Max Verstappen överlever spinn för att vinna Ungerns GP eftersom stjärnan håller tillbaka Lewis Hamilton-laddningen

Formel 1

Ditt Horoskop För Imorgon

Mercedes ledde fler varv av Ungerns Grand Prix än resten av säsongen tillsammans – men det var en röd dag för Max Verstappen som startade 10:e men överlevde ett snurr för att säkra en av sina mest imponerande vinster för säsongen innan laddningen Lewis Hamilton .



En skur på sista varvet hotade att förstöra hans fest, men holländaren tippade runt banan för att ta den rutiga flaggan trots Hamiltons bästa insatser. Men det var fortfarande en fantastisk körning från den sjufaldige världsmästaren, som tog det snabbaste varvet efter att ha startat sjuan när han satt på stav. George Russell fick nöja sig med trean.



lee anderson fotbollsagent

Som för Ferrari , det var ännu en eländig dag då båda förarna inte lyckades utmana om pallen. Charles Leclerc Särskilt hade hans lopp förstörts av ytterligare en taktisk blunder, eftersom de bytte honom till hårda däck som han inte kunde få att fungera och det kostade honom en topp-tre-placering.



Russell höll ledningen efter de första kurvorna men var under intensiv press från Ferraris som hade skjutit upp sina däck väl. Hamilton och Verstappen fick också en bra start, då de tog två placeringar vardera på bara några sekunder.

Det var en mindre positiv situation för Alex Albon , som plockade upp skada i den tidiga närkampen som tvingade honom till pit på första varvet. Det innebar att han hamnade efter Pierre Gasly , som startade från pitlane efter AlphaTauri gjort osanktionerade ändringar i sin motor.

Efter en kort period med virtuell säkerhetsbil fick Russell ett hopp på Sainz och Leclerc bakom sig för att gå mer än två sekunder undan och hindra Ferraris från att dra nytta av DRS. Leaderboarden gav bra läsning för brittiska fans, med Russell, Norris och Hamilton alla i topp fem.



  Verstappen's win delighted his army of orange-clad fans in Budapest
Verstappens vinst gladde hans armé av orangeklädda fans i Budapest ( Bild: Getty Images)

När Mercedes-mannen tog sig förbi sin landsman, drog dock den lurande Verstappen fördel och halkade även in förbi Norris och in på femma, innan Sergio Perez också gick om. Han var fortfarande före de två Alperna dock med Fernando Alonso blev allt mer frustrerad när han kände att han var snabbare än lagkamraten Esteban Ocon före honom.

Norris kämpade uppenbarligen för tempot eftersom hans däck misslyckades och så han blev den förste att tävla efter nytt gummi. Samtidigt, längst fram, tappade Russell mark till de jagande Ferraris och så drog Silverpilarna in honom, och det visade sig vara ett bra samtal då Sainz kom tillbaka när han satte ett varv senare efter ett lite långsamt stopp.



bbc sökes ner under uppdateringar

Det var dock mindre goda nyheter för Mercedes med deras andra förare, eftersom de försenade att hämta Hamilton för hans eget däckbyte. Det innebar att Verstappen hade fyra varv av underskärning på nya däck och var flera sekunder före britten när han kom tillbaka ur depån.

Och när Leclerc äntligen drogs in var ledningen Russells igen. Men när Monegasquen dök upp var han före sin lagkamrat och upp till tvåa, vilket visade att överskärningar är lika kraftfulla som underskärningar när de är perfekt tajmade.

Längre bak, McLaren njöt av ett iögonfallande ögonblick när Ocon dök upp ur depån framför sin alpina lagkamrat Alonso. När de tjafsade om position, Daniel Ricciardo gick förbi dem båda och skrek 'låt oss jävla gå' över radion när han firade att gå förbi deras mittfältsrivaler.

När loppet kröp mot halvvägs slutförde Russell ett ganska dåligt varv som gjorde att den laddade Leclerc kunde röra sig inom en sekund. Med DRS nu tillgängligt för honom, var han nu i en utmärkt position att ta sig förbi Mercedesen och ta den direkta ledningen av loppet.

  Mercedes-paret Hamilton och Russell var återigen på pallen tillsammans
Mercedes-paret Hamilton och Russell var återigen på pallen tillsammans ( Bild: REUTERS)

Och det var vad han gjorde, efter några försök motverkat av britten. Så småningom kunde han flytta runt utsidan under inbromsning, snabbt flyttade sig mer än en sekund framåt och lämnade Russell orolig för att Sainz skulle stänga bakom sig.

När det började falla regndroppar på banan gick Alpins dag från dålig till värre. Teamchefen Otmar Szafnauer sa innan loppet att de siktade på pallen, men vid varv 34 låg Alonso bakom både Aston Martins när Lance Stroll och Sebastian Vettel utnyttjade deras kamp.

Leclerc såg ut att ha en utmärkt position för att fortsätta vinna loppet men tvingades avstå från position till Verstappen, eftersom han kämpade för att byta på sina hårda däck efter sitt andra stopp. Det gav holländaren ledningen kort, men sedan fick han en snurr på en lite fuktig del av banan för att ge positionen rakt tillbaka.

Men det dröjde inte länge förrän Red Bull-mannen var tillbaka framför eftersom Leclerc fortfarande kämpade med sina däck. Sainz och Hamilton var före honom på vägen, men de-facto ledningen av loppet var hans med de andra två som hade slutfört ett depåstopp färre.

Leclerc drogs så småningom in för en tredje gång för nya mjuka däck efter att ha blivit omkörd av Russell. I själva verket var det en annan Ferrari-strategiblunder som kostade monegaskerna chansen att vinna detta lopp.

Samtidigt var den snabbaste föraren på banan vid det här laget Hamilton, som var mer än en sekund ett varv snabbare än Sainz framför sig med båda på mjuka däck. Ett tag såg det ut som om han var tvungen att ta fart för att utmana Verstappen på slutet, men han hölls upp något av Ferrari-mannen och fick nöja sig med andraplatsen, före sin Mercedes-lagkamrat.

Fullständigt resultat från Ungerns Grand Prix 2022

  1. Max Verstappen – Red Bull
  2. Lewis Hamilton – Mercedes
  3. George Russell – Mercedes
  4. Carlos Sainz-Ferrari
  5. Sergio Pérez – Red Bull
  6. Charles Leclerc – Ferrari
  7. Lando Norris – McLaren
  8. Fernando Alonso – Alpint
  9. Esteban Ocon – Alpint
  10. Sebastian Vettel – Aston Martin
  11. Lance Stroll – Aston Martin
  12. Pierre Gasly – AlphaTauri
  13. Zhou Guanyu – Alfa Romeo
  14. Mick Schumacher-Haas
  15. Daniel Ricciardo – McLaren
  16. Kevin Magnussen – Haas
  17. Alexander Albon-Williams
  18. Nicholas Latifi – Williams
  19. Yuki Tsunoda – AlphaTauri

DNF: Valtteri Bottas

siffran 15 betyder

Se Även: