'Om jag ändrar mig har jag 28 dagar på mig att lämna tillbaka det' - 6 stora shoppingmyter debunkade

Konsumenträttigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Medan vissa återförsäljare kommer att återbetala dina pengar utan krångel, kan andra vara mindre kommande(Bild: Exklusiv kultur)



High street-kedjor skriker ofta om krångelfria returer, 28 dagars återbetalningspolicy och andra & apos; rättigheter & apos; som är listade på baksidan av kvitton, men enligt lagen behöver de inte lagligt ge dig dina pengar tillbaka om du har en förändring i hjärtat.



Det är såvida inte varan är felaktig - i så fall har du sex månader på dig att byta ut artikeln mot en fullt fungerande version istället.



Och det blir ännu mer förvirrande. Även om ovanstående kan gälla för köp i butik - är reglerna inte lika för dem som köper online. På webben har du faktiskt fler rättigheter än på high street.

Onlineköpare kvalificerar sig automatiskt för en 14-dagars återbetalning från den dag de mottar sina varor. Det betyder att om de ändrar sig kan de få tillbaka alla sina pengar - inga frågor ställs.

omröstning

Har du nekats någon återbetalning?

1000+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JaLåt bli

En annan vanlig missuppfattning är avsnitt 75. Denna regel säger att om du betalar med ett kreditkort och näringsidkaren går AWOL kan du istället kräva återbetalning från kortutgivaren. Men detta gäller bara för köp över £ 100 och under £ 30.000.



Alla transaktioner utanför dessa belopp kommer inte att omfattas av avsnitt 75.

Men det betyder inte att det inte finns regler som är till din fördel. Om du är ute efter en återbetalningsseger har vi sprungit några av de vanligaste myterna för att hjälpa dig att hålla koll på ditt spel nedan.



vad som hände på bbbots igår kväll

Kate Hobson, konsumentexpert på Citizens Advice, förklarar: 'Att få en återbetalning är inte alltid givet och det är viktigt att förstå dina rättigheter innan du köper.

'Du har rätt till antingen återbetalning, reparation eller ersättningsvara om något du köpt visar sig vara felaktigt, beroende på när det köptes.

'Om du ändrar dig kan du dock bara få återbetalning under vissa omständigheter - till exempel om du köpte den online och returnerade den inom 14 dagar. Vissa återförsäljare kommer att erbjuda dig en återbetalning eller kreditnota även när du inte är lagligt berättigad till en sådan, som en gest av välvilja.

1. 'Lagen säger att jag har 28 dagar för återbetalning'

Du har inte alltid 28 dagar på dig att ändra dig (Bild: Bloomberg)

Tyvärr är detta faktiskt en myt. Butiker är inte juridiskt skyldiga att ge dig återbetalning om inte varan är felaktig.

'Återförsäljare behöver inte erbjuda återbetalning om du ändrar dig om att vill ha en vara, men vissa tillåter antingen pengar eller kuponger tillbaka som en del av deras policy. Detta är ofta 28 dagar - eller förlängs till 31 januari över jul, förklarar Hobson. Du kan få reda på detta på baksidan av ditt kvitto eller genom att fråga en anställd på en filial.

burger king king box

Om varan är defekt gäller andra regler. Lagen säger att om du köper och föremål och upptäcker att det är felaktigt inom 30 dagar måste återförsäljaren ge dig full återbetalning.

Om varan köptes för mer än sex månader sedan kan du fortfarande begära reparation eller byte. Du får dock endast en delvis återbetalning för att återspegla den användning du har fått ut av varan fram till det datumet. Du måste också bevisa att du inte orsakade felet.

2. 'Jag får alltid återbetalning om jag använder mitt kreditkort'

Avsnitt 75 är särskilt användbart om återförsäljaren går sönder, slutar svara på samtal eller visar sig vara bedräglig (Bild: Getty)

Detta är osant. Avsnitt 75 - systemet som håller din kreditkortsutgivare till konto om en transaktion går fel - är endast giltig på transaktioner över £ 100 och under £ 30.000.

Det betyder att om du gör ett köp utanför dessa gränser kommer du inte att täckas - och kan fortfarande hamna ur fickan.

3. 'Du har inte lika många rättigheter online'

I motsats till vad du tror, ​​när du köper en vara online, i telefon eller via en postorder, har du faktiskt fler rättigheter än du har på high street.

nicki minaj och zac efron

Det beror på att lagen säger att du ska få se produkten - eller uppleva den - innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Onlineköp kommer hand i hand med en 14 -dagars & apos; avkylning & apos; period som stjärnor från den dag du får varan. Det finns några undantag, till exempel lättfördärvliga varor och skräddarsydda produkter, men reglerna gäller för abonnemang, till exempel mobiltelefonkontrakt och detaljhandelsvaror.

4. 'Mitt paket kom aldrig - det är brevbärarens fel'

Det har hänt de bästa av oss. Du beställer en vara online och väntar ivrigt på att den ska komma, bara för att den aldrig ska dyka upp.

I sådana situationer är det lätt att anta att brevbäraren har fel, men i verkligheten är det verkligen inte det.

Enligt lagen om konsumenträttigheter 2015, när du köper varor från en online -återförsäljare, är det deras ansvar att se till att varan kommer säkert och bra.

Det betyder att om varan försvinner - även under leveransen - är det återförsäljaren som bryter mot kontraktet - och därför deras ansvar att göra saker rätt, inte kuriren.

'Om din beställning inte levereras eller leveransföretaget har varit värdelöst måste du ta upp frågan med återförsäljaren snarare än leveransföretaget', förklarar James Walker, grundare av klagomålsservice Sortera ut .

'Återförsäljaren är ansvarig för paketet tills det levereras till dig, inte leveransföretaget.'

'När du lägger din beställning till någon som Argos eller Amazon godkänner du deras villkor - inte leveransföretagets.

Om du informeras om att varan är 'förlorad' måste återförsäljaren a) ordna om en ny leverans eller b) ge dig en fullständig återbetalning.

Här & apos; s vad ska du göra om ditt paket inte kommer .

5. 'Tågföretag kompenserar inte kontant'

Tågförseningar och avbokningar

Du behöver inte nöja dig med en mängd kuponger (Bild: Rex / Getty)

Vissa resebyråer kommer att försöka kompensera passagerare som har lidit på grund av deras busiga service med kuponger.

Men om du blir offer bör du vara medveten om att du har a) rätt till pengarna tillbaka och b) berättigad till ersättning vid särskilt störande förseningar.

Citizens Advice förklarar: ”Du kan få ersättning för förseningar enligt två system som har olika regler. Detaljer om systemet som tågbolaget tillhör kommer att finnas på deras webbplats.

rita ora up kjol

'Om företaget tillhör Delay Repay -systemet kan du kräva full kontant återbetalning för tåg som är över en timme försenade. Om tåget är mindre än en timme försent kan du också be om ersättning, oavsett orsaken.

'Om de inte tillhör systemet kan du fortfarande få ersättning enligt' National Rail Conditions of Transportation '. Men du kommer inte att kunna göra anspråk om företaget inte var fel, till exempel om det var dåligt väder och förseningen var mindre än en timme.

Kunder som är berättigade till ersättning kan begära det i form av banköverföring, check eller National Rail -kuponger.

6. 'Varan måste säljas till det annonserade priset'

Fyndjägare börjar shoppa på försäljning under julafton

Är återförsäljare lagligt skyldiga att debitera dig det annonserade priset? (Bild: Matthew Lloyd/Getty Images)

belgisk hälsominister

En utredning av Som? fann att över hälften av människorna tror att om en vara är felprissatt måste återförsäljaren sälja den till det belopp som visas.

Detta är dock inte fallet. Om du råkar upptäcka något som är felaktigt prissatt har du inte nödvändigtvis rätt att köpa det för det beloppet - eftersom det angivna priset är juridiskt definierat som en 'inbjudan att behandla' snarare än ett juridiskt bindande kontrakt.

Om du kommer till kassan och säljassistentens meddelanden har återförsäljaren inom sina rättigheter att vägra att sälja den till dig för det priset.

Detta är också fallet om du beställer en vara online och misstaget märks innan du har kontaktats av återförsäljaren för att bekräfta försäljningen.

Men om din försäljning har accepterats kan du vanligtvis insistera på att återförsäljaren säljer varorna till det pris till vilket de annonserades, eftersom du vid det tillfället har ingått ett köpekontrakt.

Läs mer

Konsumenträttigheter för julhandeln
Hur lång tid har du på återbetalning Paket saknas eller går sönder Dina rättigheter om ditt paket försvinner Julen returnerar policyer för större butiker

Se Även: