Swallows and Amazons författare var en dubbelagent för den som blev kär i Trotskijs sekreterare och riskerade sitt liv för att rädda henne

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Arthur Ransome

Arthur Ransome riskerade allt för kärlek(Bild: Hugh Lupton)



Fakta är verkligen konstigare än fiktion i det hemliga livet för Arthur Ransome, en av Storbritanniens mest älskade författare till barnböcker.



För sina släktingar var Ransome den vänliga, tysta gubben vars mysiga, gyllene berättelser om plockiga barn skulle förtrolla generationer av läsare.



Charmen och tilltalet hos hans klassiker Swallows and Amazons från 1930 lyser fortfarande starkt nog för att inspirera en ny filmversion av Lake District -äventyret.

Men med tanke på vad Ransome hade varit med om var det knappt mirakulöst att han överlevde för att skriva någon av sina 13 barnböcker.

Han var en dubbelagent under den ryska revolutionen, förälskade sig i kommunistledaren Leon Trotskijs sekreterare och använde hans förstånd för att trotsa viss död för att hjälpa henne att fly från landet. Han åt också te med Trotskij och tog sig an den första sovjetiska ledaren Vladimir Lenin i schack.



Barn som seglar på sjön

En scen från de nya Swallows and Amazons -filmerna

De oroliga Walker- och Blackett -barnen från Swallows and Amazons skulle ha varit stolta över hans list och uppfinningsrikedom.



Ransomes stora brorson Hugh Lupton minns när han var barn på semestern med författaren och blev förvånad när han upptäckte sanningen om den dåliga svaga gubben.

Han sa: När jag besökte honom som pojke på 50 -talet och tidigt 60 -tal i hans stuga i Lake District skulle vi ta te i trädgården och han skulle sitta i en solstol, en lugn närvaro med ett glänsande skalligt huvud och snö vit mustasch. Men hans fru Evgenia hade en rolig accent. Och de hade en rysk samovar för att värma vatten.

Ransome och hans roman var typiskt engelska, men dessa ledtrådar pekade på ett utomordentligt färgstarkt förflutet.

Hugh, nu 64, sa: Farbror Arthur slutade arbeta i Ryssland för MI6, blev vän med Trotskij och Lenin, som han spelade schack med, och blev kär i Trotskijs sekreterare Evgenia Shelepina.

Leon Trotskij Rysk ledare talar till en röd samling 1919

Leon Trotskij Rysk ledare talar vid en röd samling 1919 (Bild: NEWSAMpix)

Han sa att Ransome förklädde sig i en gammal kejserlig pälsrock och Evgenia bar en bondes halsduk och kjol för att fly Ryssland när inbördeskriget efter revolutionen utbröt.

Hugh säger: Möjligen okänt för Ransome smugglade hon ut en miljon rubel diamanter i sina underkläder för att sälja till bolsjevikiska sympatisörer i väst! De hade troligen konfiskerats från aristokratin.

Deras flykt var som en av de ryska folksagorna som farbror Arthur älskade, flydde från staden, sov i utbrända lador och undvegen döden. Han räddade kvinnan han älskade.

'Och ​​hela tiden bar han en sten i fickan från Peel Island, i Coniston Water i Lake District, inspirationen till Wild Cat Island i Swallows and Amazons, som en talisman, en lycklig charm.

Det fick dem äntligen hem - och när han skilde sig från sin första fru gifte han sig med Evgenia.

Ransome var fortfarande lyckligt gift med sin bolsjevikiska brud när han dog 1967, 83 år gammal. Det var 37 år efter att Svalor och Amazoner, inspirerade av ett soligt sommarlov i sjöarna med sin väns barn, Altounyans, dök upp.

Evgenia

Evgenia, kvinnan Arhtur riskerade allt för (Bild: Hugh Lupton)

bästa hårblekning Storbritannien

Ransomes egna äventyr berörs i den nya filmen, med Kelly Macdonald, Rafe Spall och Harry Enfield i huvudrollerna, med introduktion av ryska spioner till sjöarna. Även om detta har orsakat kontroverser bland diehard Ransome -fans.

År 1913 bestämde sig då far till en Ransome, journalist och författare i ett misslyckat äktenskap med första fru Ivy Walker, att göra sin första resa till Ryssland.

Han skulle stanna där av och på tills han slutligen flydde. Det var ett ganska olyckligt första äktenskap, förklarar Hugh, vars mormor, Joyce, var Ransomes syster.

Han hade stött på en bok med ryska sagor och slogs av berättelserna. Hans idé var att gå igenom och lära sig ryska och samla in folksagor och berätta om dem på engelska.

Hugh Lupton

Hugh Lupton har avslöjat sin släktings fascinerande historia (Bild: )

Ransome, som bodde i St Petersberg, uppfyllde sin dröm och skrev Old Peters's Russian Tales. Men han lämnade hem nyhetsrapporter om den allt mer flyktiga politiska situationen.

Han besökte östfronten några gånger och fick sakta tedricka med ett antal högt uppsatta bolsjeviker, till och med dela en lägenhet med Karl Radek, som skulle bli Kominterns chefspropagandist. Han spelade schack med Lenin, säger Hugh.

Även om Ransome senare bekräftade att hans enda politik var fiske, förklarar Hugh, blev han den brittiska journalisten som var mest sympatisk för bolsjevikernas sak.

Lenin trodde att den älskvärda författaren var till nytta för honom när han kom med information från väst. Men mer än så verkar det som att han faktiskt gillade honom också.

Roland Chambers, som undersökte Ransomes tid i Ryssland i sin biografi The Last Englishman: The Double Life Arthur Ransome, fick tillgång till KGB -arkiv och upptäckte att författaren definitivt arbetade för de bolsjevikiska hemliga underrättelsetjänsterna.

Han säger att han och Lenin verkligen kom överens: Lenin pratade om 'användbara idioter', västerlänningar som kan användas. Men jag tror att Lenin verkligen respekterade Ransome.

vänster till höger Nancy Lupton och Hugh Lupton. Ön strax bakom Hughs huvud är Peel Island som blev Wildcat Island i böckerna

Nancy och Hugh Lupton roddade på sjön som inspirerade boken (Bild: Hugh Lupton)

Chambers gjorde också en annan upptäckt i tidigare klassificerade brittiska arkiv som samtidigt var Ransome också anställd av MI6 från 1918, som var misstänksamma över tiden han tillbringade i Ryssland och ville använda honom för att öka sin egen intelligens.

Det rapporteras att Evgenia i hemlighet gav honom tillgång till viktiga dokument.

Men Chambers är övertygad om att Ransome gjorde allt för sina egna intressen snarare än för någon särskild politisk passion. Och inte bara hans egen, utan den av kvinnan han hade blivit kär i.

Vladimir Ulyanov Lenin ryska revolutionens ledare till ett möte i Moskva, Ryssland.

Lenin respekterade verkligen Ransome (Bild: Getty)

I slutändan ledde hans behov av att skydda Evgenia honom att riskera allt.

År 1919 var hennes liv i fara under inbördeskriget mellan bolsjevikerna och den antikommunistiska vita armén.

Hon tog steget och flydde med författaren. Man tror att hon senare tog de smugglade diamanterna till Paris för att finansiera ett nytt politiskt parti som engagerade sig för att sprida kommunismen.

Hugh säger: Det var den mest extraordinära resan. De klev på ett tåg i Moskva men kom bara så långt eftersom järnvägsspåren hade sprängts sönder. Så då hyrde de en häst och vagn och en pojke för att leda den.

Han säger att de undvek fångst och död tre gånger. Första gången när Evgenia gav en änka en vattenkokare så att kvinnans söner inte skulle lämna in dem.

Hugh säger: Änkan var så glad att hon skickade iväg sina söner och det räddade deras liv. Sedan skickade hon iväg paret med en bit ost.

Senare drog Ransome rang på ett gäng bondesoldater som hade konfronterat dem. Hugh säger: Ransome, med vetskap om att han bar en kejserlig päls och pälsmössa buldrade: 'Har du en officer med dig? Vart ska du?'

Hugh säger: När de berättade för honom sa han ”När du kommer dit berätta för mig att jag kommer!” De blev så förvånade att de hälsade på honom och galopperade av. När de kom till byn stod det militära köer som väntade på dem och de erbjöds logi.

Amazons and Swallows bokomslag

Amazons and Swallows bokomslag

Slutligen var det Ransomes kärlek till schack som räddade deras liv. De stötte på en vit arméavdelning i Estland, som skulle ha skjutit dem - om officeraren inte kände igen Ransome.

Det visade sig att de en gång hade spelat schack, skrattar Hugh. Ransome hade vunnit och befälet hade lagt ut brädet för ytterligare ett spel och sedan blivit avbokad. När han såg Ransome var det enda han tänkte på att avsluta spelet, så han piskade ut ett bräde och de spelade där och då - och Ransome lät honom vinna.

Han var så glad att han gav paret de papper de behövde för att få dem säkert till Östersjön.

Tillbaka i Storbritannien skilde Ransome sig från sin första fru och gifte sig med Evgenia 1924.

De bosatte sig i Lake District och talade aldrig om sitt förflutna.

Hugh, också en författare, säger: Jag blev tillsagd att aldrig nämna Ryssland. Jag tror att Evgenia var orolig om det släppte ut att hon bodde i England att hennes familj i Ryssland kan vara i fara.

Ransome var mer än nöjd med att stanna kvar på den plats som hans lyckliga sten hade kommit ifrån, tillsammans med sina ställ med rör och fiskespön. Hugh säger: Han hade alltid en dragning tillbaka till Lake District. Det var där hans hjärta var.

  • Swallows and Amazons är på bio. The Last Englishman: The Double Life of Arthur Ransome publiceras av Faber

Se Även: