5 000 £ kuponger för att göra ditt hem grönare skrotat med bara fyra dagars varsel

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

Systemet gjorde det möjligt för husägare att kräva 5 000 £ kuponger för att göra sitt hem mer energieffektivt (filfoto)

Systemet gjorde det möjligt för husägare att kräva 5 000 £ kuponger för att göra sitt hem mer energieffektivt (filfoto)



Tory -ministrar har blivit tillrättavisade för att tyst skrota ett kupongprogram för människor i England att uppgradera sina hem.



Nya ansökningar om Green Homes Grant stängs klockan 17.00 den kommande onsdagen den 31 mars - bara fyra dagar efter ett regeringsmeddelande.



the walter mitty hunters club hq

Systemet gjorde det möjligt för husägare att kräva 5 000 £ kuponger för att göra deras hem mer energieffektivt-inklusive isolering, dragskydd, dubbelglas och dörrar.

Men det har drabbats av kontroverser efter att dess finansiering på 2 miljarder pund 2020/21 sänktes till 320 miljoner pund 2021/22.

Källor erkände att det hade varit leveransutmaningar med bidraget, inklusive att det hade varit svårare att installera ny isolering under Covid. Greenpeace har märkt hanteringen av bidraget shambolic.



När budgeten inte lovade att förlänga den tidigare denna månad, insisterade källor på att befintliga åtaganden inte hade tagits bort.

Men regeringen klargjorde i går kväll, delvis i ett pressmeddelande, att systemet kommer att stänga för nya aktörer den här veckan.



varför ställde peter kay in turnén

Pressmeddelandet hette entusiastiskt: 'Regeringen ökar energieffektivitetsutgifterna till 1,3 miljarder pund med extra finansiering för gröna hem.'

Regeringen klargjorde i går kväll, halvvägs ner i ett pressmeddelande, att systemet kommer att stänga för nya aktörer denna vecka

Regeringen klargjorde i går kväll, halvvägs ner i ett pressmeddelande, att systemet kommer att stänga för nya aktörer denna vecka (Bild: Getty)

Företagssekreterare Kwasi Kwarteng meddelade att ytterligare 300 miljoner pund kommer att investeras i energibesparande uppgraderingar för hem och koldioxidsvärme i England.

Men hans avdelning sa också att de gröna husen beviljar kupongprogram som lanserades förra året kommer att stänga på onsdag.

Miljöaktivister anklagade ministrarna för att ”gå åt fel håll” i klimatkrisen efter beslutet.

Greenpeace Storbritanniens klimatchef Kate Blagojevic sa: 'Green home -bidraget var regeringens flaggskeppsplan för att & bygga upp grönare & apos; men efter en shambolisk utrullning har den officiellt nu skrotats.

'Det största hålet i Englands energieffektivitet är privata hushåll och du kan inte öka & apos; situationen med en mindre pott pengar.

'Regeringen har helt klart fel att försöka utforma den som sådan.'

Företagssekreterare Kwasi Kwarteng begravde tillkännagivandet halvvägs i ett pressmeddelande

Företagssekreterare Kwasi Kwarteng begravde meddelandet halvvägs i ett pressmeddelande (Bild: Getty)

Emma Pinchbeck, verkställande direktören för branschrepresentanten Energy UK, sa att det hade varit 'verklig entusiasm' från allmänheten för programmet, men 'att skrota det innan det gick av marken kommer att undergräva förtroendet'.

'För det andra är 300 miljoner pund inte tillräckligt för att täppa till klyftan med regeringens eget netto -nollmål', tillade hon.

Labour anklagade regeringen för 'svindlande bristande förmåga'.

Skuggan för klimatförändringsminister Matthew Pennycook sa: 'Den finansiering som meddelades idag är inte ens i närheten av att stoppa investeringsgapet som skapades av regeringens beslut att skära mer än 1 miljard pund från sina gröna bostadsbidrag och sedan skrota det helt. '

prins Andrew sarah ferguson

Kwarteng hade hävdat att finansieringshöjningen kommer att innebära att fler hus i England kommer att kunna få 'vitala' bidrag genom lokala myndigheter för att utföra uppgraderingar.

Affärsavdelningen sa att tiotusentals hushåll kommer att dra nytta av energibesparande uppgraderingar och uppvärmning med låga koldioxidutsläpp genom systemet, och de nya medlen tar de totala utgifterna i år till 1,3 miljarder pund.

manchester united överföring rykten david villa

Men 2 miljarder pund av utgifter hade förväntats inom ramen för stödsystemet för gröna bostäder.

Förra veckan publicerade Commons Environmental Audit Committee en fördömande bedömning av programmet och sade att ministrarna 'avsevärt hade underskattat' kostnaden för att uppgradera energieffektiviteten i hemmet.

Den tvärpolitiska gruppen av parlamentsledamöter sa att ett 'misslyckat' genomförande av politiken hade varit 'inget annat än katastrofalt'.

Deras rapport sa att detta hade resulterat i en ”kronisk” brist på kompetens inom sektorn för ombyggnad av hemmet och lämnat regeringen en ”kolossal uppgift” om den ska uppnå sina ambitioner om klimatförändringar.

Regeringen hävdade i går kväll: ”Systemet var utformat för att ge ett kortsiktigt ekonomiskt lyft samtidigt som vi tacklar vårt bidrag till klimatförändringarna. Ansökningar som görs före slutet av mars kommer att respekteras och alla kuponger som redan utfärdats kan förlängas på begäran. '

Se Även: