Kan jag ta tillbaka det? Julens returpolicy för de stora butikerna på gatan

Julklappar

Ditt Horoskop För Imorgon

Om du ändrar dig kan du få en återbetalning(Bild: Bloomberg)



Miljoner av oss får presenter som är - ahem - inte exakt rätt för oss varje år, men betyder det att vi kan ta tillbaka dem och vad är reglerna för avkastning?



kanal 4 miljoner pund sjunka

Den goda nyheten är att om en gåva är felaktig eller inte är ändamålsenlig, snarare än att säga - fel storlek eller helt enkelt hemsk, har du en automatisk rätt att returnera den.



Den bättre nyheten är att om den köptes online får du också en automatisk rätt att returnera den.

Med 2015 års konsumenträttighetslag är konsumenterna bättre skyddade än någonsin tidigare, men medvetenheten om de nya lagarna är låg, säger chefsombudsmannen Lewis Shand Smith.

Dina rättigheter förlängs när du köper en produkt online och du kan även returnera icke-defekta varor. Till exempel kan ditt beslut att köpa ha baserats på en kort beskrivning eller ett foto, så det du får kanske inte alltid är riktigt som du förväntat dig.



Enligt förordningarna om konsumentavtal har du rätt att returnera din beställning upp till 14 dagar från dagen.

Men i alla andra fall står du till pris av butikens returpolicy.



Återvändare

Shoppare tränger Oxford Street

Kanske ska du inte lämna tillbaka saker på annandag ... (Bild: Getty)

Butiker behöver inte erbjuda återbetalning för varor som har köpts i butik och inte är felaktiga, även om de flesta gör det.

Men i många fall kommer de att införa begränsningar - dessa löper från tidsgränser för när du kan lämna tillbaka dem och förbjuda returer dagarna efter jul för att erbjuda kuponger snarare än pengar och - i vissa fall - berätta för personen som köpte den du & apos; ve tog den tillbaka.

Återbetalningsrätt på high street

Marks och Spencer

M&S är mycket generösare än vissa andra high street -butiker (Bild: Getty)

FRÖKEN - Marks & Spencer säger att det kommer att erbjuda full återbetalning eller byte med kvitto till den 15 januari, utan bevis på köp kommer det bara att vara ett byte eller presentkort.

Debenhams - En 28-dagars returpolicy (35-dagar online) men Debenhams tar retur med presentkvitton fram till 28 januari. Utan köpbevis kommer det endast att bytas ut.

John Lewis - John Lewis accepterar returer inom 90 dagar efter köpet till jul, om inte produkten är defekt. Butiken kommer att ge dig en återbetalning om du har ett kvitto, om du inte har kvitto, beställningsform eller följesedel kan du få ett presentkort till värdet av produktens nuvarande försäljningspris.

Amazon : Varor som skickas av Amazon.co.uk från 1 november till 31 december kan returneras fram till 31 januari.

Stövlar : Boots har en 35-dagars returpolicy för återbetalning eller ersättning med inköpsbevis.

House of Fraser - House of Fraser erbjuder en 14-dagars återbetalning med inköpsbevis eller bytes- eller kreditnota för varor som köpts efter den 26 oktober, återvända och i perfekt skick fram till den 6 januari.

Selfridges - Det avancerade varuhuset erbjuder en 28-dagars återbetalning på varor med etiketter och etiketter som fortfarande är intakta med inköpsbevis. Utan detta är det bara en utbyte.

flod ö - Under julperioden har River Island förlängt sin returpolicy. Beställningar som görs veckan före jul kan returneras fram till 14 januari 2019.

Varor som returneras med posten senast 14 januari 2019 i återförsäljningsskick återbetalas helt.

Du kan också returnera varor till valfri butik. För varor som returneras efter en månad efter köpet och före den 14 januari 2019 kommer det att erbjuda ett byte eller ett återbetalningskort till värdet av de köpta varorna. Detta förutsätter att du har en fraktsedel att förvara med dig som inköpsbevis. Utan en fraktsedel kommer den endast att växlas till det aktuella försäljningspriset.

Shoppare går förbi en John Lewis -butik på Oxford Street

John Lewis är en annan av de bra killarna (Bild: Getty)

M och M Direct - För beställningar som gjorts den 1 oktober 2018 eller senare erbjuder M&M Direct en utökad julreturpolicy. Du har fram till den 20 januari 2019 på dig att returnera dina varor.

För beställningar som görs utanför denna tid eller där dess standardreturpolicy är längre har du 28 dagar på dig att returnera oönskade varor.

ASOS - Beställningar som lagts in i webbutiken från 1 november till 24 december kan returneras fram till 31 januari. Deras vanliga policy är att du kan returnera alla varor gratis inom 28 dagar efter mottagandet.

Nästa - Den vanliga returpolicyn för Next är 15 dagar men de har förlängt detta för julperioden. Du kan nu returnera varor fram till den 4 januari om det inte är julpynt och sedan har du 15 dagar från inköpsdatumet/ankomstdagen.

Ted Baker - För köp online mellan 1 november och 24 december kan du returnera dina varor från Ted Baker till och med 31 januari - men endast för ett presentkort eller växel. Du kan också returnera inköp som gjorts online till en fristående butik inom 14 dagar.

Nytt utseende - Alla julköp som gjorts mellan 28 oktober och julafton på New Look kan returneras fram till 31 januari med kvitto. Men som med sin vanliga policy - försäljningsartiklar kan endast bytas ut och inte återbetalas. Deras vanliga policy är att returnera varor med 28 dagars köp. På annandag jul kommer New Look inte att behandla några byten eller återbetalningar.

FootAsylum - Varor som köps mellan 28 oktober och julafton kan returneras fram till och med 12 januari. Inga returer kommer att behandlas mellan annandag jul och 28 december.

New Look kommer inte att acceptera returer på annandag jul (Bild: Getty)

H Samuel - Alla varor som köps mellan 29 oktober och julafton kan returneras för byte eller återbetalning fram till 26 januari.

HMV - Alla varor som köpts under november och december kan bytas fram till den 31 januari. Det finns vissa undantag för varor som inte kan bytas ut, till exempel spelkrediter och prenumerationer. I butiken kommer de att byta ut oönskade julklappar från den 26 december.

WHSmith - För köp som gjorts från och med den 1 november har WHSmith förlängt sin returpolicy till 30 dagar från jul - till 23 januari.

Spel - Så länge du har den ursprungliga fakturan och kredit- eller betalkortet som du använde för att göra köpet, har du fram till 31 januari full återbetalning på alla julklappar som köpts från 1 november och julafton.

The White Company - Returpolicyn för standarder har förlängts och returer för varor som köps mellan 1 november och 24 december kommer att förlängas till 31 januari.

En vara som mottogs som gåva kan returneras för ett byte eller presentkort men ett e -postmeddelande kommer att skickas till den som gjorde det ursprungliga köpet. Återbetalning kan endast göras till det ursprungliga kredit- eller betalkort som presenten köptes på.

The Watch Shop - Alla varor som beställs från 1 oktober gäller för full återbetalning fram till 31 januari.

Laura Ashley - Varor kan returneras inom 28 dagar efter mottagandet, men presentkvitton kan användas för att byta till den 13 januari.

Läs mer

prins phillip törnrosa
Konsumenträttigheter för julhandeln
Hur lång tid har du på återbetalning Paket saknas eller går sönder Dina rättigheter om ditt paket försvinner Julen returnerar policyer för större butiker

Se Även: