Gott kinesiskt nyår 2019! Fakta, hälsningar och betydelsen av Grisår

Världs Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Gott nytt kinesiskt år!



Idag är det första dagen i månkalendern, och människor i Kina - och över hela världen - kommer att fira grisens nya år med mat, familj och fyrverkerier.



Kinesiskt nyår är en 15 -dagars fest, där de flesta arbetare får ledigt mellan sju och tolv dagar för att fira med sina familjer. Idag - nyårsdag - anses vara det viktigaste på semestern, och som tradition är kommer folk att besöka sina föräldrar och morföräldrar för att visa respekt.



Det är också traditionellt att människor avstår från att äta kött på nyårsdagen, och det anses vara oturligt att rengöra eller tvätta.

chartersparbanks död

Här är allt du behöver veta om kinesiskt nyår 2019:

Vad är kinesiskt nyår?

Kinesiska nyåret firar den första dagen i månkalendern. Datumet ändras varje år, eftersom det börjar den dag då nymånen dyker upp mellan 21 januari och 20 februari.



År 2019 är det kinesiska nyåret den 5 februari. Det kommer att starta Grisåret.

Kinesiska nyåret 2019 välkomnar grisens år (Bild: Cambridge News)



Hur firas kinesiska nyåret?

Dagen före kinesiskt nyår kommer familjer att städa sina hem för att bli av med all olycka och förbereda sig för en nystart. De kommer sedan att samlas för en & apos; återföreningsmiddag & apos; på kvällen, där de kommer att fira året som har gått. Detta anses vara årets viktigaste måltid och jämförs ofta med Thanksgiving i USA.

Det är traditionellt att människor håller sig uppe till midnatt på nyårsafton, och många familjer fördriver tiden genom att titta på olika tv -program & CCTV -nyårsgala & apos ;. Det börjar klockan 20 och pågår till 12:30 på nyårsdagen.

Med 700 miljoner människor som ställde in förra året, & apos; CCTV New Year Gala & apos; har Guinness världsrekord för mest sett TV -program i världen.

Vid midnatt på kinesiskt nyår sätter folk igång fyrverkerier och smällare och gör så mycket buller som möjligt för att avvärja alla onda andar.

På den första dagen av det kinesiska nyåret eller vårfestivalen avstår folk från att bada eller städa för att undvika att tvätta bort all lycka.

costa kaffe gratis kaffe

Det är en tid för människor att visa sin uppskattning för de äldre generationerna, och så ofta kommer familjer att besöka morföräldrar eller äldre föräldrar.

Turister tar en bild framför en gigantisk draklykta under en lyktfestival i Shenyang

Dragon dance: Kinesiskt nyår börjar i år den 31 januari (Bild: Reuters)

När tar det kinesiska nyåret slut?

Kinesiskt nyårsfirande varar i 15 dagar, varje festivaldag är reserverad för olika traditioner och religiösa sedvänjor.

Det avslutas den 15: e dagen på året med Lantern Festival, som ser människor släppa lyktor för att symbolisera att släppa det förflutna och förbereda sig för en nystart.

I vissa länder, inklusive Kina, Malaysia och Singapore, anses Lantern Festival vara en dag för ensamstående att hitta en romantisk partner. Kvinnor uppmuntras att skriva sina siffror på apelsiner och kasta dem i en flod eller sjö. Ensamstående män samlar och äter apelsinerna.

Vilken mat äts under kinesiskt nyår?

Under & apos; återföreningsmiddag & apos; på nyårsafton är det traditionellt att åtta individuella kött- och fiskrätter serveras (om det inte har förekommit ett dödsfall i familjen under det senaste året, i vilket fall endast sju rätter serveras).

En del fisk blir kvar till nästa dag.

Många väljer att inte äta kött den första dagen på vårfestivalen.

(Bild: REUTERS)

Finns det kinesiska nyårsgåvor?

Äldre generationer ger sina yngre släktingar röda kuvert som innehåller pengar, och vänner och släktingar brukar byta ut små gåvor.

Det finns dock strikta riktlinjer för vad du kan ge någon vid kinesiskt nyår.

Allt som kan förknippas med begravningar, såsom näsdukar eller svarta föremål, rynks på rynkor, liksom allt som visar tidens gång (som en klocka eller en klocka).

Du kan inte ge speglar eller något som kan symbolisera någon som går ifrån ett förhållande, så inga skor eller strumpor.

Faryal Makhdoom och Amir Khan

Vilket djur representerar i år?

Tolv djur utgör tecknen på den kinesiska zodiaken. I år är grisens år, vilket är dåliga nyheter för alla som är födda under ett år av grisen (1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 och 2007).

Kinesisk vidskepelse tyder på att det år du träffar ditt stjärntecken är särskilt olyckligt, och du är mer benägna att stöta på olika svårigheter.

Mataffärer för vistelse på kinesiskt nyår

I kinesisk tradition är många livsmedel förknippade med en viss visdom eller har en speciell symbolisk betydelse. För kinesiskt nyår är fisk, kyckling, tofu och nudlar några av de måste-ha-sakerna för en traditionell familjesammankomst.

Medan fisk betyder ökad välstånd, äter nudlar på nyårsdagen en god hälsa och livslängd.

Stormarknader som t.ex. Tesco och Island firar det färgstarka evenemanget med måltiderbjudanden med kinesiskt tema för matälskare över hela landet att njuta av.

(Bild: Bara äta)

    Tesco har en hela avsnittet på sin webbplats dedikerat till det kinesiska nyåret - och massor av livsmedelsaffärer att gå med, till exempel en stekmåltid - särskilt för dem som fortsätter med sin hälsospark.

    Men Tesco är inte de enda som erbjuder rabatten, medan Island för närvarande har ett erbjudande där om du köper tre farbror Ben -produkter får du en gratis wok - allt för £ 5.

    Om du inte vill ha en wok finns det också en £ 5 måltidsavtal som ger dig fyra lådor med sina färdiga kinesiska måltider i paketaffären.

    Kinesiska nyårshälsningar

    Guo Nian Hao är en av de vanligaste kinesiska nyårshälsningarna.

    Fakta om kinesiskt nyår

    Kinesiskt nyår är en av de mest firade helgdagarna i världen, med nästan en sjättedel av världens befolkning som observerar det

    Det är den största årliga användningen av fyrverkerier på planeten och slår så som Bonfire Night och fjärde juli

    Det är ansvarig för den största årliga migrationen, med över en miljard människor som reser för att se sina familjer

    james bourne emily canham

    Du ska inte duscha första månaden i månkalendern av rädsla för att du ska tvätta bort lyckan

    Läs mer

    kinesiskt nyår
    Gott kinesiskt nyår 2019! Vilket kinesiskt stjärntecken är du? Hur man får en gratis kinesisk takeaway Fakta för att fira grisens år

    Se Även: