M&S för att öka kostnadsfria skolmåltidskuponger till £ 20 under kontroverser kring matpaket

Gratis Skolmåltider

Ditt Horoskop För Imorgon

Livsmedelsaffären kommer att finansiera ytterligare £ 5 per vecka för varje £ 15 -kupong som löses in på M&S via gratis skolmåltidsplan i England(Bild: Getty Images)



Marks & Spencer kommer att stärka regeringens gratis skolkost på 15 pund för att ge barn en mat värd 20 pund i veckan bland kontroverser om kvaliteten på paket som överlämnas till barn på brödlinjen.



Livsmedelsaffären kommer att lägga till 5 £ extra för varje £ 15 -kupong som löses in på M&S via initiativet gratis skolmåltider i England.



Den sade att den extra finansieringen kommer att hjälpa till att täcka både frukost och lunch för barn som riskerar att fattas.

Matvälgörenhetsorganisationer och fattigdomsbekämpare, inklusive fotbollsspelaren Marcus Rashford, har upprepade gånger träffat regeringen om frågan om mat till fattiga elever under Covid-19-pandemin, särskilt under skollov.

vad betyder 921

Systemet har förlängts till februari efter att Boris Johnson meddelat en tredje nationell lockdown.



är jamie laing gay

Utbildningssekreteraren sa att skolorna kommer att kunna erbjuda kuponger snarare än matpaket från nästa vecka

Marcus Rashford MBE, som har lett kampanjen, sa: ”Utbildning är det mest effektiva sättet att bryta svårigheter i vissa avseenden, men utbildning är bara möjlig med starkt engagemang och koncentration.



Tyvärr för majoriteten tillåter hunger inte det. Jag tackar M&S för att de tog det starka initiativet för att stödja upphöjningen av kupongerna för att täcka en viktig måltid på dagen och jag är övertygad om att vi kommer att få ett bra svar från de mest utsatta. '

Stuart Machin, M&S livsmedelschef, sa: 'M&S sätter alltid kunderna i centrum för det vi gör och vi vill stärka och göra vårt bästa för att hjälpa familjer under denna svåra tid.

'Genom att stärka regeringens måltidskupong för 15 £ till 20 £, kan vi se till att barnen får både en näringsrik frukost och lunch, och vi är glada över att Marcus Rashford stödjer våra ansträngningar.'

Gratis måltider fiasko

Sociala medier brann denna vecka med bilder av otillräckliga matpaket som delades ut till barn från låginkomsthushåll.

Boris Johnson och andra ministrar kritiserade kvaliteten på det som skickades ut av vissa skolmatföretag - nämligen leverantören Chartwells.

I många fall skickades barn pasta och tonfisk i böcker, med grönsaker delade i en handfull skivor. Måltiderna, enligt DfE: s vägledning, bör vara varje barn upp till två veckor.

Chartwells, företaget som levererade paketet, har sedan dess bett om ursäkt.

ricky wilson flickvän storm

Vad nästan £ 15 utgifter kan ge dig (Bild: NEWSAM/Talia Shadwell)

när är svart fredag ​​2018

Vad £ 30 skulle faktiskt köpa dig på high street (Bild: NEWSAM/Talia Shadwell)

Utbildningssekreteraren sa att skolorna kommer att kunna erbjuda kuponger snarare än matpaket från nästa vecka.

Gavin Williamson sa till utbildningskommittén på onsdagen att han var 'helt äcklad' av fotot av matpaketets innehåll, och att hans avdelning hade gjort det klart 'denna typ av beteende är helt enkelt inte rätt [och] kommer inte att vara tolereras '.

Han sade att regeringen skulle 'stödja alla skolor som behöver vidta åtgärder' och 'namnge och skämma ut dem som inte levererar mot de normer' som fastställts av theDfE.

PM uttryckte sin tacksamhet till fotbollsspelaren Marcus Rashford - en hög profil förespråkare för gratis skolmåltider som delade bilder av några paket online.

v fest 2017 line up

Johnson talade till parlamentsledamöter i Commons Liaison -kommittén på onsdagseftermiddagen och sa att gratis skolmåltiderna på bilden inte återspeglar regeringens vägledning, och tillade att det var en 'skandal och en skam att vissa företag försöker komma undan med bestämmelsen att de & apos; re erbjudande'.

PM tillade att det var skolornas beslut om att ha kuponger eller matpaket eller inte, och sa att cirka 75% väljer kuponger men att vissa skolor vill fortsätta att stödja catering.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Matpaket har skickats till elever i England som normalt skulle vara berättigade till gratis skolmåltider medan skolorna är stängda under coronastängningen.

Det nationella kupongsystemet erbjuder snabbkupongkuponger via en onlineportal. Regeringen hade tidigare använt detta system under den första avstängningen.

Chartwells, företaget som levererade paketet, sa att det faktiskt bara var tänkt att hålla en skolvecka och hade kostat 10,50 pund för mat, packning och distribution.

I ett ytterligare uttalande som publicerades på onsdagen, sa företaget, som ägs av Compass group, att det hade 'undersökt' fullt ut sitt livsmedelspaket under de senaste timmarna. Det bad om ursäkt för de paket som inte uppfyllde företagets höga krav och åtog sig att återbetala kostnaderna.

Officiell vägledning om matpaket

  • Paketen bör innehålla livsmedel snarare än förberedda måltider på grund av livsmedelssäkerhetshänsyn
  • Minimera kyl- och frysutrymmet som skolor och familjer behöver för att lagra mat
  • Innehålla föremål som föräldrar kan använda för att förbereda hälsosamma luncher för sina barn/barn under hela veckan
  • Lita inte på att föräldrarna har extra ingredienser hemma för att laga mat
  • Innehåller inte artiklar som är begränsade enligt skolmatens normer
  • Mat för elever som behöver specialkost, till exempel allergier, vegetarianer eller religiösa dieter - skolor bör se till att det finns system för att undvika korskontaminering
  • Innehåll lämpliga förpackningsstorlekar för hushållsbruk, snarare än grossiststorlekar

Se Även: