Tjäna upp till 4,65 procent genom att låsa dina besparingar på lång sikt

Privatekonomi

Ditt Horoskop För Imorgon

Besparingar

De bästa räntorna är reserverade för långsiktiga sparare



En ny marknadsledande obligationer med fast ränta har lanserats, så det är en bra tid att granska det bästa sparobligationer på marknaden.



Det nya bandet är FirstSave ett års obligatorisk fast ränta (18: e utgåvan.) Den betalar 3,6% om året i ränta, vilket är en marknadsledande ränta som endast matchas av ettåriga obligationer från AA och Shawbrook Bank. Minsta insättning är £ 1000.



Med tanke på att du bara måste låsa in dina pengar i ett år, är det en ganska anständig ränta i den nuvarande miljön. När allt kommer omkring kan du få lite mer än 3% om du registrerar dig för en konventionell lätt tillgång konto.

Men du kan få bättre priser om du kan låsa dina pengar längre. Så låt oss titta på de bästa räntorna för tvååriga obligationer och längre:

konto



Termin

Ränta (AER)



Minsta insättning

Tillgång

maya jama denim jumpsuit

Spara först två års obligation

Två år

4,0%

£ 1000

Uppkopplad

Vanquis Bank Fast löptid

Tre år

4,15%

£ 1000

Uppkopplad

Halifax fyra års fast online-sparare

Fyra år

4,2%

£ 1000

Uppkopplad

Vanquis Bank Fast löptid

Fem år

4,65%

£ 1000

Uppkopplad

På många sätt är Vanquis femårskonto det mest attraktiva eftersom det betalar ut 4,65%. Jämfört med resten av marknaden är detta ett väldigt sexigt konto.

Fem år är dock lång tid och du kan inte vara säker på vad som kommer att hända med inflationen och basräntan under de kommande fem åren. Inflationen kan ha stigit till 7% till 2015 och basräntan kan ha hoppat till 5%. Om så var fallet skulle du förvänta dig att de högsta omedelbara åtkomstkontona skulle betala ungefär 7% och du skulle bli ganska trött på att dina besparingar bara tjänade 4,65%.

Å andra sidan, om inflationen har sjunkit till 2% till 2015 och basräntan fortfarande är 0,5%, skulle 4,65% packa ett kraftfullt slag och du skulle bli glad över din lycka!

Alternativt kan du spara till en fast ränta kontant ISA . Den stora fördelen med en kontant ISA är att du inte kommer att betala någon skatt på räntan du får, men kom ihåg att din kontant ISA -ersättning endast är 5 340 £ för året.

Den bästa femåriga fastränta ISA kommer från Kent Reliance Building Society och betalar 4,35% per år i ränta. Om du är en skattskyldig grundsats motsvarar det 5,43% på ett vanligt sparkonto. Med andra ord, om du tjänade 5,43% i ränta och sedan betalade 20% i skatt, skulle du sluta med 4,35%.

Om man tittar på dessa siffror är det klart att ISA -kontanter normalt är mer meningsfulla än konventionella sparkonton. Vi skulle säga att du bara bör överväga vanliga sparkonton om du vill spara mer än 5 350 £ eller om du vill göra stora investeringar på aktiemarknaden.

Om du öppnar en aktier och aktier ISA , och öppna inte en kontant ISA, du kan köpa aktier värda 10 680 £ över ett år och placera dem i den skattefria ISA-omslaget.

Men om du använder din kontant ISA -ersättning kan du bara investera 5 340 £ i aktier och aktier ISA för det året. Så om du vill investera 10 000 pund på aktiemarknaden borde du förmodligen inte öppna en kontant ISA. I så fall är Vanquis Bond din bästa insats för ditt långsiktiga kontantsparande.

Ett sista alternativ

Det finns ett sista alternativ som vi inte har nämnt hittills - sociala besparingar webbplatser. Det här är webbplatser som gör att du kan använda dina besparingar för att låna ut till privatpersoner eller företag via webben. Som ett resultat kan du stänga av den traditionella mellanhanden - en bank eller ett byggnadssamhälle.

De mest kända sociala utlåningssajterna är Soppa , FundingCircle och RateSetter .

vad hände med jedward

Med RateSetter kan du tjäna så mycket som 7% per år på ditt sparande om du är beredd att låna ut under en treårsperiod.

Så än en gång är det klart att om du kan tänka långsiktigt kan du få en bättre avkastning.

Se Även: