för att se till att du inte fastnar för en potentiellt enkel åtgärd.

Läs mer

Hur man sänker kostnaden för körning
Hypermiling - Hur man använder 40% mindre bränsle Telematik - vad det är och hur det fungerar 6 saker att kontrollera INNAN du får en MoT De billigaste bilarna du kan köpa

Han tillade: Däck är ett annat område för vanliga misslyckanden - och en potentiellt ”enkel vinst” att fixa före MOT. Inför testet är det viktigt att de hålls i gott skick och är korrekt uppblåsta.

Det lagliga minsta mönsterdjupet är 1,6 mm - och det finns böter på upp till £ 2500 per däck (plus tre straffpoäng) för att ha mindre mönster än detta.

Den goda nyheten är att detta är en annan snabb kontroll.

Du kan använda ett 20p -mynt för att göra en snabb och enkel kontroll. Bandet runt myntets kant är bredare än den lagliga gränsen. Stick in myntet i slitbanans spår och om du kan se det yttre bandet så är din slitbana för liten och du bör byta däck innan testet, sa Shankland.

cliff är en kändis

Innan testet bör du också kontrollera att däcktrycket är korrekt och att de inte har några snitt eller andra tecken på skador - men se till att däcken är kalla först.

Problem under/efter testet

Ett MoT -test har en maximal kostnad på £ 54,85 ​​för en bil. Men om din bil av någon anledning misslyckas med motorvärdet, kan du bara köra den om den sista MoT fortfarande är giltig och den är betygsatt som 'trafikvärdig'.

Den goda nyheten är att omprovning i allmänhet är gratis om felen åtgärdas vid testcentralen och omtestet slutförs inom 10 arbetsdagar efter det ursprungliga testet. Utanför det måste du betala testavgiften igen.

Du kan också överklaga resultatet om du tycker att det är fel.

Förare som är oroliga för att få reparationer för mindre problem från mer oseriösa garage - därför höjer kostnaden för sina räkningar - bör överväga kommunägda MOT -center om de tycker att deras bilar är i ganska bra nick; dessa gör i allmänhet inte reparationer, så de har inga intressen av att hitta potentiellt onödiga - och ofta kostsamma - korrigeringar, säger Shankland.

Dessa centra fungerar inte för alla eftersom de inte är universella - så det är värt att kolla på en karta för att se om det finns några i närheten.

Mer allvarliga problem

Garage har redan tillgång till bilars fordonsdatorer med hjälp av OBD

Om MoT -testet avslöjar frågor som korrosion, problem med styrställ eller ABS -problem kan reparationskostnaderna stiga snabbt.

Om din bil har garanti, och vissa har 7 års garanti som kan överföras till nya ägare, bör de flesta större reparationsarbeten täckas.

MoT -reparationer täcks dock inte av vanliga bilförsäkringspolicyer, men om du är orolig finns det några fristående garantipolicy du kan köpa för att täcka stora garagearäkningar.

Men om reparationskostnaden är större än bilens värde kan du överväga att kalla den en dag.

Den goda nyheten är att du kan få lite pengar i utbyte för att skrota en bil (för närvarande cirka £ 60). Den dåliga nyheten är att du måste vara försiktig med hur och var du gör det.

Det beror på att det finns vissa juridiska ansvar när en bil permanent tas av vägen, vilket betyder att du är säkrast med en auktoriserad behandlingsanläggning.

Bilister måste vara försiktiga med olicensierade skrotbilsåtervinningscentraler som drivs av osäkra återförsäljare, säger Kathryn Byng från CarTakeBack.com .

Dessa operatörer har inte rättslig myndighet att utfärda förstöringscertifikat även om vissa försöker lura kunder genom att erbjuda ett bedrägligt & apos; Avyttringscertifikat & apos; eller & apos; Destruction Certificate & apos ;, förklarade hon.

Ett sätt att upptäcka en osäker återförsäljare är om de erbjuder kontanter för din skrotbil. Det har gjorts olagligt i England, Wales och Skottland i ett försök att minska stöldskrot. Med undantag för Nordirland ska varje betalning för en skrotbil göras med check eller banköverföring.

Och om du inte löser pappersarbetet antar DVLA att du fortfarande äger bilen och kommer att fortsätta skicka krav på vägskatt, följt av en böter på 80 pund om du inte betalar.

Till hjälp kan garagepersonal auktoriseras att hantera skrotningsprocessen på dina vägnar och processen kan sorteras ut på några minuter online.

Se Även: