Gareth Thomas hotas av utpressare som ville avslöja hiv -diagnos

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Gareth Thomas hotades av sjuka utpressare när han försökte hålla sin hiv -diagnos hemlig för familj och vänner.



Rugbyhjälten avslöjar idag hur det tvingade honom att sprida nyheterna om sin sjukdom till sin mamma och pappa - det svåraste han säger att han någonsin har behövt göra.



Gareth berättar om hoten som satte honom på den mörkaste platsen någonsin när han avslöjar en annan mer glädjande hemlighet - att han nu är lyckligt gift med maken Stephen.



Den 45-åriga walisiska legenden säger: Jag har blivit hotad av människor som sa att de skulle ge bort min hemlighet. Det är sjukt och jag har gått igenom helvetet.

Jag blev utpressad och i mitt sinne trodde jag att du bara blir utpressad för något riktigt dåligt, vilket förvärrade känslan av skam.

Gareth Thomas och hans föräldrar Yvonne och Gareth



När någon annan vet en hemlighet så stor som att de kan bestämma din lycka eller sorg varje morgon och använda den som ett vapen mot dig och din familj.

miley cyrus x factor prestanda

Det satte mig på den mörkaste platsen någonsin. Jag kände att jag tappade kontrollen över mitt eget liv.



Gareth dolde inledningsvis den förödande diagnosen för sina kärleksfulla föräldrar Yvonne, 70, och Barry, 69, i åratal.

Men han bestämde sig slutligen för att berätta för dem och hans två äldre bröder Steven och Richard efter att ha fruktat att hans hemlighet skulle avslöjas.

När jag fick diagnosen bestämde jag mig direkt för att inte berätta för min familj. Jag ville skydda dem och jag ville inte klara dem genom smärtan, säger han.

Men då insåg jag att jag måste vara ärlig mot min familj och mina vänner - och långsamt, när jag började berätta för dem, gav det mig kraft.

Den walisiska rugbylegenden Gareth Thomas talar om att leva med hiv (Bild: Rowan Griffiths/Sunday NEWSAM)

Att berätta för mina föräldrar var ett av de svåraste samtalen jag någonsin har haft - för att jag skulle göra allt för att inte skada dem.

Yvonne, en pensionerad sjukhussekreterare och Barry, en tidigare brevbärare, kämpade inledningsvis för att förstå Gareths diagnos och lämnades rädda för det värsta efter att ha genomlevt AIDS -krisen på 1980 -talet.

Gareth säger: Jag kunde se att de var rädda för mig när jag först berättade det för dem.

Men jag förklarade allt för dem och sa till dem att jag inte dör, varför jag inte dör och att - på grund av medicinen jag tar - viruset inte kan överföras till någon annan.

De sa: 'Du är vår son och om du säger att du inte är sjuk och ditt liv inte är i fara är det tillräckligt bra för oss och vi kommer att stödja dig'.

Mina föräldrar och nära och kära mår bra av det.

Jag var orolig för hur det skulle påverka dem, men jag tror att jag ibland underskattar människor. De är fantastiska.

Prins William går på planen med den walisiska rugbyspelaren Gareth Thomas (Bild: WireImage)

Gareth säger att hans man Stephen, som hållits hemlig tills nu, inte har hiv.

sarahs lag uk lista

De bor tillsammans med Stefans 23-åriga dotter Anna i den walisiska staden Bridgend.

Paret, som träffades medan de båda hjälpte till i skolan med oroliga barn, gifte sig för nästan tre år sedan inför cirka 70 nära vänner och familj, inklusive Gareths nära vän ‘H’ från popbandet Steps.

Gareth - en vän till kungligheter som blev inbjuden till William och Kates bröllop - säger: Jag och Stephen har varit tillsammans fyra och ett halvt år och jag berättade om min diagnos tidigt i vårt förhållande.

Antalet personer som diagnostiserats har sjunkit

Antalet britter som diagnostiserats med hiv minskade igen förra året till 4 484 - från en topp på 7 982 år 2005.

Av de senaste drabbade var 1 908 homosexuella eller bisexuella män och 1 550 heterosexuella, inklusive kvinnor.

Ytterligare 94 personer smittades av viruset genom att injicera droger och 98 via andra exponeringar, inklusive överföring från mor till barn, hälsorelaterat arbete och blodprodukter.

Orsaken till de återstående diagnoserna är okänd.

Public Health England -statistiken visar att 96 142 människor får vård för hiv, en stor ökning från 65 249 år 2009.

Viruset har passerat mellan människor i årtionden men identifierades först på 1980 -talet.

De drabbade upplever en kort influensaliknande sjukdom då hiv försvagar immunförsvaret visar tecken på andra sjukdomar.

Dessa inkluderar viktminskning, nattliga svettningar, en ökning av munsårutbrott och svullna körtlar. Fram till början av 90 -talet fick de flesta människor med hiv senare diagnosen aids.

Tack vare modern antiretroviral behandling utvecklar väldigt få i Storbritannien allvarliga HIV-relaterade sjukdomar.

Förra året förekom 473 dödsfall bland hiv -drabbade.

'Stephen är från dalen och är inte van vid medieuppmärksamhet eller tanken på att ge intervjuer, men han älskar mig och stöder mig 100% i det jag gör.

phillipa coan jude lag

Jag var rädd för att berätta för honom, men jag minns att jag tänkte: 'Om du är den jag tror att du är, kommer det inte att vara ett problem'.

Och om det hade varit ett problem, då hade det inte varit rätt match ändå.

Gareth Thomas under sina dagar som expert (Bild: ITV)

Stephen hade en brist på kunskap om hiv vid den tiden, vilket var bra eftersom det innebar att han inte hade stigmatisering mot det som många människor har - och ingenting skrämmer honom.

Det finns så många falska missuppfattningar, föråldrade åsikter och felaktig information på internet om hiv.

Läkare säger alltid att inte googla ”vad händer om jag har hiv?” Medicinen jag använder nu gör att viruset inte kan överföras.

Läs mer

travare oberoende handlare van
Gareth Thomas
Gareth Thomas & apos; lever med HIV & apos; Thomas hotade med utpressning & apos; Moment Gareth Thomas kom ut till fru Thomas vände sig till Labour MP för att få stöd

Det finns ingen möjlighet att det överförs alls från någonting - blod, saliv eller sex. Folk kommer att säga, 'Du har hiv på grund av din livsstil'. Men de kommer också att ha diabetes eller högt blodtryck på grund av sin livsstil.

Jag har lärt mig att hantera min diagnos och jag säger alltid nu, 'jag lever med hiv'. Jag vet att jag har hiv, men hiv har inte mig. Det styr mig inte. Jag lever med det. Det är lättare för mig att säga det i den terminologin eftersom det gör det lättare för mig att acceptera.

Gareth Thomas i aktion för Wales (Bild: Getty)

Gareth Thomas i aktion för Wales rugby league -sida

Det gör en sådan skillnad. I vårt dagliga liv nämner jag och Stephen aldrig hiv nu eftersom det inte behövs. Det är under kontroll och Stephen och Anna vet båda vad de behöver veta.

Gareth gjorde rubriker runt om i världen när han kom ut medan han fortfarande var en professionell rugbyunionstjärna i december 2009.

År 2010 röstades han till en av de 101 mest inflytelserika homosexuella i Storbritannien och fick utmärkelsen Stonewalls Årets hjälte.

Han har sedan informerat en rad idrottsmän, från dykare Tom Daley till cricketspelaren Steven Davies, om vad de kan förvänta sig när de delar hemligheten med sin sexualitet.

Gareth Thomas

Gareth Thomas under hans rugbydagar i Wales (Bild: Getty)

Och han hoppas nu att han genom att avslöja att han är HIV -positiv kan åter inspirera andra.

Gareth tillägger: Jag kommer aldrig att vara stolt över att vara HIV -positiv, men jag accepterar det och jag är okej med det nu.

Jag kunde inte ens ha föreställt mig att göra det här för sex månader sedan, men jag är redo nu.

Jag hoppas att genom att berätta min historia kan jag hjälpa andra människor. Det är vad jag vill uppnå.

Se Även: