Vad händer om du överför pengar till fel bankkonto? Hur du KAN få tillbaka det

Banker

Ditt Horoskop För Imorgon

Nej nej nej nej nej nej nej! Vad du kan göra om du trycker på skicka efter att ha fått ett banköverföringsnummer fel(Bild: Getty)



Med fler och fler människor banker på sina mobiler och surfplattor medan de är ute och går, det finns en ökad risk att knacka i fel siffror när man försöker överföra pengar online.



Men om du gör ett misstag på någon enhet och av misstag skickar en betalning till fel mottagare eller konto, hur lätt är det att få tillbaka dina pengar?



Felaktig betalning

(Bild: Getty)

Felaktiga betalningar är ett vanligt misstag och uppstår ofta när människor får bara en siffra fel.

I de allvarligaste fallen kan du skicka tusentals pund till någon du inte ville.



Det tråkiga faktum är att det är alldeles för enkelt att ange en fel siffra när man gör en banköverföring online, säger David Black, penningexpert på DJB Research. Elektroniska betalningar med 'snabbare betalningar' innebär att medel överförs mycket snabbt. Som ett resultat finns det ingen möjlighet att stoppa betalningen.

Kan banken hjälpa mig?

Om du har gjort ett fel kan du anta att problemet kan lösas med ett snabbt samtal till din bank, men processen är inte riktigt så enkel.



Konsumenter tror ofta att det är ett enkelt fall att meddela sin bank om felet och att banken rättar till situationen direkt, säger Damien Fahy, finansexpert från Moneytothemasses.com.

Men om du tänker så får du en chock. Det finns ingen automatisk process för att omedelbart återföra betalningar.
Dessutom finns det ingen garanti när - eller om - du får pengarna tillbaka.

Snabbare betalningar kan inte återkallas när de skickats, sa en taleskvinna för Santander. Om medel krediteras ett annat konto måste kontoinnehavarens myndighet erhållas för att dessa ska kunna frigöras.

omröstning

Är du orolig för att skicka pengar till fel ställe av misstag?

2000+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JALÅT BLI

Stängda och vilande konton

Utsikterna är något mer positiva om du av misstag skickar pengar till ett konto som visar sig vara vilande eller stängt.

Det bästa fallet är att de felaktiga siffrorna inte korrelerar till ett verkligt konto, sa Black. I den här situationen bör betalningen studsa tillbaka till dig eller kommer vanligtvis att returneras till dig av din bank.

Som sagt, gamla banknummer återvinns ofta och ges till nya kunder, så du kanske inte har så tur trots allt om kontot visar sig vara aktivt igen.

Ny branschkod har införts

Bankerna håller dig säker (r)

Även om detta kan göra det dyster läsning, är den goda nyheten att det har blivit mycket bättre sedan nya frivilliga riktlinjer utfärdades av betalningsrådet i maj förra året.

Denna kod för bästa praxis syftar till att standardisera hur frågan om en felriktad betalning löses.

De flesta high street banker och byggföreningar har registrerat sig, inklusive NatWest, Nationwide, RBS, Santander, TSB, Lloyds, HSBC, Barclays och Co-op, säger Fahy.

Banker och byggföreningar som har gjort det måste nu börja agera för kundens räkning inom två arbetsdagar efter att de har klagat.

Om allt går bra bör du få tillbaka dina pengar snabbt - och särskilt om det mottagande kontot är hos samma bank, sa Fahy. Den enda lilla stickpunkten är att denna kod är frivillig.

(Vissa) banker gör sitt

Ekonomisk rådgivning

Alla banker är inte helt onda (Bild: Getty)

Vissa banker går ännu längre för att försöka få tillbaka pengar för kunder som av misstag skickar pengar till fel mottagare.

Om en kund kontaktar oss i filial eller via telefon tar vi bort all information vi behöver för att försöka lösa problemet, säger Paul Horlock, betalningschef på Nationwide. Detta skickas sedan vidare till ett dedikerat team som sedan kommer att ha kontakt med den mottagande banken för att hjälpa kunden att ta tillbaka sina pengar.

En taleskvinna från Santander tillade: När vi får veta om en felaktig betalning till ett Santander-konto kommer vi att stänga in pengarna, så länge de fortfarande finns på ett tredjepartskonto för att skydda dem från att användas. Vi kommer då att ta kontakt med den mottagande kunden.

Problem kan fortfarande uppstå

En kvinna med huvudet i händerna

Men jag gjorde allt rätt! (Bild: PA)

Även om sådana rörelser är positiva, finns det fortfarande inga garantier för att du får tillbaka dina pengar.

Om mottagaren som mottog pengarna av misstag bestrider det faktum - eller har spenderat en del av pengarna - kan det bli lite knepigt, varnade Fahy.

I det här scenariot kommer banker som har registrerat sig till uppförandekoden sedan att ha 20 dagar på sig att meddela dig resultatet av sin undersökning om de inte kan ta tillbaka pengarna.

Om du är missnöjd med hur saker och ting har hanterats bör du först göra ett formellt klagomål till din bank, tillade Fahy.

Om du fortfarande inte är nöjd efter att din bank har slutfört sitt formella reklamationsförfarande kan du göra det ta ditt ärende till Finansombudsmannen . Men kom ihåg att FOS kommer att bedöma klagomålet om banken har gjort allt den kan, inte om den lyckats få tillbaka dina pengar.

Tar ärenden till domstolen för småmål

(Bild: Getty Images)

Om dina kontanter inte kan återvinnas har du kanske inget annat val än att ta ärendet till domstolen för småskador för att tvinga mottagaren att ge tillbaka dina pengar.

Du kan bekämpa fallet med motiveringen att det är olagligt för en person att avsiktligt behålla - och spendera - kontanter på sitt konto som de vet inte var avsett för dem.

Detta kommer dock att innebära tid, pengar och krångel.

Tips för att undvika att göra en felriktad betalning

Läs mer

Skaffa ett bättre bankkonto
Santander sänker förmånerna på 123 -konto Varför behöver du tre bankkonton Banker som låter dig frysa ditt kort Hur man byter till en mycket bättre bank

Med detta i åtanke är det bästa sättet att försöka undvika att detta händer i första hand.

  • Innan du fortsätter till betalningsbekräftelsessidan, kontrollera, kontrollera och kontrollera igen att du har angett alla detaljer korrekt.

  • Eftersom bankerna använder sorteringskoden och kontonumret är det de detaljerna - snarare än betalningsmottagarens namn - som det är viktigt att få rätt, liksom beloppet.

  • Om du överför en stor summa, överväga att skicka bara £ 1 i första hand som en försiktighetsåtgärd, för att se till att den avsedda mottagaren får det.

  • Alternativt, om du känner till mobilen för den person du betalar, kan du fråga dem om de är registrerade för Paym och göra transaktionen med din mobiltelefon. Paym -tjänsten bekräftar namnet på den person du betalar.

  • Om du av misstag skickar en betalning till fel person eller konto, var noga med att meddela din bank eller byggnadssamhälle så snabbt som möjligt.

    dec och ashley roberts

Se Även: