Coronavirus: Regeringen anklagas för att avstå från universella gratis skolmåltider för spädbarn

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

Inte alla spädbarnselever får gratis skolmåltider under avstängningen(Bild: hulldailymail WS)



Labour har varnat för att regeringen effektivt skrotar universella gratis skolmåltider för grundskoleelever under coronaviruset.



Skuggutbildningssekreterare Angela Rayner har skrivit till Gavin Williamson med oro för att den viktiga bestämmelsen kommer att bli ett postnummerlotteri.



I brevet sade hon: Det verkar som om regeringen har infört behovsprövning av barnfria skolmåltider och effektivt skrotat politiken för universella gratis skolmåltider.

jessica chapman och holly wells

Medan spädbarnsskolor är stängda är de inte skyldiga att tillhandahålla gratis måltider till alla elever, utan har istället blivit tillsagda att koncentrera sig på de mest behövande.

Angela Rayner är orolig för att utsatta barn kan missa (Bild: Jon Kent/Bristol Live)



Men Rayner är orolig för att några som behöver stödet kommer att falla igenom luckorna eftersom officiell vägledning överlåter till rektor att bestämma vem som ska dra nytta av det.

Det uppmanar också skolorna att koncentrera sina ansträngningar och resurser på dem som är berättigade till förmånerelaterade gratis skolmåltider.



Rayner är orolig för att riktlinjerna kommer att utesluta hundratusentals missgynnade barn.

Riktlinjerna väsentliga tappar åtagandet för universella gratis skolmåltider för 5-7-åringar.

anthony joshua tyson raseri

Den säger: 'Det finns inget krav på att fortsätta att tillhandahålla universella måltider för gratis barn till skolan till elever i receptionen, årskurs 1 eller år 2 som inte kan gå i skolan.'

Istället uppmanas skolorna att koncentrera sig på dem som är berättigade till förmånerelaterade gratis skolmåltider.

Rayner sa: Jag tror att det finns ett starkt argument för att upprätthålla universell försörjning på spädbarnsnivå, åtminstone genom att tillhandahålla kuponger.

Men om det finns ett behov av att rikta in sig kan det inte vara rätt att så många familjer som lider av fattigdom i arbetet utesluts.

Vissa skolor skickar paket (Bild: PA)

Jag uppmanar er som ett minimum att göra alla barn i familjer som får universalkrediter berättigade till gratis skolmåltider i alla skeden av skolan under den pågående krisen.

Skolor kommer att kunna fortsätta att tillhandahålla måltider för hämtning eller leverans själva, men om detta inte är möjligt kommer kupongsystemet att säkerställa att barn inte förlorar.

Familjer kommer att få antingen en elektronisk kupong eller ett presentkort värt £ 15, att spendera i stormarknader inklusive Sainsbury & apos; s, Asda, Tesco, Morrisons, Waitrose och M&S.

Läs mer

Coronavirus -regeringens åtgärder förklaras
Hur lockdown-lättnad & apos; färdplan & apos; ska titta Hur man testar sig och vilka som är kvalificerade Skolor att öppna igen på & apos; stegvis & apos; Vilka barn får skol- och måltidskuponger

Under pandemin kommer barn som är berättigade till kostnadsfria skolmåltider i England att kunna göra anspråk på shoppingkuponger varje vecka medan skolorna är stängda.

Rektorerna har varnat för att även med kuponger kommer vissa föräldrar att kämpa för att mata sina barn.

Men utbildningsdepartementet säger att kursen överstiger vad som normalt betalas till skolor för gratis skolmåltider.

En talesperson för utbildningsdepartementet sa: Vårt fokus ligger på att se till att de 1,3 miljoner missgynnade barn som normalt skulle få en kostnadsfri skolmåltid inte blir hungriga till följd av att de stannar hemma för att skydda NHS och rädda liv.

'Alla barn som fortfarande går i skolan - de av kritiska arbetare eller som klassas som sårbara - bör fortfarande få måltider om så önskas.

fåglar av en fjäder lesley

Skolor och lokala myndigheter vet vilka deras kvalificerade elever är. De bör fortsätta att acceptera ansökningar om gratis skolmåltid från familjer som kan bli berättigade till detta stöd på grund av förändrade omständigheter.

Se Även: