Banköverföringar förändras - nya regler mot bedrägerier måste du följa från och med den 30 juni

Banker

Ditt Horoskop För Imorgon

Barclays Banks hemsida visas på en datorskärm

Det skyddar dig också om du av misstag skickar pengar till fel bankkonto(Bild: Getty)



Sex stora banker är på väg att införa nya säkerhetsåtgärder för människor som överför kontanter till vänner, familj, företag och andra betalningsmottagare.



Barclays, HSBC och Lloyds är bland dem som snart kommer att utföra namnkontroller när de skickar pengar till tredjepartskonton.



Det nya systemet, kallat & bekräftelse av betalningsmottagare, introducerades första gången i oktober 2018 och kommer att bli lag den 30 juni.

ruth canavan dödsorsak

Det är en del av ansträngningarna att begränsa bedrägerier som kostar Storbritannien mer än 130 miljarder pund per år.

Just nu, för att göra en överföring, har du skickat över mottagarens kontonummer och sorteringskod. Du kan också skicka ett namn, även om bankerna inte behöver verifiera detta.



Det här kryphålet gör att bedragare kan posera som någon annan för att lura dig att skicka pengar till en bedragares konto.

Skyltar sitter utanför grenar

Det betyder att du kan kontrollera vem dina kontanter verkligen kommer till och stoppa betalningen om det behövs (Bild: Bloomberg via Getty Images)



Det betyder också att om du gör ett stavfel i kontonumret kan du enkelt skicka pengar till fel person.

Från och med den 30 juni kan du be din bank att utföra en namnkontroll innan du skickar ut några pengar.

De kommer att kunna kontrollera att namnet på kontot matchar namnet du skickar pengar till - och om det inte gör det kommer de att meddela dig.

Det betyder att du kan kontrollera vem dina kontanter verkligen kommer till och stoppa betalningen om det behövs.

Juni -reglerna gäller för snabbare betalningar och CHAPS. Bacs -betalningar, som ofta används av arbetsgivare för att betala personal, kommer att läggas till senare under året.

nationella lotteri resultat bonusboll

First Direct, Halifax, Lloyds och RBS (inklusive NatWest) har redan infört åtgärderna - medan Nationwide och Santander planerar att ha det på plats senast den 30 juni. TSB sa att det kommer att följa i oktober 2020.

Viktigare är att systemet endast fungerar om båda bankerna du arbetar med är registrerade. Det gäller endast för internationella betalningar.

Hur bekräftelse av betalningsmottagare kommer att fungera

Bedrägeri kostar den brittiska ekonomin mer än 130 miljarder pund per år (Bild: Getty Images)

fred sirieix nettovärde

När du överför pengar måste du ange betalningsmottagarens namn, deras sorteringskod, kontonummer och en betalningsreferens som standard. Deras namn måste vara exakt som det visas på kortet.

Du måste då ange vilken typ av konto du betalar - personligt eller företag.

Din bank kommer sedan att kontrollera posterna för betalningsmottagarens bank för att se om namnet stämmer.

När du har angett namnet, tillsammans med sorteringskoden och kontonumret, händer en av tre saker:

  • Om du använde rätt kontonamn får du en bekräftelse på att uppgifterna stämmer och kan fortsätta med betalningen
  • Om du använde ett liknande namn som kontoinnehavaren får du veta det faktiska namnet på kontoinnehavaren att kontrollera. Du kan uppdatera detaljerna och försöka igen, eller kontakta den avsedda mottagaren för att kontrollera detaljerna
  • Om du har angett fel namn för kontoinnehavaren får du veta att uppgifterna inte stämmer och rådas att kontakta personen eller organisationen du försöker betala

Om du gör en telefonbetalning får du veta om det är en matchning eller inte under samtalet. Online får du ett & apos; ja, match & apos; underrättelse.

Beslutet om du vill fortsätta eller inte är fortfarande ditt oavsett vad som händer - men riskerna klargörs om du väljer att gå vidare efter att ha fått en icke -match.

Se Även: