Folk säger att Theresa Mays senaste plan låter som något Star Wars kejsare Palpatine kan komma på

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

Theresa May skulle behöva deklarera undantagstillstånd & apos; att uppfylla sitt löfte om att riva upp skyddet för mänskliga rättigheter.



Och folk börjar tycka att allt låter lite bekant.



Fru May i går kväll hotade med att & apos; ändra & apos; mänskliga rättigheter för att göra det lättare att utvisa terrormisstänkta.



Och idag sa arbets- och pensionssekreteraren Damian Green att det skulle vara möjligt att tillfälligt dra sig tillbaka från vissa aspekter av internationella skydd för de mänskliga rättigheterna genom en process som kallas ”undantag”.

Storbritannien är bunden av den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, som undertecknats av lag i Labor i Human Rights Act.

Konventionen tillåter stater att tillfälligt dra sig tillbaka från att skydda vissa aspekter av mänskliga rättigheter - men enligt a European Court of Human Rights faktablad , för att göra det krävs att de deklarerar ett 'undantagstillstånd'.



Den säger att 'nationens liv' måste vara hotat.

Fru Mays löfte om att försvaga de mänskliga rättigheterna möttes av dånande applåder från anhängare.



Men nästan så snart hon slutade prata började många människor online märka vissa likheter med en viss försiktig populärkultur.

De flesta refererade samma sak ...

Och Star Wars är inte det enda dystopiska science fiction -folket som tar upp ...

Så hur skulle detta egentligen fungera?

(Bild: Getty)

Enligt Europakonventionens faktablad skulle den brittiska regeringen behöva förklara ett ”undantagstillstånd” för att dra sig tillbaka från vissa aspekter av mänskliga rättigheter.

Detta har nyligen gjorts av Frankrike, och tidigare av Storbritannien efter attackerna 9/11 2001 för att på obestämd tid kunna gripa terrormisstänkta i Belmarsh -fängelset.

Faktabladet säger: 'Rätten till undantag kan åberopas endast i krigstid eller annan allmän nödsituation som hotar nationens liv'

Och hindrar mänskliga rättigheter oss att bekämpa terrorism?

Inte i den utsträckning Theresa May påstår.

Labour Keir Starmer säger att hennes tal i går kväll var en distraktion.

Han sa: ”Det finns ingenting i lagen om mänskliga rättigheter som hindrar effektivt att hantera terrorism. Jag kan säga det med denna auktoritet. Jag var chef för åtal i fem år. Jag har arbetat mycket nära säkerhets- och underrättelsetjänsterna och vi har åtalat väldigt, mycket allvarliga kriminella och lagen om mänskliga rättigheter kom inte i vägen för det vi gjorde.

olivia attwood love island

Och det är värt att komma ihåg att Theresa May inte har ett bra rekord när det gäller att berätta sanningen om att mänskliga rättigheter kommer i vägen.

År 2011 gjorde hon det helt falska påståendet att Storbritannien hade förhindrats att utvisa en illegal invandrare för att han hade en husdjurskatt.

Se Även: