Harry Potter -stuntman David Holmes talar om det ögonblick då han lämnades förlamad i en skräckfilmolycka

Verkliga Livshistorier

Ditt Horoskop För Imorgon

Med pålitlig trollstav i handen, dartande genom luften eller kämpar på en kvaststick, spände Harry Potter biopubliken när han kämpade mot den onde Lord Voldemort.



Men under hela den stora blockbuster -fantasyfilmen, när pojkguiden drog ut sina farliga flykt, var det inte stjärnan Daniel Radcliffe bakom de runda glasögonen.



Det var hans stunt -dubbel David Holmes som tog riskerna.



Det är tills filmen i den sista boken, Harry Potter and the Deathly Hallows, då David drabbades av en fruktansvärd olycka på uppsättningen som ett stunt gick mycket fel.

Under övning av en flygande scen - erkänd som en av de farligaste i branschen - kastades han in i en vägg, bröt nacken och lämnade honom förlamad för livet.

lady gaga ser normal ut

Men när han talar för första gången om traumat avslöjar han hur hans första oro inte var för honom själv.



Min första tanke var, ”Ring inte mamma och pappa, jag vill inte oroa dem”, säger David.

Katastrofen inträffade vid Warner Bros Studios i Leavesden, Herts, i januari 2009 när han smällde in i en vägg efter att ha dragits bakåt i hög hastighet av en höghållfast tråd.



Juck back -stuntet är utformat för att replikera effekterna av en explosion.

David Holmes och Daniel Radcliffe

På set: David Holmes, vänster, pratar med Daniel Radcliffe

David, som nu sitter i rullstol, säger: Jag träffade väggen och landade sedan på krockmattan under. Min stuntkoordinator tog tag i min hand och sa: 'Pressa fingrarna'. Jag kunde röra armen för att ta tag i hans hand men jag kunde inte klämma hans fingrar.

Jag tittade in i hans ögon och det var då jag insåg att det som hände var stort.

Jag minns att jag gled in och ut ur medvetandet på grund av smärtnivåerna. Jag hade brutit ett ben innan, så jag kände igen den där konstiga känslan i hela kroppen från mina fingertoppar ända ner till tårna, jag visste att jag verkligen hade skadat.

David fördes snabbt till det lokala Watford General Hospital men överfördes till Royal National Orthopedic Hospital i Stanmore, North West London, där läkare sa till honom att han skulle bli förlamad från bröstet och ner med endast begränsad rörelse i armar och händer.

David, nu 30, säger: Mina första tankar handlade inte om att inte kunna gå igen. Det var alla andra saker, som att inte kunna dansa igen eller ha sex.

Han tillbringade sex månader i RNOH och eftersom hans muskler nästan hade slösats bort kunde han inte sitta upp i veckor.

Han säger: Så fort de satte mig upp och jag tog mitt huvud i axlarna var det bara fruktansvärt. Det tålamod du måste lära dig är otroligt.

Jag har gått från att kunna stå på händerna i en halvtimme i taget och sedan kan jag helt plötsligt inte sitta upp i sängen.

spegel fotboll man utd

Vid den första fysiolektionen sätter de dig upp, lägger en skumkudde bakom dig och du kämpar bara för att hitta din balans. Jag tänkte, 'herregud, jag kan inte ens sitta upprätt'.

Medan han var på RNOH fick David besök av Radcliffe, 24, och Tom Felton, 26, som spelade Draco Malfoy.

David holmes

Paralyserad: David Holmes, en stuntdubbel för stjärnan Daniel Radcliffe (Bild: PA)

Radcliffe arrangerade senare en välgörenhetsauktion och middag för att samla in pengar till Davids medicinska räkningar och paret är fortfarande nära.

Daniel sa: Jag har ett förhållande som går många, många år tillbaka med Dave.

Och jag skulle hata att folk bara skulle se mig och Dave och gå, 'åh, det finns Daniel Radcliffe med en person i rullstol' - för jag skulle aldrig, ens ett ögonblick, vilja att de skulle anta att Dave var någonting utom en otroligt viktig person i mitt liv.

David, från Leigh-on-Sea, Essex, började sin jippokarriär som tävlingsgymnast från bara sex års ålder. Vid 14 blev han ombedd att vara kroppsdubbel för en ung skådespelare som spelade Will Robinson 1998 sci-fi-film Lost in Space, med William Hurt och Matt Le Blanc i huvudrollen.

Det var där det började, säger David, som tränade i gymnastik, trampolining, högdykning, kickboxning, ridning och simning.

Harry Potter och Dödsrelikerna

Explosionsscen: Harry Potter och dödsrelikerna (Bild: Warner Bros Entertainment)

Han upptäcktes som en potentiell Radcliffe-dubbel av stuntkoordinatorn Greg Powell som han träffade strax innan serien började och blev ombedd att göra ett kvaststickstest.

Jag befann mig i den här underbara studion fastspänd på baksidan av en lastbil, släpades ner på landningsbanan och släpade fötterna längs golvet framför Chris Columbus, regissören.

Så det var så jag fick mitt jobb.

vad betyder 76

David medverkade i alla Harry Potter -filmer från The Philosopher's Stone 2001 till olyckan 2009.

Han säger: Det var en fantastisk upplevelse. Jag älskade det och Dan var ett absolut nöje att arbeta med. Skådespelarna och besättningen var som en andra familj och jag har kontakt med många av dem än idag.

David vet att skadorna han drabbats av har förändrat hans liv för alltid.

Men han är fast besluten att inte låta sitt handikapp definiera honom.

Han säger: Jag tog kontrollen över situationen ganska tidigt. Jag ville berätta för min läkare var jag trodde att jag var - mina exakta ord var att 'jag tror att jag är helt förkrossad'.

Det var svårt för mina föräldrar att höra men det var viktigt för mig att ha den kontrollen. Jag ville ha fel, men det var jag inte.

Det fanns definitivt en känsla av tragedi för mig, men också en känsla av ren beslutsamhet att slå den och förbättra den.

Att ha en positiv mental inställning betyder allt. Jag tror också att om du är positiv till ditt funktionshinder kan det hjälpa dig att leva med det.

Ibland får jag tillbakablickar från olyckan-jag återupplever det ibland när jag ska sova-men det är något jag har lärt mig att leva med och hantera.

Sex år senare får David nu sin adrenalinkick när han kör en specialmodifierad bil runt banor i hastigheter upp till 150 km / h.

Han använder ett ”push-pull” handkontrollsystem för att accelerera och bromsa.

(Bild: PA / Warner Bros Entertainment)

Han har också lanserat ett nytt produktionsbolag, Ripple Productions, med två vänner som också är tetrapelgiska.

Trion släppte nyligen en rad podcaster för att hjälpa människor som har drabbats av liknande skador.

David säger: Jag har inte låtit min olycka påverka min syn på livet och jag är fortfarande mycket beslutsam och positiv.

Jag har inte heller låtit det hålla mig tillbaka i livet och jag tycker fortfarande om bandagar med att köra bil, åka på semester med mina vänner och ser nu fram emot att börja en ny karriär.

David har också blivit överklagningsambassadör för RNOH, Storbritanniens största specialistortopediska sjukhus där han avslutade sin ansträngande fysio. Han hjälper dem att samla in 15 miljoner pund för att köpa ytterligare anläggningar och utrustning.

David säger: Var åttonde timme får någon i Storbritannien veta att de aldrig kommer att gå igen. Utan platser som RNOH skulle saker och ting se mycket mörkare ut för dessa människor. Stödet de gav mig var otroligt.

Alla på sjukhuset tog mycket hand om mig och jag träffade fantastisk personal och patienter längs min väg till återhämtning.

Det är ett massivt projekt men när det är klart kommer det verkligen att förändra liv.

Så om någon där ute har några extra pengar, gå till RNOH: s webbplats och donera vad du kan för denna fantastiska sak.

disney on ice 2016 birmingham

*Alla som vill donera till Royal National Orthopedic Hospital bör besöka: www.rnohcharity.org och för att höra Davids podcasts gå till: www.rippleproductions.co.uk/

Se Även: