Vad handlar Little Boy Blue om? Vad hände egentligen med Rhys Jones och hans mördare

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Det chockerande mordet på den 11-åriga skolpojken Rhys Jones i Croxteth, Liverpool 2007, har återberättats i tv-drama Little Boy Blue i fyra delar.



Med huvudrollen Taboo och This Is England -skådespelaren Stephen Graham som detektiven som leder utredningen, berättar programmet bakom Rhys mord och hur de ansvariga ställts inför rätta.



Den undersöker också den tragiska prövning som Rhys föräldrar, Melanie och Steve, fick utstå och hur mordet påverkade hela staden.



Melanie och Steve gav sitt stöd till serien, som filmades för ITV på plats i Liverpool och North West, och regisserades av Paul Whittington, som stod bakom BBC: s senaste The Moorside, baserat på bortförandet av Shannon Matthews.

Visades första gången på ITV i maj 2017 och visas nu i Australien.

Skådespelaren Sonny Beyga spelar Rhys Jones i Little Boy Blue (Bild: Stuart Wood)



Rhys Jones var 11 år gammal när han sköts (Bild: PA)

Vad var den verkliga historien bakom Little Boy Blue?

Rhys Jones gick hem från fotbollsträning på Fir Tree Boys Football Club när han sköts när han gick genom en parkeringsplats vid Fir Tree -puben i Croxeth den 22 augusti 2007 runt 19.30.



Han var bara några hundra meter från sitt hem.

Han dödades av en beväpnad man på en BMX -cykel som avlossade tre skott över parkeringen som en del av ett gräsmatta. det första skottet missade Rhys, men det andra slog honom i ryggen.

Hans mamma kallades till platsen men när hon kom var Rhys medvetslös och låg döende i hennes famn.

Melanie berättade för The NEWSAM 2013: 'Rhys var platt på ryggen, med öppna ögon. Det var blod överallt. Till och med hälla från hans mun. Det var fruktansvärt.

Jag trodde att han redan var borta. Jag föll till marken och lyfte försiktigt upp hans huvud och strök hans ansikte.

'Jag sa:' Stanna hos mig, älskling, du kommer att bli bra. & Apos; Jag knäböjde över honom och bad honom att hålla på. Han var livlös, slapp.

Hans ansikte var tomt och hans vackra blå ögon var vidöppna och tittade på mig men det var ingenting där.

Rhys fördes till det närliggande Alder Hey Children's Hospital med allvarliga skottskador och senare uttalades död.

En scen från Little Boy Blue som visar poliser som söker i området (Bild: Stuart Wood)

Real Merseyside Police Officers gör en fingertoppssökning i Liverpool i augusti 2007 (Bild: PA)

-framsidan från 24 augusti 2007

På den tiden kallade Merseyside -överkonstabel Simon Byrne det för ett fruktansvärt brott, ganska meningslöst och sa: Du kan bara föreställa dig hjärtvärden i familjen som har slits sönder.

Lokalrådet Rose Bailey tillade: Det skickar chockvågor genom Croxteth -samhället och det måste verkligen vara förödande.

khabib fight time uk

'Att tro att din unge son är ute och spelar fotboll och sedan ringa för att säga att han har blivit skjuten, jag vet verkligen inte som förälder hur du skulle hantera det.

Hundratals människor deltog i Rhys begravning, inklusive spelare och tjänstemän från hans älskade Everton Football Club, i Liverpools anglikanska katedral, där hans kista kom till Everton-teman Z-Cars.

Evertons försvarare Alan Stubbs läste meditationen Walking With Grief, medan Rhys föräldrar bad folk att bära ljusa färger och fotbollströjor för att fira sin sons liv.

Läs mer

Little Boy Blue berättar om Rhys Jones -mordet
Little Boy Blue - Allt du behöver veta Vad hände med Rhys Jones? Sean Mercer och hans Croxteth Crew nu RIKTIGA ansikten på Little Boy Blue -gjutningen

Rhys på en familjesemester i en polisutdelning

Rhys var ett oskyldigt offer (Bild: PA)

Blomsterhyllningar lagdes vid Dixie Dean -statyn utanför Evertons fotbollsplan Rhys i augusti 2007 (Bild: PA)

Rhys farbror Neil Jones läste upp en gripande dikt skriven av pappa Stephen:

Glittrande ögon och fräckt ansikte, ängels gloria på sin plats.

Du för mig är hela min värld, insvept speciellt i ett ord.

Ut i problem i slagsmål, i många sömnlösa nätter.

Din är den röst jag alltid hört, insvept speciell i ett ord.

Många timmar fnissande kul, du är verkligen en underbar son

Flyger fritt som en fågel, insvept speciellt i ett ord

Inslagen speciell i ett ord, alla speciella tider vi delade

Och du sover nu i fred, insvept i ett ord, Rhys.

Hela nationen sörjde Rhys & apos; död

Skådespelaren Sonny Beyga med Sinead Keenan i Little Boy Blue (Bild: Stuart Wood)

Sökandet efter Rhys & apos; mördare och få rättvisa för honom

Det meningslösa dödandet av en ung pojke som gick oskyldigt hem chockade nationen.

Det kom i en tid då Storbritanniens växande vapenkultur gjorde rubriker, med många som uttryckte sin förhoppning att vapenmannen skulle identifieras och ställas inför rätta.

Mer än 300 poliser och brottsspecialister arbetade med utredningen.

Dagen efter Rhys död höll hans föräldrar en känslomässig presskonferens och uppmanade vittnen eller personer med information att komma fram.

I september visades en rekonstruktion på BBC: s Crimewatch.

Rhys & apos; föräldrar under en presskonferens vid Merseyside polisens högkvarter (Bild: PA)

This Is England -stjärnan Stephen Graham som Det. Dave Kelly (Bild: Stuart Wood)

En scen från Little Boy Blue som hyllar fotbollsfan Rhys

Året därpå, åtta månader efter mordet, arresterade och anklagade polisen Sean Mercer för Rhys & apos; mord, och fem av hans andra Croxteth Crew -gängmedlemmar med att hjälpa en gärningsmann.

Mercer, som var bara 16 år när Rhys dog, förnekade att han var skytten, men i december 2008, efter en tio veckors rättegång, blev han skyldig av ett enhälligt jurybedömning.

Bara dagar efter Rhys & apos; mord, hade Mercer namn kopplats till hans död, med graffiti skrivet på Croxteths väggar som identifierade honom som mördaren. Anonyma samtal till polisen utsåg också Mercer till huvudmisstänkt - men polisen behövde bevis för att kunna fortsätta en utredning.

Det Supt Dave Kelly berättade Liverpool Echo : Mycket tidigt fanns det en förväntan om att vi skulle gripa och anklaga honom direkt. Men det var uppenbarligen inte fallet.

Det var viktigt att vi samlade in de bevis som behövs inte bara för att åtala honom utan för att få ett framgångsrikt åtal.

Polisen tog åtta månader på sig att bygga upp sitt ärende innan Mercer greps.

Melanie och Stephen Jones pratar med pressen utanför Liverpool Crown Court efter att Sean Mercer, 18, dömdes för mordet på deras 11-åriga son Rhys

Sean Mercer

Sean Mercer befanns skyldig till Rhys & apos; mörda (Bild: PA)

Domstolen hörde att Mercer var en ledande medlem i Croxteth Crew -gänget, som bråkade med Strandgänget baserat på det närliggande Norris Green -boendet.

Han hade gått till Fir Tree Pub eftersom han hade fått höra att gängrivaler var där; han hade öppnat eld med en .455 Smith & Weston -revolver mot två pojkar på cyklar tvärs över parkeringen. De försökte cykla iväg men Mercer spårade dem med pistolen.

Rhys var tragiskt i eldlinjen och slog med en kula.

Mercer - som vägrade att inta vittnesstället under sin rättegång - dömdes för mord och fängslades på livstid. Han beordrades att tjäna minst 22 år.

Sex andra män mellan 16 och 26 år dömdes för att ha hjälpt en gärningsmann genom att hjälpa Mercer att undvika att bli fångad av polisen.

James Yates, 20, Gary Kays, 26, och Melvin Coy, 25, fängslades i sju år, medan Dean Kelly, 17, fick fyra års straff och Nathan Quinn två år.

Quinns straff lades till ett femårigt straff som han redan avtjänat för ett tidigare vapenrelaterat brott. Pojke M, 16, fick en tvåårig tillsyn och fyra månaders utegångsförbud.

Rhys Jones (PA)

Rhys & apos; föräldrar säger att han alltid kommer att vara 11 år för dem

Stephen Graham som Det Kelly i en stillbild från Little Boy Blue (Bild: ITV)

Domaren Herr Rättvisa Irwin sa till Mercer: i rätten 'Detta brott uppstod från den dumma, brutala gängkonflikten som har drabbat denna del av Liverpool. Du fastnade för det i ung ålder men det är klart att du gloried i det.

”Det är fel att låta någon förhärliga eller romantisera den här typen av gängkonflikter. Ni är inte soldater. Du har ingen disciplin, ingen utbildning, ingen ära. '

'Du tvingar inte respekt', tillade rättegångsdomaren. 'Du kanske tror att du gör det, för du kan inte se skillnad mellan respekt och rädsla. Ni är själviska, ytliga kriminella, bara anmärkningsvärda av den fara ni utgör för andra. '

Rättvisa Irwin stämplade också Mercer som en 'fegis' för att han inte erkände sitt engagemang i mordet och istället tvingade 'vittnen och Rhys Jones familj att gå igenom en två månaders rättegång.'

Utanför domstolen, Rhys & apos; pappa Steve tackade Liverpool för deras vänlighet och tillade: 'För oss som familj idag är inte det sista kapitlet i tragedin. Men nu kan vi åtminstone börja utmaningen att bygga om våra liv. '

I en separat rättegång fängslades Mercer & s mamma Janette Mercer i tre år 2009 efter att hon erkände sig skyldig till att ha förvrängt rättvisan genom att ljuga för polisen för att skydda sin son; domstolen hörde att hon stödde Mercer när han berättade för polisen att han inte ägde silvercykeln som användes vid mordet.

Melanie och Stephen Jones, föräldrar till den mördade skolpojken Rhys Jones

Rhys & apos; föräldrar öppnade ett gemenskapscenter i sin sons minne (Bild: Julian Hamilton /)

Framtiden

Rhys & apos; föräldrar inrättade Rhys Jones Community Center i Croxteth till deras sons ära, ett komplex som är värd för fotbollsträning, barnfester och ungdomsklubbar.

Båda har erkänt att det är svårt att föreställa sig hur Rhys skulle se ut nu som vuxen och han kommer för alltid att vara deras 11 -åriga son.

Vi kämpar fortfarande som en familj. Det är väldigt svårt att inte föreställa sig hur han skulle ha varit, det är själsförstörande, säger Melanie Liverpool Echo under 2014.

Jag tänker på hur han var, han kommer alltid att vara 11 år.

Se Även: