Till sist! 0800 nummer nu gratis från mobiler

Telefonräkning

Ditt Horoskop För Imorgon

Avgifterna för dina telefonsamtal ändras den 1 juli - här är vad du behöver veta



Den 1 juli trädde nya regler i kraft, vilket ändrade hur du debiteras för att ringa ett nummer som börjar med 08, 09 eller 118 från din mobil.



Samtal till 0800- och 0808 -nummer från fasta telefoner är redan gratis, men samtal från mobiler till dessa och andra nummer hade mycket varierande avgifter - inte mer. De är nu fria från alla telefoner.



vad hände med tim wonnacott

Men det är inte alla goda nyheter.

Avgifterna till 084, 087, 09 och 118 nummer ändras också - och i det här fallet är det bättre att vara försiktig, med nätoperatörer som får ladda vad de vill i många fall.

Seger - till en kostnad

I mer än ett decennium har kampanjer argumenterat för att dessa siffror borde ha tydligare priser. Varför? En del av pengarna går till personen du ringer och en del till telefonbolaget.



Dessa siffror används av TV -talangprogram som X Factor, reseföretag, leveransföretag och andra. Mer än 13 miljoner britter kallar dem varje år och spenderar i genomsnitt 132 pund vardera.

Men fram till nu har det varit omöjligt att säga hur mycket som går vart. Ännu värre, alla från råd till välgörenhetsorganisationer till husläkare har använt dem.



I andra fall har de inkluderats i samtalspaket, vilket betyder att personer som inte ringer numren faktiskt betalar de företag som andra ringer för deras räkning.

Men de nya reglerna innebär att din räkning för första gången visar skillnaden mellan det som går till det företag du ringer till och det som går till mobilleverantören.

”Många organisationer har slutat använda 084/087 -nummer - eftersom de inte kan motivera att debitera ringer - och de visste vad som skulle komma. Mycket av vår seger har redan setts, säger David Hickson från Fair Telecoms Campaign.

Hickson berättade för Spegel att till följd av dessa förändringar och kampanjen har nästan varje råd slutat använda 08 -nummer.

vad betyder 85
omröstning

Är den nya kallstrukturen bättre?

0+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JALÅT BLI

De nya avgifterna

För att klargöra vad förändringarna innebär och hur det kommer att påverka alla som ringer till dem, pratade NEWSAM Money med Richard Neudegg - telekomexpert på uSwitch.com . Detta är vad han sa till oss:

Vem påverkas

Denna skakning till telefonavgifter kommer att påverka alla som ringer 08, 09 eller 118 nummer från sin hemtelefon eller mobil - det är ungefär 28% av oss.

De goda nyheterna

Nummer som börjar 0800 och 0808 - som redan är gratis att ringa från fasta telefoner - kommer äntligen att vara fria från mobiler också.

De dåliga nyheterna

(Bild: Getty)

Det du verkligen behöver uppmärksamma är hur nummer som börjar 084, 087, 09 eller 118 kommer att debiteras. Avgiften delas nu upp i två delar: åtkomstavgiften som fastställs av ditt telefonnätverk och serviceavgiften som fastställs av företaget eller tjänsten du ringer till.

katie holmes och tom cruise

Teorin är att avgifterna kommer att vara mer transparenta än tidigare, men det betyder inte att de kommer att bli billigare.

Företag kan välja serviceavgift som är kopplad till deras nummer - upp till Ofcoms serviceavgiftsgräns på 13p per minut för 087 -nummer och 7p per minut för 084 -nummer.

Men de dåliga nyheterna är att det inte finns något tak för åtkomstavgiften. På fasta telefoner är åtkomstavgifterna mellan 5-11p. Men på mobiler varierar de mycket mellan nätverken. Till exempel har TalkTalk meddelat att dess åtkomstavgift är 20p per minut för sin mobila tjänst, medan EE: s är 44p. Vodafones är 23p men stiger till 45p från 10 augusti.

Vem tar betalt för vad

(Bild: Getty)

Här är en fullständig lista över vad det kommer att kosta från de olika nätverken:

Nya 08- och 09 -avgifter per nätverk (cent per minut)

Källa: uSwitch

kvinna med tredje bröst

Kom ihåg att det är innan du lägger till en serviceavgift för det nummer du vill ringa, vilket kan vara allt upp till 13p per minut för nummer som börjar med 087 [4].

Från och med 1 juli och framåt kommer du förmodligen att få ett sådant meddelande när företag hänvisar dig till dessa nummer: Samtal kostar XXp per minut plus telefonföretagets åtkomstavgift. Lägg ihop de två avgifterna för att räkna ut samtalets totalkostnad per minut.

Vad ska du göra?

(Bild: Getty)

  1. Vet vad du kommer att debiteras innan du ringer - se upp för serviceavgiften bredvid numret och lägg till det i nätverkets åtkomstavgift för att räkna ut kostnaden per minut. Om du inte känner till din åtkomstavgift, kontakta ditt mobiltelefonnätverk eller hemtelefonoperatören innan du ringer.

  2. På en mobil är skillnaden mellan vad nätverken tar betalt stor - dubbelt så mycket i vissa fall. Om du ringer dessa nummer ofta kan du behöva tänka på att byta till ett annat nätverk med en lägre åtkomstavgift.

  3. Du kan försöka hitta ett alternativt 01, 02, 03 nummer för företaget du vill ringa, eftersom dessa ingår i alla medföljande minuter du har. Det kan också finnas ett telefonnummer 080 som du kan ringa istället.

    pete burns dödsorsak
  4. Om du måste ringa 084, 087, 09 eller 118 är det nästan alltid billigare att använda din fasta telefon för att ringa dessa nummer, så det är väl värt att göra detta när du kan.

  5. Vissa mobiloperatörer, som Virgin Mobile, samlar faktiskt dyra icke-geografiska nummer i vissa mobiltaxor. Så kolla om du har några minuter inkluderade. Till exempel, betala månatliga mobilkunder på £ 18 per månad SIM Only eller Freestyle -tariffer får obegränsade inkluderande samtal till alla 08 -nummer.

Se Även: