David Villas inre berättelse på natten Barcelona 'generade' Man Utd

Fotboll

Ditt Horoskop För Imorgon

För tio år sedan till den dagen fotbollsvärlden blev fascinerad av utan tvekan den bästa lagprestationen som någonsin varit med om.



Under 90 hypnotiska minuter på en lugn vårkväll i nordvästra London slog Pep Guardiolas ikoniska Barcelona-sida sin absoluta topp för att slå Manchester United med 3-1 i Champions League-finalen på Wembley.



I verkligheten & apos; slå & apos; gör inte Barcas uppvisande rättvisa, med sådana som Lionel Messi, Andres Iniesta och Xavi när de är som allra bäst, dansar, slalom och överlämnar till underkastelse ett United XI själva packat med talang i världsklass.



Rio Ferdinand erkände att Barcelona gav dem 'en absolut lektion' och avslöjade senare att han berättade för Ryan Giggs och Paul Scholes att han kände sig 'generad' på heltid.

Barcelona firar med Champions League -pokalen (Bild: GETTY)

Och du visste att du hade bevittnat något speciellt när även den legendariska Sir Alex Ferguson, som hade sett allt vid den tiden, erkände: 'Under min tid som manager skulle jag säga att de är det bästa laget vi har mött. Ingen har gett oss en sådan gömning. '



En av de andra huvudpersonerna den natten var spanska stor David Villa, som gjorde segermålet med en vacker curling insats från strax utanför boxen på 69 minuter.

Och pratar uteslutande till Spegelfotboll , såg den nu pensionerade anfallaren tillbaka på en kväll som sannolikt aldrig kommer att glömmas.



'Det var en av de bästa kvällarna i min karriär', säger han. - Betydelsen av tävlingen, stadion och rivalen och fotbollsnivån som vi spelade den kvällen var stor.

'Och ​​personligen att få delta i vinsten genom att göra ett fint mål var fantastiskt.

'Jag säger alltid att det här är det bästa målet jag någonsin gjort på grund av spelets betydelse och skottets skönhet. Det var dröm ögonblicket.

United lämnades ödmjuka av Barcelonas glans

United lämnades ödmjuka av Barcelonas glans (Bild: Actionbilder)

När man tittar på matchen nu är det slående hur långt före alla Barcelona var, där varje spelare visste exakt vad deras roll var i Guardiolas revolutionära & ta bollen, passera bollen & apos; taktisk uppläggning.

Många har beskrivit det laget som den bästa klubben genom tiderna, och Villa tror att kvällen i Wembley var när de träffade sin topp.

'Det är mycket svårt att säga (om de var de största någonsin)', fortsätter han. Men vi var säkert en fantastisk grupp spelare som bildades till ett superteam under ledning av Guardiola. Så det var en perfekt kombination.

Wetherspoons steak club prislista 2018

Var Barcelonas lag 2010-11 det bästa någonsin? Kommentera nedan

Trots deras heroik den kvällen insisterar Villa på att de inte överdrev det under sina firanden och var mycket respektfulla för klädseln som de just hade utklassat.

'Det var en mycket glad kväll men inget galet. Klubben förberedde en trevlig fest och jag njöt av det med min fru, mina döttrar och mina föräldrar som hade rest till London.

'Jag kommer ihåg att Sir Alex Ferguson hade nämnt att jag var den enda signeringen som han ville göra året innan för United, så han var väldigt snäll mot mig och jag kände mig väldigt stolt över att det kom från en så viktig person.

David Villas överdådiga curling -insats var segermålet för Barcelona

David Villas överdådiga curling -insats var segermålet för Barcelona (Bild: Actionbilder)

'Jag håller fortfarande kontakten med de flesta i det laget. Vi kan inte träffas regelbundet på grund av våra olika rutiner men har fortfarande en bra relation.

'Och ​​det är samma sak med Pep, vi är verkligen glada varje gång vi träffas och minns dessa ögonblick.'

Men hur snabbt de mäktiga kan falla.

Snabbspolning framåt tio år och Barcelona är en oordningsklubb, som försvåras av ekonomiska problem och problem utanför planen och ser en miljon mil bort från den 2010-11-sidan.

Det finns bara tre åldrande överlevande från United -spelet kvar i klubben: Gerard Pique, Sergio Busquets och naturligtvis Lionel Messi.

Den sexfaldiga Ballon d & apos; -vinnaren var på sitt strålande bästa på Wembley och gjorde det andra målet med en långsträckt strejk förbi den förtvivlade Edwin van der Sar innan han förvirrade Patrice Evra med ett glittrande nedför högerkanten för att indirekt ställa upp Villans vinnare.

Argentinas framtid i Barca är fortfarande oklar, med drygt en månad kvar på sitt nuvarande kontrakt.

Lionel Messi var på toppen av sina krafter under spelet (Bild: GETTY)

Men Villa är övertygad om att hans tidigare lagkamrat kommer att avsluta sin karriär i Katalonien.

'Jag vet inte riktigt vad som kommer att hända, men jag hoppas att han kommer att stanna', säger han.

'Jag är säker på att presidenten Joan Laporta kommer att försöka behålla honom i klubben, och Leo älskar FC Barcelona och även staden, så jag känner att de i slutändan kommer till en överenskommelse.

'Det skulle vara en vacker historia om Messi kan avsluta sin karriär i Barcelona.'

När den här säsongens Champions League är avslutad i helgen kommer alla ögon att vända sig till euron, med Spanien - som Barcelona - inte riktigt den kraft de en gång var.

Trots det är Villa övertygad om att La Roja kan lägga till de tre titlar han hjälpte dem att erövra mellan 2008-12 - men tycker också att England är inne med ett härlighetsrop.

Villa hoppas att det kommer att bli mer ära för Spanien i sommar

Villa hoppas att det kommer att bli mer ära för Spanien i sommar (Bild: AFP/Getty Images)

- Spanien har ett fantastiskt lag med toppspelare och är alltid en kandidat för att vinna titeln.

'Men samtidigt vet vi alla hur svårt det är att vinna eftersom det finns mycket starka landslag som Frankrike, England och andra som också har en extraordinär nivå.'

En extraordinär nivå kanske, men en som sannolikt inte kommer att komma nära de höjder som Barcelona nådde den 28 maj 2011 när deras glans förändrade fotbollens ansikte för alltid.

Se Även: